Hvornår skal personalemødet planlægges? Hvad sker der, hvis du bliver indkaldt på job uden varsel? Og hvordan planlægger man beskyttede fridage?
Arbejdstidsaftalerne på døgnområdet er komplicerede og ofte svære at forstå.
Det skal en ny fælles vejledning, som FOA har masseret på plads sammen med Kommunernes Landsforening (KL) og seks andre fagforbund, være med til at afhjælpe. Her får du konkrete og håndgribelige svar på de regler, der kan give uenigheder mellem arbejdstager og arbejdsgiver på arbejdspladser på døgnområdet – for eksempel for social- og sundhedspersonale, husassistenter, omsorgs- og pædagogmedhjælpere, pædagoger og pædagogiske assistenter.
Læs også: Ingen vikarer til at afløse Denise: ”Jeg vidste aldrig, hvornår jeg havde fri”
At KL er med som afsender på vejledningen, giver den gennemslagskraft, siger Lis Svanberg fra FOAs overenskomstafdeling, der har siddet med i arbejdet som en af repræsentanterne for FOA.
”
Det allervigtigste ved vejledningen er, at vi har siddet sammen med arbejdsgiverpart. Det betyder, at tillidsrepræsentanten kan tage den i hånden og gå op på kontoret hos arbejdsgiveren og sige: Her er, hvad de centrale parter er blevet enige om. Og her er, hvad der gælder hos os,”
siger Lis Svanberg og understreger, at vejledningen i sidste ende skal sikre, at medarbejderne får den rette løn, når de arbejder. For eksempel, når der sker ændringer i den tjeneste, der allerede er planlagt.
Læs også: OK21 er landet på det pædagogiske område: Det betyder det for dig
Færre uenigheder og misforståelser
Derfor er vejledningen også langt stærkere, end den ville være, hvis det eksempelvis kun var arbejdstagerpartens fortolkning. Altså for eksempel, hvis FOA alene var kommet frem til en vejledning om, hvordan reglerne skal læses.
”Det vil give færre uenigheder og færre misforståelser ude på arbejdspladserne. Det er jeg helt overbevist om,” siger Lis Svanberg og understreger, at et helt grundlæggende element, for at få vagtplaner og arbejdstider til at fungere, er, at der er dialog mellem leder og medarbejder.
”Det er helt grundlæggende, at man taler sammen. Både i forbindelse med planlægning og ændringer af arbejdstiderne,” siger hun.
Læs også: Helligdagsbetaling: Nu er tillægget vokset, hvis du med kort varsel kaldes på arbejde
Vejledningen handler om alt lige fra, hvordan personalemødet skal lægges over opgørelsesperioder, hvornår vagtplanen skal varsles, og til hvordan søgnehelligdagsfrihed markeres i vagtplanen.
Fagbladet FOA laver her seks nedslag i den nye døgnarbejdstidsvejledning.
Vejledningen er omfattende, og handler om meget mere end de seks punkter, Fagbladet FOA har udvalgt her.
Læs hele vejledningen via dette link.