Annonce

En medarbejder doserer medicin

7 gode råd til at sikre korrekt medicinering


Medicin og medicinhåndtering hører til de største patientsikkerhedsmæssige risikoområder. Læs her 7 gode råd, der vil hjælpe dig til at forebygge medicineringsfejl.

Annonce

Medicinhåndtering kræver ro, og et godt råd til sikker håndtering er, at dispenseringen kan foregå uforstyrret.(Arkivfoto) Niels Åge Skovbo

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Der er store personlige og samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med fejlmedicinering og forkert håndtering af medicin. Det gælder både for patienten, det går ud over, men også for personen, der kommer til at begå fejlen. Her er 7 gode råd til at sikre korrekt medicinering.

1) Lægen ordinerer medicin

Det er lægen, der ordinerer medicinen og har ansvar for, at patienten får den rette medicin. Personalet må ikke ændre i lægens ordination eller begrundelse for medicinen uden, at det er aftalt med lægen.

Al den medicin, som patienten får, skal skrives på en medicinliste. Navnet på medicinen skal altid være det aktuelle handelsnavn, eventuelt sammen med det generiske navn, som er det aktive indholdsstof. Dato for ordinationen skal fremgå, ligesom datoen for hvornår medicinen skal ophøre, skal fremgå.

3) Tjek medicinen

Når personalet modtager medicin fra apoteket, er det vigtigt at tjekke, om medicinen er den samme, som den, der er blevet bestilt, og som lægen har ordineret. Hvis oplysningerne på medicinemballagen ikke stemmer med patientens journal, skal lægen kontaktes.

Dispensering betyder, at personalet optæller eller tilbereder den ordinerede medicin. F.eks. at de lægger tabletter i doseringsæsker. Det er vigtigt, at dispenseringen kan foregå uforstyrret. Bed en kollega om at dobbelttjekke, når du har beregnet en dosis  

5) Hjælp patienten

Det er personalet, der udleverer og hjælper patienten med at indtage medicinen. Personalet skal hjælpe med, at patienten kender den rette dosis, og ved hvornår, og hvordan lægemidlet skal indtages.

På plejecentre er det vigtigt, at medicinen opbevares forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende, og at de forskellige patienters medicin holdes adskilt, enten hos borgeren, eller opbevares aflåst hver for sig.

7) Skab en tryg kultur 

Vær med til at skabe en kultur, hvor det er i orden at spørge, hvis man er i tvivl

Kilde: Sundhedsstyrelsen 


Hvem har ansvaret?

Når du hælder medicin op og giver patienter lægeordineret medicin, handler du som den ordinerende læges medhjælp. Både autoriseret og ikke-autoriseret sundhedspersonale samt andre medarbejdere har et selvstændigt ansvar, når de handler som lægens medhjælp. Du skal frasige dig opgaven, hvis du ikke kan varetage den forsvarligt - herunder, hvis du ikke er i stand til at sikre den nødvendige observation. Du skal også frasige dig opgaven, hvis du får mistanke om fejl i medicinordinationen eller i medicinhåndteringen.

Det er plejehjemmets, hjemmeplejens og bostedernes ledelse, der har ansvaret for, at der er instrukser for faglig forsvarlig tilrettelæggelse af medicinhåndteringen og for, at det personale, der varetager medicinhåndteringen, er oplært til det.
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev