Annonce

Fødder i sand med en pengeseddel imellem

Helligdagsbetaling: Nu er tillægget vokset, hvis du med kort varsel kaldes på arbejde


Opdateret 29. april 2022

April, maj og juni er helligdagstid. Og fra i år stiger det tillæg, du skal have for at blive kaldt på arbejde med kort eller ingen varsel på hellig- og søgnehelligdage. Læs her, hvad du skal vide om din løn, når du arbejder, mens andre holder fri.

Annonce

Tillægget for at blive kaldt på arbejde på søgnehelligdage med kort eller ingen varsel stiger nu kraftigt. Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Telefonen ringer, du bliver kaldt på arbejde og tager en dag, aften eller nat på jobbet, selv om du egentlig havde planlagt at holde pinsefri.

Men fra 1. april 2022 er lige præcis den situation blevet dyrere for arbejdsgivere på bosteder og i ældreplejen, der beskæftiger døgnansatte på social- og sundhedsområdet og på det pædagogiske område i kommunerne.

Tillægget for at inddrage søgnehelligdagsfrihed med kortere varsel end 14 dage, giver nemlig medarbejderen et tillæg på 655 kroner fra april 2022 (Se lønmagasinet). Det betyder altså, at du får tillægget, hvis du bliver kaldt på arbejde med kort eller ingen varsel på søgnehelligdage.


Og den aftale, som blev lavet under sidste års overenskomstforhandlinger OK21, er en vigtig aftale, sagde Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA dengang.

”Det skal være så dyrt som overhovedet muligt at kalde folk på arbejde uden eller med kort varsel. Det er et vigtigt signal at sende til arbejdsgiverne,” siger Torben Hollmann.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Men hvad skal du ellers vide, så du ikke snyder dig selv for kroner og ører, når du arbejder på helligdage og på søgnehelligdage?

Det opridser konsulenter i FOA Overenskomst Lis Svanberg og Heidi Højer Nygaard for jer, der arbejder på døgnområdet.

Søgnehelligdage

Søgnehelligdage er helligdage, der ikke falder på en søndag. Ved søgnehelligdage træder helligdagsbetalingen i kraft. Ud over at få 50 procent oven i den almindelige løn, skal du have nedskrevet normtimer og have en frihedsperiode på 35 timer på et andet tidspunkt, hvis du arbejder på en søgnehelligdag.

35 timers frihed på et andet tidspunkt

En frihedsperiode på mindst 35 timer betyder, at du skal holde fri i 35 timer, før du kan gå på arbejde igen.

De 35 timer ligger ikke nødvendigvis i forlængelse af den søgnehelligdag, du har arbejdet på. Det vil altså sige, at hvis du har arbejdet på Kristi Himmelfartsdag, behøver de 35 timer ikke ligge fredagen efter, men kan ligge på et andet tidspunkt, hvor der ikke er planlagt tjeneste. 

Husk nedskrivning af normtid

Der er en del ledere i kommuner og regioner, der glemmer at nedskrive tiden, som de skal. Får du ikke nedskrevet dine timer, mister du frihed, du ellers havde ret til.

Du skal derfor sikre dig, at det fremgår af vagtplanen, hvordan arbejdsgiveren agter at håndtere helligdagsfriheden. Hvis arbejdsgiveren har gjort det rigtigt, skal man have nedskrevet sine timer og have en fridag på selve helligdagen eller en anden dag.

Fuldtid eller deltid?

Hvor mange timer, du skal have nedskrevet, afhænger af, om du arbejder fuldtid eller deltid. Nedskrivningen beregnes efter, hvor mange timer du arbejder pr. uge, dvs. den beregnes efter din ansættelsesbrøk pr. uge divideret med fem dage. For en fuldtidsansat betyder det 37 timer divideret med fem, så det betyder 7,4 timer pr. søgnehelligdag.

Lokalaftaler

Der kan være indgået en lokalaftale, og derfor er det en god idé at tage kontakt til din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl, og hvis du skal arbejde på nogle af de aktuelle søgnehelligdage.

Ansatte uden for døgnområdet

Ovenstående regler gælder for døgnområdet. Ansatte uden for døgnområdet kan finde deres regler i overenskomsten. Ellers kan du kontakte din tillidsrepræsentant eller lokale FOA-afdeling for at finde ud af, hvad der gælder for dig.
Kilde: FOA Overenskomst

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev