”Det er historiske set det største løft, vi har kunnet lave på særydelser nogensinde.”
FOAs forbundsformand Mona Striib holder sig ikke tilbage i sin vurdering om den arbejdstidsaftale, der netop er landet på døgnområdet, og som gælder social- og sundhedspersonale, pædagogisk personale på døgnområdet samt i køkken og rengøring på døgnområdet i landets kommuner.
Den aftale kan man ikke kalde andet end historisk. For aldrig er der blevet brugt så store midler til løn- og arbejdstidsforbedringer i et hug. Og det kommer FOAs medlemmer på døgnområdet i den grad til at mærke på deres lønseddel.
”Aftalen honorer virkelig det at arbejde på ubekvemme tidspunkter,” siger Mona Striib om de 650 millioner kroner til FOAs grupper, der arbejder på social- og sundhedsområdet og hus-ren-området, og 260 millioner kroner til det pædagogiske døgnområde, som aftalen sikrer og som bliver implementeret trinvist over to år, da dele af stigningerne kommer i 2025 og dele i 2026.
Læs også: OK24-forlig på det statslige område i hus: Wammens ramme kridter banen op for din løn
Forbedrer lønnen for 70 procent af kommunernes sosu-personale
Det vil sige, at der med aftalen er kommet 910 millioner kroner i forbedringer til dem, der arbejder på skæve tidspunkter i kommunerne. For eksempel social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, sygehjælpere, plejehjemsassistenter og ufaglærte på sosu-området, husassistenter, ikke faglærte og øvrige medarbejdere i køkken- og rengøring på døgnområdet, samt pædagogisk personale som omsorgs- og pædagogmedhjælpere, pædagoger og pædagogiske assistenter på døgnområdet.
Mona Striib er særligt glad for, at det rammer en langt, langt større gruppe end den, der oprindeligt var lagt op til, da treparten blev aftalt. For aftalen rammer bredt, faktisk så bredt, at 70 procent af social- og sundhedspersonalet i kommunerne får del i det. Og næsten en tredjedel af FOAs medlemmer generelt. Vel at mærke ud over de generelle lønstigninger på 6,5
procent, som alle FOAs medlemmer får.
”Der var oprindeligt lagt stor vægt på især de medarbejdere, der arbejder på sygehusene, men vi har fået en langt større gruppe med, så vi kan løfte bredere. Det er jeg meget tilfreds med,” siger hun.
På en hel livsindkomst
Midlerne stammer nemlig fra trepartsaftalen, der skal hæve de offentligt ansattes løn. For ikke nok med at de tillæg, altså særydelser, der kommer oveni lønnen, når du har en aftenvagt, nattevagt eller lørdagsvagt, får et løft, der aldrig er set større. For eksempel stiger aftentillægget for social- og sundhedspersonale med seks procentpoint, når det er fuldt udmøntet.
Også pensionen på de særydelser får et nøk opad.
Især for det pædagogiske døgnpersonale, der indtil nu har fået én procent i pension på særydelserne, får fra 1. januar 2025 9,34 procent.
”At få løftet pensionen af sine særydelser er en vigtig del af medlemmernes arbejdsmarkedspensionsopsparing. Og på en livsindkomst, har det en stor betydning, når mange af dine arbejdstimer ligger på skæve tidspunkter.”
Læs også: Så landede regeringens lønløfte: Her er aftalen, der giver milliarder til offentligt ansatte
Fritiden skal beskyttes
Men også det samarbejde med kommunerne, som handler om at mindske forstyrrelserne i fritiden, er en stor sejr i den nye døgnarbejdstidsaftale. Noget, der har været et tilbagevendende krav fra FOAs medlemmer på døgnområdet.
Det er blandt andet tiltaget, der skal få flere timelønsansatte til at blive faste vikarer på månedsløn med en delvist kendt tjenesteplan, som nu bliver gjort permanent. Lige som projektet, der skal klæde vagtplanlæggerne bedre på, så de får lavet vagtplaner, der rent faktisk holder.
Også understøttelsen af vejledningen for døgnarbejdstidsaftalerne, som FOA blandt andet lavede sammen med Kommunernes Landsforening, KL, fortsætter, så både vagtplanlæggere, tillidsrepræsentanter og personale på døgnområdet bliver klædt på i forhold til, de rettigheder, man som medarbejder har. For eksempel, hvordan man planlægger beskyttede fridage, eller hvis man bliver kaldt på job uden varsel.
Parterne er også enige om at styrke den lokale dialog for at skabe mulighed for, at medarbejderne får større indflydelse på egen arbejdstid. Det skal sikre en fornuftig balance mellem arbejds- og familieliv. Og det har kommunerne sendt et stærkt signal om, at de gerne vil samarbejde om.
”Jeg er meget glad for, at vi kunne gøre det her, samtidig med at vi kunne holde arbejdsgivernes krav om forringelser væk fra det rum,” siger Mona Striib og nævner blandt andet, at man i trepartsforhandlingerne fra arbejdsgiverside havde overvejet, at man som deltidsansat ikke skulle kunne få overarbejdstillæg.
Her kan du dykke ned i det, der er vigtigt for dig i forliget om vagt og arbejdstid på døgnområdet.