Fritidsjobbere, spirer, inspirationsansatte.
Ungarbejdere på landets plejehjem har mange navne, og lige nu er de et varmt politisk tema.
I det for nyligt fremlagte udspil til ældrereformen er ’spirer’ nævnt som en del af løsningen på, hvordan flere unge rekrutteres ind på social- og sundhedsuddannelserne. Og til de igangværende overenskomstforhandlinger har FOA stillet krav om, at spireordningen skal bredes ud til flere af FOAs områder.
I dag er der på landsplan ansat 870 13-17-årige på landets plejehjem, som spiller spil, går ture og hygger om de ældre. Det viser de seneste tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor fra november 2023.
Men det er langt fra alle kommuner, der har taget hul på at ansætte spirer på plejehjemmene.
Et af de steder, de har taget spirer-ansættelser til sig, er i Viborg Kommune. I november sidste år havde de således 29 ungarbejdere på kommunens plejehjem.
En af dem, der tidligere har fortalt om at være spire, er Kristian Pontoppidan, som i 2022 var 17 år og ansat på Banebo Plejecenter i Viborg.
”Det fangede mig allerede efter første dag på arbejdet. Jeg havde regnet med, at det ville være godt – men det var endnu bedre, end jeg havde troet. Jeg kunne mærke, at jeg brænder for at arbejde med mennesker,”
sagde han dengang til Fagbladet FOA.
Da kommunen slog de første spirestillinger op, var der da også stor interesse for dem, og de modtog 200 ansøgninger.
”Vi er i helt samme båd som andre kommuner, når det handler om manglen på uddannede sosu-hjælpere og -assistenter. Derfor sætter vi også bredt ind for både at holde på og tiltrække medarbejdere. Spire-indsatsen er superspændende, og vi kommer nok til at se nærmere på den. Men lige nu prioriterer vi anderledes med fx oplæringsstillinger og med at få flere ufaglærte til at uddanne sig,” skriver hun til Fagbladet FOA via mail.