Annonce

Dagplejer Anna Madsen med dagplejebørn

Tema: De sidste arbejdsår

68-årig dagplejer fyret: Nægter at give op


De to ældste dagplejere i Billund Kommune fik tre måneder før deres 45 års jubilæum stukket en fyreseddel i hånden.

Annonce

”Jeg kan ikke forestille mig en dag uden børn. Jeg elsker mit arbejde og nyder hver eneste dag at stå op til en børneflok.” Det siger nu 69-årige Anna Madsen, der er skiftet til privat dagplejer, efter hun blev fyret som kommunal dagplejer. Johnny Frederiksen

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

”Billund Kommune påtænker at afskedige dig fra din stilling som dagplejer.”

Den besked får Anna Madsen efter knap 45 år som dagplejer i Billund Kommune.

To etårige drenge er kort forinden startet i dagpleje hos den dengang 68-årige dagplejer, og hun er på kursus i kompetenceudvikling, da hun pludselig står med en fyreseddel i hånden i april 2016. Begrundelsen for opsigelsen er et faldende børnetal i kommunen.

”Jeg blev ked af det og undrede mig over, at det blev mig. De kunne da godt lige have snakket med mig om det, før jeg startede med de to børn,” siger Anna Madsen, der i dag er 69 år.

På trods af sin alder er Anna Madsen ikke klar til at gå på pension og stoppe sin lange karriere som dagplejer. Det er hun ikke ene om. Hendes 70-årige kollega Karen Margrethe Larsen bliver også afskediget på samme tidspunkt, og de vælger begge at fortsætte med at arbejde i deres seks måneders opsigelsesperiode til 1. november sidste år.

”Jeg kan ikke forestille mig en dag uden børn. Jeg elsker mit arbejde og nyder hver eneste dag at stå på til en børneflok. Det er et ønskejob for mig,” fortæller Anna Madsen.

I stedet for at gå på pension bliver Anna Madsen stædig og vælger at fortsætte sin karriere – men nu som privat dagplejer.

”Forældrene blev kede af det, da de hørte, jeg var blevet fyret. Børnene var lige faldet så godt til. Jeg nævnte for dem, at hvis de var interesserede, så ville jeg gerne søge om at blive privat dagplejer. Og det var de,” siger Anna Madsen.

I dag passer hun en børneflok på fire. Hun har besluttet sig for først at gå på pension i april 2018, hvor tre af børnene starter i børnehave.

”Jeg ville ønske, kommunen havde set det med faldende børnetal tidligere. Men som udfaldet er blevet, er det OK. Jeg ville helst være fortsat som kommunal dagplejer, men det kunne jeg jo ikke. Nu er jeg i stedet overgået til privat og har fortsat en børneflok, som jeg ønskede, så jeg tænker, at ’yes, jeg fik det, jeg ville’,” siger Anna Madsen.

De to ældste

Da Anna Madsen og Karen Margrethe Larsen får beskeden om deres opsigelse, vælger de begge at gå til FOA.

”Det var påfaldende, at det var de to ældste, der røg. De er begge efterspurgte, der er intet galt i deres personalemapper, og de har dygtiggjort sig undervejs. Derfor var det mystisk, at det lige var dem, man pegede på,” siger næstformand i FOA Varde Ida Sørensen.

En sygedag på 45 år

Kommunens begrundelse for at opsige dagplejerne er taget ud fra en helhedsvurdering, står der i opsigelsen.

”En helhedsvurdering handler om medarbejdernes evne til at løfte opgaven i bred forstand. Det kan for eksempel handle om ens faglighed, ens evne til at samarbejde, ens fleksibilitet og engagement og ens kompetencer,” fortæller Thomas Reintoft, der er Børne- og Kulturdirektør i Billund Kommune.

Men den forklaring undrer Anna Madsen sig over.

”Jeg synes, det var urimeligt. Jeg har været dagplejer i 45 år og kun haft en sygedag. Jeg har gjort børnene selvhjulpne og gjort et godt stykke arbejde. Jeg føler stadig, at jeg lever op til mit arbejde som dagplejer,” siger Anna Madsen.

Derfor beder hun om at få at vide, hvorfor netop hun var blevet fyret. Men en mere konkret begrundelse får hun aldrig.

”Jeg blev irriteret og tænkte, at det nok var, fordi de troede, jeg ville stoppe snart på grund af min alder. Men det ville jeg jo ikke. Jeg var ikke klar til at stoppe,” siger Anna Madsen.

Dokumentation ikke god nok

Billund Kommune har indgået et forlig, og de to dagplejere har fået seks måneders løn i godtgørelse. Dokumentationen for, at fyringen er foretaget på baggrund af en helhedsvurdering, har ikke været god nok, siger Børne- og Kulturdirektør i Billund Kommune Thomas Reintoft.

”Jeg er helt sikker på, at der ikke er blevet foretaget en aldersdiskrimination, og at vores ledere har fortaget en helhedsvurdering, så godt de kunne. Men de skal jo også kunne dokumentere, at de har gjort det. Og er den dokumentation ikke god nok, så har Billund Kommune et juridisk problem, og derfor har vi valgt at indgå et forlig,” siger Thomas Reintoft.

Efter sagen har Billund Kommune ændret i deres retningslinjer.

”Vi har ikke været gode nok til at dokumentere, og det vil vi gerne lære af. Derfor har vi skærpet vores vejledning til vores ledere, så de bliver bedre til at dokumentere, at de har lavet en saglig beslutning og lever op til de formelle krav, der er til en helhedsvurdering,” siger Thomas Reintoft.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev