Annonce

Foto: Colourbox

Tema: Sygdom

Se hvilke behandlinger du (måske) må gå til i arbejdstiden


Du skal have tjekket tænderne, men tandlægen har selvfølgelig kun tid tirsdag klokken 14.30. Bliv klogere på, hvad reglerne egentlig siger om tandlægebesøg, hospitalsundersøgelser og akupunktur i arbejdstiden.

Annonce

Lægebesøg skal altid som udgangspunkt foretages uden for normal arbejdstid, hvis du kan. Akupunktur er en alternativ behandling og dermed ikke-lægeordineret. Derfor skal en tid hos akupunktøren altid lægges uden for arbejdstid.  Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Må du forlade arbejdspladsen mandag klokken 11 for at gå til fysioterapeut?  Eller hvad med MR-scanningen på Rigshospitalet torsdag klokken 14?  

”Der kan være forskel på kultur og personalepolitik, og på nogle arbejdspladser vil ledelsen umiddelbart acceptere, at de ansatte foretager lægebesøg i arbejdstiden,” siger chefjurist i FOA Ettie Trier Petersen. 

Læs også: Kend din ret: Så meget må chefen bestemme over din ferie

”Hvis ledelsen er mere restriktiv, skal du som udgangspunkt få aftalt tidspunkter for behandlinger uden for arbejdstid, hvis du kan,” siger hun. 

Hospital og speciallæge

Du har altså pligt til at undersøge, om det er muligt at få en tid til undersøgelse eller behandling uden for arbejdstiden. Og hvis det ikke er muligt, skal du så vidt muligt få behandlingen på et tidspunkt, der generer din arbejdsgiver mindst muligt.

Men netop det kan være svært, når det gælder undersøgelser på hospitalet eller du skal til behandling hos speciallægen. Der er lange ventetider, og du vil ofte være indkaldt uden mulighed for at få ændret tidspunktet.  

Alternativ behandling

For at få fri med løn, når du går til behandling, skal den være lægeordineret. Du kan altså ikke få fri med løn til at få frisket farven op hos frisøren, få afhjulpet stress hos zoneterapeuten eller hvis du går til Body SDS. Dit fravær skal vurderes ud fra en lægefaglig standard og være af betydning for dit helbred, hvis du skal være berettiget til fravær med løn, når du eksempelvis går til læge, tandlæge, ambulant hospitalsbehandling, speciallægeundersøgelse og kiropraktor. 

Læs også: Kend din ret, hvis du skal til læge i arbejdstiden

Alternativ behandling som kranio sakral terapi, homøopati eller akupunktur er aldrig lægeordineret, fordi den netop er alternativ. Derfor vil du heller ikke kunne forlange at få fri med løn til denne type behandling.

Kosmetiske operationer

En ren kosmetisk operation som for eksempel en brystforstørrelse giver heller ikke umiddelbart ret til fravær med løn. Men en kosmetisk operation kan være helbredsmæssigt begrundet og dermed lægeordineret, og så er situationen igen en anden. 

”Hvis du har stritører for eksempel, og ørerne volder dig store psykiske problemer, kan behandlingen være lægeordineret. Men du skal stadig forsøge at få en tid, der ligger uden for arbejdstiden,” siger Ettie Trier Petersen. 

Der skal altså ligge en lægefaglig begrundelse bag behandlingen. 

Øjenoperationer 

Men hvad hvis du har fået en øjenoperation, som du ikke er blevet henvist til af lægen og selv har betalt for? 

Læs også: 5 råd til en bedre nattevagt og søvn

Det var lige præcis den situation, en medarbejder i et andet fagforbund stod i, da hans arbejdsgiver nægtede at betale for de syv sygedage, der fulgte efter en øjenoperation. Arbejdsgiveren mente ikke, at der var tale om en lægeordineret behandling, og at den kunne sidestilles med en operation udelukkende foretaget af kosmetiske hensyn.

Sygedagene var derfor selvforskyldte, mente arbejdsgiveren. Medarbejderens forbund førte sag mod arbejdsgiveren, og medarbejderen fik medhold i, at arbejdsgiveren skulle betale sygedagpenge. 

Operationens formål var at forbedre synet og var altså foretaget i behandlingsøjemed. Der var netop ikke en kosmetisk operation, der skulle ændre på kroppens udseende.

Desuden var årsagen til behandlingen, nemlig det nedsatte syn, ikke selvforskyldt. Sagen endte med, at medarbejderen fik ret til sine sygedage med fuld løn.  

Hvad så med tandlægen …

Et almindeligt tandlægetjek, der ikke er akut, kan karakteriseres som forebyggende behandling og giver ikke ret til fravær med løn. Men hvis du falder, slår dine tænder og skal akut til tandlægen er situationen en anden. 

”Så vil der være tale om en akut situation, der kan sidestilles med sygdom,” siger Ettie Trier Petersen. 

Hvis du er i tvivl om dine rettigheder, så tal med din tillidsmand eller kontakt din FOA-afdeling

Kilde: Chefjurist i FOA Ettie Trier Petersen  

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev