Annonce

Tema: De sidste arbejdsår

Karen Margrethe fyret efter 45 år som dagplejer


Karen Margrethe Larsen og hendes kollega blev fyret efter 45 år som dagplejere i Billund Kommune.  

Annonce

Se i videoen, hvordan det har påvirket 70-årige Karen Margrethe Larsen at blive tvunget på pension, efter hun blev fyret efter 45 år som dagplejer.  Johnny Frederiksen

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Klokken 17:05 ringer telefonen hos dagplejer Karen Margrethe Larsen en dag i april 2016. Opkaldet ændrer det liv, hun har kendt hele sit voksenliv. Hun er blevet fyret som dagplejer tre måneder inden sit 45 års jubilæum.

”Det snurrede rundt i hovedet på mig. Jeg ved ikke, hvad jeg tænkte, for man går lidt i sådan en klokke, hvor man ikke helt ved, hvad der sker,” husker Karen Margrethe Larsen, der var 69 år, da hun blev fyret.

Billund Kommune begrunder opsigelsen med et faldende børnetal. To dagplejere bliver derfor fyret, og her trækker Karen Margrethe Larsen og hendes jævnaldrende kollega Anna Madsen det korteste strå. De bliver fyret på baggrund af en helhedsvurdering. 

Læs også: 68-årig dagplejer fyret: Nægter at give op

”En helhedsvurdering handler om medarbejdernes evne til at løfte opgaven i bred forstand. Det kan for eksempel handle om ens faglighed, ens evne til at samarbejde, ens fleksibilitet og engagement og ens kompetencer,” fortæller Thomas Reintoft, der er Børne- og Kulturdirektør i Billund Kommune. 

De to ældste

Da dagplejerne får beskeden om deres opsigelse, vælger de begge at gå til FOA.  

”Det var påfaldende, at det var de to ældste, der røg. De er begge efterspurgte, der er intet galt i deres personalemapper, og de har dygtiggjort sig undervejs. Derfor var det mystisk, at det lige var dem, man pegede på,” siger næstformand i FOA Varde Ida Sørensen.

Karen Margrethe Larsen havde trods sin alder ikke tænkt sig at gå på pension. Hun var derfor heller ikke i tvivl, da hun blev spurgt, om hun ønskede at arbejde i sin seks måneders opsigelsesperiode.

”Jeg tænkte ’nej, de skal ikke bestemme, at jeg skal stoppe nu! De skulle dælme ikke af med mig i en fart.’ Derfor passede jeg børnene, som jeg altid har gjort, og det hjalp på mit humør at arbejde igen. Det var så dejligt, at der var liv i huset igen,” fortæller Karen Margrethe Larsen. 

Dokumentation ikke god nok

Billund Kommune har indgået et forlig, og de to dagplejere har fået seks måneders løn i godtgørelse. Dokumentationen for, at fyringen er foretaget på baggrund af en helhedsvurdering, har ikke været god nok, fortæller Børne- og Kulturdirektør Thomas Reintoft. 

”Jeg er helt sikker på, at der ikke er blevet foretaget en aldersdiskrimination, og at vores ledere har fortaget en helhedsvurdering, så godt de kunne. Men de skal jo også kunne dokumentere, at de har gjort det. Og er den dokumentation ikke god nok, så har Billund Kommune et juridisk problem, og derfor har vi valgt at indgå et forlig,” siger Thomas Reintoft.

Efter sagen har Billund Kommune ændret i deres retningslinjer.

”Vi har ikke været gode nok til at dokumentere, og det vil vi gerne lære af. Derfor har vi skærpet vores vejledning til vores ledere, så de bliver bedre til at dokumentere, at de har lavet en saglig beslutning og lever op til de formelle krav, der er til en helhedsvurdering,” siger Thomas Reintoft. 

”Ikke nogen identitet”

Forliget har været et plaster på såret for Karen Margrethe Larsen, men hendes nye tilværelse som pensionist har været svær for hende at håndtere.

”Da børnene stoppede, var det meget trist. Jeg kunne ikke rigtigt forstå det i min hjerne. Også fordi det ikke var mig selv, der ville stoppe,” siger Karen Margrethe Larsen.

”Lige pludselig står man der og kigger sig selv i spejlet; 'du er fandme ikke en skid. Du er ikke engang dagplejer, du har ikke nogen identitet. Du er ikke andet end en fucking pensionist.'”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev