Line
Andersen meldte i februar
sidste år sin sag til Erstatningsnævnet. Hun fik at vide, at sagen ville blive
afgjort i løbet af 10-12 måneder, men efter to udsættelser skal hun nu tidligst
regne med svar til oktober næste år. ”Man mister tilliden til systemet,” siger hun.
Tobias Stidsen
Af
Morten Bruun
Journalist
Medarbejderne i det såkaldte minksekretariat får nu
5.000 kroner mere om måneden for at passe deres arbejde og komme til bunds i bunkerne af erstatningssager fra de nu forhenværende minkavlerne.
Samme lokkemad bruges ikke i Erstatningsnævnet, der behandler ansøgninger om erstatning til personer, der er kommet fysisk eller psykisk til skade efter en forbrydelse.
Her er sagsbunkerne også store, men i stedet for at forkæle medarbejderne med højere lønninger har Erstatningsnævnet netop meddelt, at de mere end fordobler den tid, det tager at behandle en sag.
Skæbnen vil, at en del af minksekretariatet bor til leje hos Civilstyrelsen i Viborg og her deler adresse – og kantine – med Erstatningsnævnet. Den særlige detalje går ikke ubemærket hen hos Maria Klingsholm, der er fagpolitisk ordfører i FOA.
”Det støder virkelig min retfærdighedsfølelse, at medarbejderne i minksekretariatet får flere penge for at nappe flere sager, mens ofrene i voldssagerne bare må vente længere tid,” siger hun.
Urimeligt og vanvittigt
Maria Klingsholm blander sig, fordi de nye sagsbehandlingstider i Erstatningsnævnet aktuelt rammer cirka 130 FOA-medlemmer.
”Det er både urimeligt og en lille smule vanvittigt. Det handler jo om mennesker, der har sat deres helbred – og måske endda liv – på spil, mens de passede deres arbejde,” siger hun.
Da Erstatningsnævnet som en del af Civilstyrelsen flyttede til Viborg i 2017, varede det normalt fire-fem måneder at få afgjort en sag. Siden er et år blevet det normale, og nu skal ansøgerne altså regne med to år. Mindst.
Det er ifølge Maria Klingsholm ’aldeles uholdbart’, og derfor har hun nu på vegne af FOA henvendt sig til blandt andre justitsministeren, Folketingets retsordførere og Erstatningsnævnet.
I henvendelsen peger hun blandt andet på, at det kan have store økonomiske konsekvenser for helt uskyldige ofre, at de må vente lang tid på deres erstatninger.
”Justitsministeren er nødt til at forholde sig til den katastrofale udvikling, vi oplever,” siger Maria Klingsholm.
Civilstyrelsens bygning på Toldbodgade 2 i Viborg rummer både Erstatningsnævnet, der holder til på anden sal, og Minksekretariatet, 1. Instans, der bor til leje i stueetagen. Begge steder slås sagsbehandlerne med store bunker, men i minksekretariatet honoreres de med 5.000 kroner ekstra om måneden for at blive i jobbet.
Tobias Stidsen
Overfaldet af mand med Alzheimers
Et af de medlemmer, der venter på at få sin sag afgjort, er den 30-årige Line Andersen, der bor i Haderslev og er ansat som social- og sundhedsassistentelev i Kolding Kommune.
Hun var tilknyttet et vikarbureau, da hun i december 2022 blev sendt afsted på en akutvagt på et plejecenter. Hun blev koblet på en mandlig beboer, som på grund af Alzheimers skulle have to medarbejdere om sig.
Da de serverede morgenmad for ham, greb han – ’med et tomt, mørkt blik i øjnene’ – ud efter Line Andersens hals. Hun nåede at afværge, før han klemte til, men fik blå mærker.
Han blev indlagt på en psykiatrisk afdeling, og fem dage senere måtte hun melde sig syg på grund af oplevelsen. Og det blev kun endnu værre, da hun på sjettedagen hørte, at beboeren var død.
”Jeg gik helt ned og var sygemeldt i meget lang tid,” fortæller Line Andersen.
Afgørelse udsættes igen og igen
Overfaldet blev anmeldt til politiet som sikkerhed for, at Line Andersen med hjælp fra FOA kunne gå videre til blandt andet Erstatningsnævnet.
Her modtog man anmeldelsen 28. februar 2023, og i første omgang fik Line Andersen at vide, at afgørelsen ville falde i løbet af 10-12 måneder. Det blev siden forlænget med fire-fem måneder, før hun 16. april i år blev orienteret om, at hun nu skal vente yderligere 16-17 måneder.
Dermed går der som minimum 31 måneder – eller mere end to et halvt år – før hun får sin afgørelse.
”Det er jeg selvfølgelig ked af,” siger Line Andersen.
Her er ofrene
I henvendelsen til blandt andre justitsministeren henviser FOA til en række anonymiserede eksempler på medlemmer, der ligesom Line Andersen har fået udsat afgørelsen på deres sag i Erstatningsnævnet (EN). Her er fem tilfælde:
1. Sparket af en femårig i en specialbørnehave i september 2022. Anmeldt til EN i marts 2024. Forventet afgørelse om 24 måneder.
2. Slået flere gange i ryggen af beboer på plejecenter i februar 2021. Anmeldt til EN i oktober 2022. Vurderet sagsbehandlingstid på 10-12 måneder er siden ændret med yderligere fire-fem måneder.
3. Truet med saks af beboer på psykiatrisk center i november 2019. Beboer dømt, og sag anmeldt til EN i november 2022. Vurderet sagsbehandlingstid på 10-12 måneder er siden ændret to gange, først med yderligere fire-fem måneder, derefter med yderligere tre-fire måneder.
4. Truet af beboer med knytnæveslag og slag med jernskovl maj 2021. Sag anmeldt til EN i april 2023. Vurderet sagsbehandlingstid på 10-12 måneder er siden ændret to gange, først med yderligere fire måneder, derefter med yderligere 18-19 måneder.
5. Medarbejder på plejehjem udsat for blufærdighedskrænkelse af beboer i maj-juni 2021. Anmeldt til EN i maj 2023. Vurderet sagsbehandlingstid på 10-12 måneder er siden ændret to gange, først med yderligere fire måneder, derefter med yderligere 20-21 måneder.
Kilde: FOA OK
Forstår det ikke
Skæbnen vil, at Line Andersen har prøvet det før. Som vikar på et psykiatrisk bosted blev hun i december 2021 overfaldet af en beboer med autisme.
Det blev anmeldt til Erstatningsnævnet, og efter en sagsbehandlingstid på to år blev hun i februar i år tilkendt 9.312 kroner i tabt arbejdsfortjeneste og en skattefri godtgørelse på 4.140 kroner for svie og smerte.
”Jeg forstår ikke, det skal tage så lang tid. Tidligere kunne de jo sagtens behandle de her sager på meget kortere tid,” siger Line Andersen i det foreløbige forgæves håb om en hurtigere afgørelse i den nye sag.
”Jeg vil gerne have sagen lukket. Men jeg vil også gerne have pengene. Jeg var jo sygemeldt i et år, hvor mine indtægter blev halveret. Økonomisk er jeg helt afhængig af min kæreste.”
Minister: Det er alvorligt
Justitsminister Peter Hummelgaard stiller ikke op til interview med Fagbladet FOA, men i følge en skriftlig kommentar ligger det ham ’meget på sinde’, at borgere, der har været udsat for en forbrydelse, ikke skal vente ’urimeligt længe på en afgørelse’.
Derfor ser han med stor alvor på situationen i Erstatningsnævnet. Men han noterer også, at regeringens tiltag for at forbedre forholdene – senest en ekstra bevilling på 9,3 millioner kroner på sidste års finanslov – ikke har været ’tilstrækkelige’.
”Jeg er optaget af, at vi nu får undersøgt, hvordan vi kan finde mere grundlæggende og holdbare løsninger, der kan bringe Erstatningsnævnets sagsbehandlingstider tilbage på et rimeligt niveau,” skriver Peter Hummelgaard.
I FOA er fagpolitisk ordfører Maria Klingsholm tilfreds med, at ministeren anerkender, at der er et problem.
”Men vi holder ham naturligvis op på, at der også sker noget,” siger hun.
Som opfølgning på det skriftlige svar har Fagbladet FOA blandt andet bedt ministeren svare på, hvad han mener med ’et rimeligt niveau’. Men forgæves.
Undervejs i hele forløbet har Line Andersen født sit andet barn, sønnen Nohr. Midt i den glæde bekymrer hun sig om sin egen fremtid. ”Efter min barsel tager jeg de sidste tre måneder af min uddannelse, men efter to overfald skal jeg ikke arbejde i hverken psykiatrien eller ældreplejen igen,” siger hun.
Tobias Stidsen
Påvirket efter to overfald
Parallelt med Erstatningsnævnets behandling af Line Andersens sag er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring også i gang.
Begge overfald er anerkendt som arbejdsskader, mens vurderingen af hendes erhvervsevnetab sker, når hun er færdig med den barselsorlov, hun er i gang med efter at have født sit andet barn.
”De to episoder har helt sikkert påvirket mig,” siger Line Andersen, der i dag har svært ved at sove, har mistet sin impulsive tilgang til livet og ifølge en psykiatrisk speciallægeerklæring er ’belastet af kognitive vanskeligheder med nedsat hukommelse og koncentrationsevne’.
”Jeg tror ikke, jeg bliver i faget og skal i hvert fald ikke arbejde i hverken ældreplejen eller psykiatrien. Men et job som social- og sundhedsassistent i et lægehus kunne være en mulighed.”
Værd at vide om Erstatningsnævnet
Alle ofre, der har fået personskade som følge af en straffelovsovertrædelse, kan søge erstatning i Erstatningsnævnet (EN).
Som udgangspunkt skal der være faldet dom i den enkelte sag. Det gælder dog ikke sundhedsansatte, pædagogiske medarbejdere eller andre med relationer til borgere, der udsætter dem for skade.
En sag kan anmeldes op til to år efter, episoden har fundet sted.
Erstatningen dækker blandt andet skattefri godtgørelse for svie og smerte med dagstakst på 230 kr. pr. sygedag samt skattepligtig erstatning for tabt arbejdsfortjeneste til dækning af løntab.
EN modtog i 2022 3.447 nye ansøgninger og 2.055 nye krav i enkeltstående sager – og udbetalte 262.275.446 kroner til skadelidte.
I 2017 flyttede EN til Viborg sammen med resten af Civilstyrelsen.
EN begrunder i denne pressemeddelelse de forlængede sagsbehandlingstider med, at ressourcerne ikke svarer til mængden af sager.
Fagbladet FOA har stillet Erstatningsnævnet en række spørgsmål om baggrunden for de forlængede sagsbehandlingstider. Nævnet har lovet snarest at vende tilbage med svar.
Kilde: Erstatningsnævnets årsberetning 2022 m.fl.