Den 1. maj starter et nyt ferieår. Det betyder, at feriekontoen igen bliver tanket op med fem friske ferieuger. Hertil kommer en sjette ferieuge, som du i højere grad selv kan råde over.
Før du begynder at lægge ferieplaner, er det godt at vide, hvor meget du selv kan planlægge, og hvor meget din arbejdsgiver må bestemme. Det kommer nemlig bag på mange, at lederne langt hen ad vejen kan fastlægge fem af de seks ferieuger.
Arbejdsgiverne skal høre medarbejdernes ønsker til, hvornår de gerne vil holde ferie. Men i sidste ende kan din chef bestemme, at du eksempelvis skal holde tre ugers sommerferie i maj, hvis bare det er varslet tre måneder før.
Skolebørn vejer tungt
Har du børn i skolealderen og gerne vil holde sommerferie sammen med dem, skal din leder tage hensyn til det - børn er derfor et godt argument, for at du skal have indflydelse på ferieplanlægningen.
Men du kan være ude for, at du så bliver nødt til at give køb på at holde tre ugers sammenhængende ferie, som du ellers har krav på.
Sjette ferieuge har særstatus
Med den sjette ferieuge har du mere frit slag. Din leder kan ikke bestemme, hvornår den skal ligge, og du kan også vælge at få den udbetalt.
Overfører du den sjette ferieuge til et nyt ferieår, skal du være opmærksom på, at den mister sin særstatus. Din leder kan – ligesom med de fem ferieuger – pålægge dig, hvornår den skal afholdes, medmindre det på forhånd er aftalt, hvornår den overførte sjette ferieuge skal afholdes.
6 ting du skal vide om feriereglerne
1) I perioden 1. maj - 30. september har du krav på tre ugers sammenhængende ferie. Det kaldes hovedferien. Hvis din leder pålægger dig, hvornår de tre uger skal holdes, skal det varsles senest tre måneder, før ferien starter.
2) Restferie er den ferie, du har ud over de tre sammenhængende uger. Hvis din leder pålægger, hvornår de uger skal afholdes, skal det varsles senest en måned før.
3) Holder du kun fire ugers ferie og vil overføre en ferieuge til næste ferieår, skal du have en skriftlig aftale med din leder om det senest d. 30. september efter ferieårets udløb.
4) Har du ikke optjent ferie med løn, kan din arbejdsgiver som udgangspunkt ikke pålægge, at du skal holde ferie.
5) For kommunalt og regionalt ansatte er det Ferieaftalerne, der gælder.
6) På det private område kan det være aftalt, at Ferieaftalen gælder. Og ellers har privatansatte ifølge Ferieloven fem ferieuger. Derudover har mange 5 feriefridage.