Annonce

Tema: Coronavirus

Hver fjerde i ældreplejen mangler værnemidler


23 procent af ansatte i ældreplejen har oplevet mangel på de værnemidler, som står i Sundhedsstyrelsens retningslinjer. “Det skal der simpelthen styr på,” siger sektorformand i FOA Torben Hollmann, mens KL kalder det uheldigt. 

Annonce

Selvom lagrene ifølge KL er fyldt med værnemidler, oplever 23 procent af de ansatte i ældreplejen, at de ikke har de nødvendige værnemidler til rådighed. Victoria Mørck. Arkivfoto fra Tolleruphøj.

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Hvis du inden for den seneste uge ikke har haft de nødvendige værnemidler på dit arbejde, er du langt fra den eneste. 

23 procent af de ansatte i ældreplejen har i perioden 1.-4. maj oplevet manglende adgang til de værnemidler, som står i Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det viser en dugfrisk undersøgelse blandt fagforbundets medlemmer. 

Læs også: Retningslinjer skærpet igen: Nu skal der bruges visir eller maske ved tæt kontakt

Formanden for FOAs Social- og sundhedssektor, Torben Hollmann, er uforstående over for, at så mange i ældreplejen har den oplevelse. 

“Vi hører fra Danske Regioner og kommunerne, at lagrene er propfyldt med værnemidler, så det undrer mig meget, at så mange ikke har adgang til dem. Jeg forstår ikke, at det kan være så svært at få værnemidlerne ud til frontlinjen,” siger Torben Hollmann. 

Arbejdsgivernes ansvar

Ifølge ham er undersøgelsens resultat et tegn på, at udleveringen af værnemidler ikke fungerer, som den skal. Og det er arbejdsgiverne, der skal sørge for, at der bliver rettet op på det.

“Det er deres ansvar, at de nødvendige værnemidler er til rådighed for medarbejderne. Og det skal der simpelthen styr på,” siger Torben Hollmann og understreger, at hvis man oplever mangel på værnemidler, skal man gå til sin lokale ledelse eller tillidsvalgte med problemet. 

Inden for social- og sundhedssektoren er det især briller/visir og mundbind, som flest oplever mangel på. 

Bekymring for smitteudbrud

Undersøgelsen viser samtidig, at 56 procent af ansatte i ældreplejen i perioden 1.-4. maj har været i tæt ansigt-til-ansigt kontakt med borgere uden at bruge visir eller ansigtsmaske. 

Heraf svarer 21,8 procent, at det skyldes mangel på værnemidler, mens knap halvdelen ikke anvender maske eller visir, medmindre borgeren er smittet med corona eller har symptomer.

Det på trods af, at Sundhedsstyrelsen 24. april skærpede retningslinjerne for brug af værnemidler i sundheds- og ældresektoren, så ansatte netop skal bruge visir eller maske ved langvarig, tæt eller hyppig ansigt-til-ansigt kontakter med borgerne. 

Læs også: Sosu i ældreplejen: Jeg føler mig ikke godt nok beskyttet

Ifølge Torben Hollmann er det bekymrende, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer ikke bliver overholdt. Særligt nu, hvor der åbnes for besøg inden for ældreområdet, ligesom andre dele af samfundet genåbnes.

“Smittetrykket bliver formentlig større, og min største bekymring er, at smitten bryder løs i ældreplejen. Det har store konsekvenser for især de ældre, men også for vores medlemmer, som skal gå med frygten for, at de har båret smitten videre til nogen, som måske er døde af det,” siger Torben Hollmann. 

KL: Alle skal føle sig trygge

Hos KL, Kommunernes Landsforening, erkender formand Jacob Bundsgaard, at der i starten af coronaepidemien har været en lang periode med knaphed på værnemidler. Men sådan er det ikke længere.

“Heldigvis ser vi nu, at lagrene er fyldt op, og det er glædeligt,” siger Jacob Bundsgaard.

Læs også: Dagens coronahelt: Det er et dilemma om jeg skal bære maske

Med FOAs undersøgelse kan man ifølge KL-formanden dog konstatere, at der fortsat er kommunale medarbejdere, som ikke oplever, at de har adgang til et tilstrækkeligt antal værnemidler. 

“Det er uheldigt. Derfor er det vigtigt, at man lokalt får taget dialogen om adgang til værnemidler, så alle medarbejdere føler sig trygge ved at gå på arbejde. Fra KL’s side vil vi naturligvis også gå i dialog med FOA om resultaterne,” siger Jacob Bundsgaard.
 

Andre faggrupper mangler også værnemidler

Det er ikke kun inden for ældreplejen, at FOA-medlemmer oplever mangel på værnemidler. Det samme gør sig gældende for flere af FOAs andre faggrupper.

Så mange svarer ja til, at de på deres arbejdsplads i den seneste uge har oplevet manglende adgang til de værnemidler, som står i Sundhedsstyrelsens retningslinjer:

  • Ældreplejen: 23 procent 
  • Hospital eller genoptræningstilbud: 10 procent
  • Psykiatrien: 15 procent 
  • Ambulance: 15 procent 
  • Special- og handicapområdet: 20 procent 
  • Dagplejen: 21 procent 
  • Daginstitutioner, SFO og skoler: 14 procent 
  • Øvrige: 10 procent 
  • I alt: 19 procent
Så mange svarer ja til, at de i den seneste uge har været i tæt ansigt-til-ansigt kontakt med borgere/patienter uden at bruge visir/ansigtsmaske:

  • Ældreplejen: 56 procent 
  • Hospital eller genoptræningstilbud: 47 procent
  • Psykiatrien: 60 procent 
  • Special- og handicapområdet: 73 procent 
  • Daginstitutioner, SFO og skoler: 0 procent 
  • Øvrige: 35 procent 
  • I alt: 56 procent
Læs undersøgelsen her
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev