Annonce

Tema: OK24

Overenskomst landet på regionernes døgnområde: Aldrig før har du fået så meget for at arbejde på skæve tidspunkter


Nyt vagttillæg og store stigninger i særydelserne betyder historisk store lønhop til social- og sundhedspersonale, kost- og servicemedarbejdere på sygehusene samt pædagogisk personale i regionerne, der arbejder aften, nat og weekend.

Annonce

Et nyt vagttillæg og stigningerne på særydelserne for aften-, natte- og weekendvagter på landets sygehuse og regionale bosteder betyder, at lønnen får et ordentligt nøk opad for medarbejdere, der arbejder på skæve tidspunkter. Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Opdateret: Boksen om, hvordan du når op på 300 timer for at få vagttillæg er præciseret.

Der kommer mange flere penge i lønningsposen for de skæve vagter på landets sygehuse og de regionale bosteder. Det er resultatet af overenskomsten på vagt og arbejdstid for døgnområdet i regionerne, som netop er landet.

”Det er en rigtig god aftale,” siger Mona Striib, forbundsformand i FOA, der ikke tøver med at kalde forliget, der fordeler cirka en milliard kroner fra trepartsaftalen til sygehusområdet og 55 millioner kroner til det døgnpædagogiske område, for historisk godt.

Her får FOAs medlemmer, der arbejder udenfor dagarbejdstid, cirka 250 millioner kroner af den samlede pulje. Vel at mærke ud over de generelle lønstigninger på 6,5 procent, som alle FOAs medlemmer får.

Læs også: OK24-forlig i regionerne på plads: Stort lønhop allerede til april

Spritnyt vagttillæg

Og aldrig har der været så store stigninger på særydelser, som ved denne overenskomstforhandling, der honorerer social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, portører samt husassistenter, rengøringsteknikere, servicemedarbejdere- og assistenter og erhvervsuddannede serviceassistenter på døgnområdet og de pædagogiske grupper på døgnområdet i regionerne, der tager aften- natte- og weekendvagter.

Midlerne kommer desuden medarbejderne til gode via et helt nyt vagttillæg for dem, der har 300 timer i aften- natte- eller weekendvagt – altså uden for normal dagarbejdstid.

Læs også: OK24: Historisk lønløft til dig, der arbejder på døgnområdet i kommunerne

Og der er mange, der kommer til at få gavn af det. Tillægget kommer nemlig til at figurere på lønsedlen hos cirka halvdelen af alle FOA-medlemmer på området.

”Jeg er meget tilfreds med, at aftalen virkelig rammer bredden. At de personaler, der indgår i vagtarbejdet, også er dem, der får del i vagtbetalingen,” siger Mona Striib, der er glad for forhandlingsresultatet, netop fordi det rammer meget brede grupper – også langt ud over de grupper, der i første omgang var tiltænkt, dengang trepartsaftalen om lønløft til offentligt ansatte, blev aftalt.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Stigningerne kommer gradvist

”Jeg er meget glad for, at vi kunne gøre det her, samtidig med at vi kunne holde arbejdsgivernes krav om forringelser væk fra det rum,” siger Mona Striib og nævner blandt andet, at man fra arbejdsgiverside fra begyndelsen udelukkende havde fokuseret på bonus og vagttillæg. Men her er det altså lykkedes at få hevet særydelserne op, så alle, uanset hvor mange timer, man arbejder i vagter, får flere penge mellem hænderne.

Vagttillægget kommer ikke med det samme, men bliver udmøntet trinvist. For social- og sundhedspersonale samt kost- og servicemedarbejdere starter vagttillægget den 1. maj 2024 til 31. december 2025 med et beløb på 6.668 kroner. De bliver så til 12.253 fra 1. januar 2026, hvor trepartsmidlerne er fuldt indfaset.

For pædagogisk personale, det vil sige omsorgs- og pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og socialpædagoger, vil særydelser og vagttillæg på 6.989 kroner starte 1. januar 2025.

Få her det fulde overblik over, hvad der er vigtigt for dig som medarbejder på døgnområdet i regionerne i overenskomstaftalen:

Nyt vagttillæg for social- og sundhedspersonale, samt medarbejdere inden for kost- og service

Det kræver minimum 300 timers vagtarbejde udenfor dagarbejdstid i et kalenderår at blive berettiget til vagttillægget, som i perioden giver:

- 6.668 kr. (beløbet er pensionsgivende) fra 1. maj 2024 til 31. december 2025.

- 12.253 kr. (beløbet er pensionsgivende) fra 1. januar 2026.
Beløbene er i nutidskroner.

Nyt vagttillæg for pædagogisk personale

Det kræver minimum 300 timers vagtarbejde udenfor dagarbejdstid i et kalenderår at blive berettiget til vagttillægget, som giver:

- 6.989 kr. (beløbet er pensionsgivende) fra 1. januar 2025.
Beløbet er i nutidskroner.

Markant stigning i særydelser

For social- og sundhedspersonale samt kost- og servicepersonale stiger særydelserne fra 1. april 2024 med:

- 5 procent på aften-, nat- og weekendtillæg.

For pædagogisk personale stiger særydelserne fra 1. april 2024 med:

- 5,49 kr. for aften- og natarbejde.
- 3,84 kr. lørdag mellem klokken 08-24 og mandag klokken 00-04.

Hvordan når jeg op på 300 timer for at få del af det nye vagttillæg?

300 timer kan lyde af meget. Men reelt betyder det for eksempel 50 aftenvagter pr. år i tidsrummet 15 - 23, hvor timerne efter 17 tæller med i optællingen af vagttimer. Det svarer til 4.17 vagt pr. måned, altså cirka en aftenvagt om ugen.

De 300 timer kan selvfølgelig opnås på mange måder.

Hvornår har jeg optjent retten til vagttillæg?

Der udbetales vagttillæg første gang maj 2024 til ansatte på social- og sundhedsområdet samt kost- og serviceområdet, der har haft minimum 300 vagttimer uden for dagarbejdstid i 2023.

Der udbetales vagttillæg første gang i januar 2025 for pædagogisk personale, der har haft minimum 300 vagttimer uden for dagarbejdstid i 2024.

Hvis du er nyansat og bliver ansat i løbet af et kalenderår, justeres optjeningskriteriet på 300 timer forholdsmæssigt.

Hvis du allerede er ansat på arbejdspladsen, men på grund af væsentlige og varige ændringer i vagtmønsteret kommer til at opfylde optjeningskriteriet, så får du udbetalt vagttillæg for den igangværende og næstkommende udbetalingsperiode.

Hvordan ser optjeningsperioden ud?

Fremadrettet bliver vagttillægget optjent for et kalenderår fra januar til december. Hvis der i kalenderåret er optjent 300 vagttimer, vil du som medarbejder modtage vagttillægget i det efterfølgende år i udbetalingsperioden, februar til januar.

Det betyder også, at hvis du ikke har 300 vagttimer i optjeningsperioden vil du miste tillægget i den efterfølgende udbetalingsperiode og skulle optjene vagttimer på ny.

For eksempel:
  • Medarbejderen har i 2023 haft 300 vagttimer og får vagttillægget pr. 1. maj 2024. I 2024 har medarbejderen igen minimum 300 vagttimer og har fortsat vagttillæg i 2025. Sådan vil det fortsætte, hvis også minimum 300 vagttimer i efterfølgende kalenderår.
  • Medarbejderen har i 2023 haft 300 vagttimer og får vagttillægget pr. 1. maj 2024. I 2024 har medarbejderen ikke haft 300 vagttimer og mister vagttillægget i 2025. I 2025 har medarbejderen igen 300 vagttimer og får tillægget pr. 1 februar 2026.

Hvad er væsentlige og varige ændringer?

Varige og væsentlige ændringer, der gør, at du det kommende kalenderår får ret til vagttillægget kan være:

  • For eksempel, at du som ansat i et ambulatorium skal gå vagt på sengeafsnit.
  • Hvis du som ansat i et ambulatorium går fast vagt hver sjette uge, men fremover skal gå på fast vagt hver tredje.
  • Hvis du som ansat kun har dagvagter, men fremover skal indgå i fuldt vagtskema som de andre kolleger.
  • Hvis ledelsen beslutter at nedlægge to vakante stillinger og omlægge arbejdstiden, så den samme mængde vagter skal varetages af de tilbageblevne.

Flere på fuldtid

Der er for mange, der arbejder på deltid i regionerne. Derfor har parterne frem mod overenskomstforhandlingerne i 2026 aftalt, at de skal lave en analyse om, hvorfor det ser sådan ud og om arbejdstidsreglerne direkte eller indirekte tilskynder til, at man som ansat ønsker deltidsarbejde.

Samtidig vil man se på løsninger, der øger arbejdstiden over normperioden, uden at arbejdsgiverne tilskyndes til at ønske deltidsansættelser.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev