”Hvis man er ansat i ældresektoren, og man er svært overvægtig, så bør man ikke arbejde med eller deltage i pleje og omsorg med tæt kontakt for beboere, som er mistænkt for eller bekræftet covid-smittede. Hvis det ikke er muligt at undgå i det daglige arbejde, så anbefaler vi, at man flyttes til en anden funktion, så smitterisikoen minimeres."
Det siger Camilla Rathcke, der er centerchef i Sundhedsstyrelsen, til Fagbladet FOA. Den klare anbefaling kommer, efter at Sundhedsstyrelsen i sidste uge præciserede, hvem der er i risikogruppen for coronavirus.
Her blev det understreget, at man som svært overvægtig med en BMI på over 35 er i risikogruppen, uanset om man har andre kroniske sygdomme.
Camilla Rathcke kommer ikke med opskriften på, hvordan man skal forholde sig til spørgsmålet på den enkelte arbejdsplads. Hun siger, at det skal man finde ud af i en dialog mellem den overvægtige medarbejder og ledelsen.
En ting er dog sikkert ifølge Sundhedsstyrelsen: Svært overvægtige skal undgå at komme i kontakt med coronasmittede.
Behov for, at det fremgår helt tydeligt
På flere plejehjem blev der i sidste uge ikke taget stilling til folks vægt som en selvstændig risikofaktor. Det
viste en rundringning, som Fagbladet FOA foretog blandt tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter på seks plejehjem, der alle har haft coronavirussen inde for dørene.
Ifølge Camilla Rathcke har Sundhedsstyrelsen ikke orienteret hverken patientorganisationer, faglige selskaber eller arbejdsgivere med en specifik fremhævning af nogle risikotilstande frem for andre, da anbefalingerne er ens for alle personer i øget risiko. Men at overvægt er en risiko skal måske understreges tydeligere:
”Hvordan det lokalt er blevet håndteret, kan være svært for os at vide. Men det lyder som om, der kan være et behov for, at det fremgår helt tydeligt, at svær overvægt i sig selv giver en øget risiko,” siger Camilla Rathcke.
Flere af de tillidsrepræsentanter, som Fagbladet FOA talte med, gav udtryk for, at det kan være tabubelagt at snakke om overvægt på arbejdspladsen. Men selvom det kan være svært, så er det altså medarbejderne selv, der som udgangspunkt skal gøre opmærksom på, at de er i risikogruppen:
”Selvom man måske kan se, at nogen vejer mere end gennemsnittet, kan man som leder ikke nødvendigvis regne folks BMI ud eller vide, om de fejler andet, der kan øge deres risiko. Så langt hen ad vejen ligger det på medarbejdernes skuldre at starte dialogen med arbejdsgiveren i forhold til ens egen sikkerhed,” siger Camilla Rathcke.