Annonce

Kvinde med barn på skød foto Jørgen True

Tema: Coronavirus

Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde


Skærpede rengøringskrav på grund af corona presser dagplejerne, der fortsat arbejder over, inddrager pauser og løber hurtigere, viser ny undersøgelse. Kommunerne må tage deres ansvar alvorligt, siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

Annonce

Dagplejer Bodil Jørgensen arbejder langt mere end før corona på grund af de skærpede krav om rengøring. På skødet sidder Idun, som er et af de fire børn i dagplejen. Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Hver morgen klokken 6.15 går dagplejer Bodil Jørgensen i gang med at gøre rent, inden de første børn møder ind. Og klokken 16.30, når det sidste af fire børn er hentet i hjemmet i Roskilde, fortsætter hun så med at vaske legetøj og gøre rent på gulve og kontaktflader som bordkanter, skuffer og kontakter.

”Jeg arbejder nok omkring 54 timer om ugen, og det har jeg gjort længe. Jeg elsker mit arbejde, men jeg er godt nok ved at være træt. Det er nogle lange arbejdsdage,” siger 62-årige Bodil Jørgensen om de skærpede rengøringskrav under coronaen, der efter nedlukningen gav hende en halv times afspadsering om dagen.

I dag er ordningen udfaset i takt med at rengøringskravene er blevet en smule mindre, og dagplejerne nu kun for eksempel skal vaske sengetøj en gang om ugen i stedet for en gang om dagen.

”Men jeg er stadig presset. Jeg gør rent, når jeg kan og vasker legetøj i middagspausen. Fritidsaktiviteter er sat på standby, fordi arbejdet fylder så meget, og når vi har spist aftensmad, så falder jeg ofte i søvn på sofaen. Det er det hårdeste, jeg har oplevet i de 35 år, jeg har været dagplejer,” siger Bodil Jørgensen.

Læs også: Coronarengøring: Dagplejere i Sønderborg arbejder gratis

Gør ondt at høre

Og det pres kan dagplejere over hele landet genkende, viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra FOA om de kommunale dagplejers arbejdsmiljø under coronakrisen.

Her oplevede 98 procent af de adspurgte dagplejere øgede rengøringskrav, der gør, at næsten hver anden dagplejer arbejder over for at nå det. Seks ud af 10 – 64 procent – svarer, at de bruger deres pauser, mens hver fjerde svarer, at de gør rent, mens børnene er der og hver femte bruger mindre tid på andre opgaver. For eksempel planlægning og forberedelse og tid med børnene.

Og det gør ondt at høre, siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen.

”Dagplejerne har lige fra starten været på massivt overarbejde. De var de første til at åbne, og lige siden har de knoklet for at få enderne til at mødes. Det er slemt at høre, at dagplejerne er pressede, men det gør decideret ondt at høre, at de nye opgaver rammer børnene, fordi der ikke er den samme tid til at sidde på gulvet og være nærværende,” siger Kim Henriksen.

Han mener, at man kun vil se presset vokse over de næste par måneder, hvor det kolde vejr vil få dagplejerne til at være mere inden døre med deres børn. Med endnu mere rengøring til følge.

Læs også: Flere kommuner afviser aftale om dagplejernes coronarengøring

Findes ikke én løsning

Mens kommuner kort efter genåbningen i foråret havde ordninger, der imødekom de øgede rengøringskrav med for eksempel forkortet åbningstid eller afspadsering ved overarbejde, som i dagplejer Bodil Jørgensens tilfælde, er mange af aftalerne nu udløbet.

Det efterlader nu dagplejerne med et uløst problem, mener Kim Henriksen, der peger på, at kommunerne skal indlede en dialog med hver enkelt dagplejer, der sikrer dagplejernes arbejdsmiljø, og at arbejdstiden bliver holdt på de nuværende 48 timer.

Det skal kommunerne tage ’hamrende alvorligt’, som Kim Henriksen siger. For dagplejernes arbejdsvilkår er i kraft af børnegrupper, børnenes alder og dagplejernes boliger lige så forskellige som de løsninger, der skal til.

”Der findes ikke en one size fits all-løsning. For nogle kan forældrene aflevere eller hente børnene, så der er tid til rengøring i ydertimerne. For andre er løsningen at afspadsere eller at få hentet og rengjort legetøjet. Pointen her er, at det haster,” siger Kim Henriksen, der mener, at man mange steder har fokuseret på daginstitutionerne, der har fået øgede ressourcer, mens dagplejen mange steder er blevet glemt.

Læs også: Udvalgsformand: Coronarengøring bør fortsætte i daginstitutioner 

Kommet for at blive 

For dagplejer Bodil Jørgensen er det perspektiverne, der lige nu er sværest at sluge.

”Hvor længe skal vi blive ved med at arbejde 54 timer om ugen? Et år, to? Mit gæt er, at rengøringen er kommet for at blive, også på den anden side af en vaccine, og det ved jeg ærligt talt ikke, om jeg kan holde til.”

Det siger dagplejerne

FOA har i oktober gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmerne om arbejdsvilkår i forbindelse med covid-19. Her deltog 342 dagplejere fra i alt 83 kommuner. Stort set alle dagplejere – 98 procent – oplevede øgede rengøringskrav i forbindelse med covid-19.

  • 64 procent af dagplejerne bruger deres pauser på rengøring
  • 46 procent arbejder over for at nå de øgede rengøringskrav
  • 46 procent gør rent, mens børnene er der
  • 31 procent løber hurtigere for at nå rengøringen
  • 24 procent inkorporerer rengøringsopgaverne i hverdagsaktiviteter med børnene
  • 21 procent bruger mindre tid på andre opgaver, f.eks. tid til børnene, tid til planlægning og forberedelse og tid til dokumentation

Kilde: FOA-undersøgelsen ’Det siger dagplejerne om rengøring i dagplejen i oktober 2020’


+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev