Som reglerne er i dag, er det svært for landets fem Socialtilsyn at udstede påbud til bosteder, selvom de gentagne gange svigter og udsætter borgerne i deres varetægt for overgreb.
En principafgørelse fra Ankestyrelsen, der henviser til reglerne i 'Lov om socialtilsyn', spænder ben for, at Socialtilsynet kan give såkaldte implementeringspåbud, altså et påbud om, at bostedet skal forandre et kritisabelt forhold i praksis.
“Det er et problem at lovgivningen, som det er i dag, modarbejder Socialtilsynets arbejde. Lovgivningen skal derfor ændres. Det kan der simpelthen ikke være tvivl om,” siger han.
En handleplan er ikke nok
Reglerne i 'Lov om socialtilsyn' betyder altså, at Socialtilsynet har svært ved at give påbud om, at der skal ske forandringer. I stedet må tilsynet nøjes med at varsle påbud om, at bostedet skal lave handleplaner og redegøre for, hvordan de vil rette op på de bekymrende forhold, tilsynet støder på.
Men da de fleste bosteder gerne vil undgå påbud, laver de handleplaner og redegørelser, når påbuddet bliver varslet. Og så fjernes påbuddet igen.
Men Thomas Enghausen påpeger, at de udsatte børn og voksne i bostedernes varetægt ikke får det bedre af, at der er blevet udfyldt en redegørelse på et stykke papir.
Loven skal ændres
Fagbladet FOA har gennemgået Ankestyrelsens principafgørelse og fået udlagt konsekvenserne af den af cheferne for henholdsvis Socialtilsyn Nord og Socialtilsyn Hovedstaden.
De forklarer i en artikel, at som 'Lov om socialtilsyn' er i dag, så har de i flere situationer svært ved at udstede påbud, selvom de støder på bekymrende forhold.
Thomas Enghausen er glad for ministerens udmelding, som han håber på, vil blive omsat til en reel lovændring.