I 2022 og 2023 kunne Arbejdstilsynet konstatere, at arbejdsmiljøloven i mindst et tilfælde var overtrådt på 20 ud af landets 32 psykiatriske sygehuse med sengeafsnit, fordi medarbejdere ikke var tilstrækkeligt beskyttet mod vold.
Det viser Fagbladet FOAs optælling på baggrund af tilsynsdata og rapporter fra Arbejdstilsynet.
”Det er alt for højt. Ansatte skal ikke gå på arbejde med dén risiko,” siger Mikkel Rasmussen, speciallæge i psykiatri og næstforperson i Dansk Psykiatrisk Selskab.
”Der er en vis grad af uforudsigelighed, når man arbejder med mennesker, der kan blive så syge, at de kan blive udadreagerende, men langt de fleste episoder kan undgås, hvis den lille gruppe af patienter, der ender ud i at handle voldeligt, får en bedre og mere sammenhængende behandling,” tilføjer speciallægen.
FOA efterlyser prioritering
Volden viser sig i form af dødstrusler, knytnæveslag, kvælningsforsøg og overfald med våben som skår fra kaffekop, bordben og jernstænger, fremgår det af et udpluk af tilsynsrapporterne.
I FOA kalder sektorformand Tanja Nielsen situationen for ’katastrofal’.
”Det er i den grad tydelige tegn på, at man konstant kører i overhalingssporet inden for psykiatrien. Vi har en rigtig fin 10-års plan, der blev godkendt i september 2022, men vi har ikke set nogen resultater. Vi mangler at se, at der bliver taget ansvar og sat skub i de gode intentioner. Området bliver simpelthen ikke prioriteret nok,” siger hun.
Flere tragiske hændelser
I flere tilfælde er der også sket ’alvorlige’ arbejdsulykker, fremgår det af tilsynsrapporterne.
”Det er helt ubærligt, at vi igen og igen oplever så forfærdelige hændelser. Nu var det ikke drab denne gang, men det kunne det lige så godt have været. Der skal gøres noget på både den lange bane men også nu og her, for det må ikke fortsætte på denne måde,” siger Mikkel Rasmussen.
”Hvor mange skal vi miste inden for psykiatrien, før der for alvor bliver sat en fod ned?” lyder det fra Tanja Nielsen.