Annonce

Tema: Farvelfærd

Når landets borgmestre er samlet, fylder særligt én ting: ”Det er ikke i orden”


Borgmestre, der lige nu er samlet til kommunalt økonomisk
topmøde, genkender medarbejdernes frustration over ikke at kunne levere den velfærd, de vil. ”Vi er nede på et niveau, jeg ikke synes, er helt i orden,” siger Jammerbugts borgmester.

Annonce

Den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen og formand i Kommunernes Landsforening Martin Damm fra partiet Venstre var enige om meget: Øget frihed, afbureaukratisering og færre regler. Og at vi skal have en stærk velfærdsstat også om 10 og 20 år. Der, hvor uenigheden opstod, handlede om de penge, regeringen har afsat, rækker. Malin Schmidt

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Vi oplever et umenneskeligt pres, skrev medarbejdersiden i kommunernes Hoved MED for et par dage siden til landets lokalpolitikere.

Et umenneskeligt pres for at ville levere velfærd uden tilstrækkelige ressourcer, skrev kommunernes øverste medarbejderrepræsentanter i brevet, som de håbede ville komme til at fylde på Kommunernes Landsforenings store økonomiske topmøde, Kommunaløkonomisk Forum.

Her samles lige i de her dage omkring 600 af landets øverste kommunalpolitikere, kommunaldirektører, ministre, byrådsmedlemmer, folketingspolitikere og embedsmænd.

Læs også: Den fynske kommuneoprører: ”Jeg siger bare det, alle borgmestre taler om”

Niveauet er ikke i orden

Og det er da også netop det, der går igen. Og igen. Fra både paneldeltagere på scenen, borgmestre i salen og byrådspolitikere ved frokostbordet: At kommunerne ikke kan levere en velfærd til borgerne, som svarer til det, de gerne ville. At pengene mangler til ældrepleje, dagtilbud og skole, at udgifterne til specialområdet er eksploderet og at nedskæringerne derfor igen rammer almenområdet – ældre og børn. At der er frygt for at velfærdssamfundet knækker, og de, der har råd, vælger private løsninger til. At Christiansborgpolitikerne lover for meget og skruer borgernes forventninger op, men samtidig ikke stiller de nødvendige ressourcer til rådighed.

Eller som Venstre-borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade, siger det:

”For eksempel, når vi diskuterer, hvor tit ældre kan få gjort rent. Så er vi nede på et niveau, som ikke er helt i orden. Det synes jeg faktisk ikke. Det er altså ikke sjovt at træffe den beslutning.”

Læs også: Nødråb til lokalpolitikerne: Presset er umenneskeligt

Forstår godt medarbejderne

Her er de tre borgmestre fra vidt forskellige kommuner og dermed i vidt forskellige situationer og på tværs af partiskel, som Fagbladet FOA har fanget, helt enige: De forstår udmærket godt, hvorfor medarbejderne i Hoved MED har skrevet deres nødråb til landets lokalpolitikere.

Silkeborg Kommunes borgmester Helle Gade fra Socialdemokraterne.  Malin Schmidt
”De fanger den situation, vi er i, godt. Vi er simpelthen pressede i kommunerne rent økonomisk. Jeg kan godt forstå, at de sætter det fokus, og jeg synes, vi er kommet til et niveau, hvor man er nødt til at sætte pres,” siger Mogens Gade, mens hans kollega fra Helsingør, Benedikte Kiær fra Konservative, understreger, at der ikke er nogen kommuner, der ikke er ramt af det her.

”Det er jo vores medarbejdere, der er i front. Det er dem, der oplever det direkte, når borgerne er utilfredse med den service, man kan levere. De får den med det samme, og det er hårdt. Jeg kan godt forstå medarbejderne og deres frustration, også når man ser, hvad der er kommet ud af de forskellige økonomiaftaler, der er indgået mellem regering og kommunerne igennem årene.”

Læs også: Medarbejdernes nødråb: ’Situationen i kommunerne er desperat’

Fyringer og rekrutteringsproblemer

Også Silkeborgs socialdemokratiske borgmester, Helle Gade, deler medarbejdernes bekymring.

Vi er pressede på alle leder og kanter, og da jeg læste brevet, svarede jeg straks, at jeg gerne ville tage det med til vores partitop. Det er vigtigt at italesætte det her over for Christiansborg også. Det er på tide, at også de bliver virkelighedsnære i forhold til, hvad vi kan løse. Vi er meget langt fra hinanden i forhold til at få prioriteret midlerne.”

- Hvordan kan I mærke det i Silkeborg Kommune?

Det er primært på ældreområdet, børn og handicap, der er presset, siger Helle Gade, der har været borgmester i to år og gik til valg på netop velfærd, men nu sidder i en situation, hvor hun forsøger at undgå at skulle fyre, samtidig med at hun ironisk nok også har rekrutteringsproblemer.

Det er rigtig svært at leve op til, og når vi prioriterer flere penge til ældreområdet, så betyder det, at vi bliver nødt til at tage dem et andet sted fra. Så det ene kommer efter det andet. Men vi kan jo ikke blive ved med at have de her kæmpe huller med store minusser, blandt andet på det specialiserede socialområde, både børn og voksne. Det går ikke at blive ved med at tage andre steder fra, fordi vi kun har én samlet ramme, siger Helle Gade, der gerne opfordrer Folketingets politikere til et praktikophold hos hende.

Helsingør Kommunes borgmester Benedikte Kiær fra Konservative.  Malin Schmidt

”Jeg vil gerne opfordre til at komme ud og mærke, se og høre, hvad det er, der foregår. Når man bare tager ud på et enkelt virksomhedsbesøg som minister eller som folketingsmedlem, så er det et øjebliksbillede, du får. Her kan du se en hel hverdag over flere dage.”

Læs også: Trivselskommission kommer ikke frem til alle løsninger i et mødelokale: Derfor har de brug for dine ’særlige indsigter’

Mangler over hele linjen

I Helsingør ser Benedikte Kiær både servicerammen og rekrutteringsproblemerne som kommunens største udfordringer.

”Det er jo i høj grad servicerammen, der dikterer, hvor meget vi kan bruge på de enkelte områder, blandt andet på vores ældreområde. Samtidig kan vi ikke få de medarbejdere, vi gerne vil have,” siger hun og begynder at tælle op, hvor de mangler. I ældreplejen, på dagtilbudsområdet, i skolerne.

Det er over det hele, over en bred kam. Og lige nu ligger vi jo i kommunerne og tyvstjæler medarbejdere fra hinanden. Det løser ingenting, siger hun og efterlyser ærlighed.

”Vi bliver nødt til at sige tingene som de er, og det er landspolitikerne også nødt til. For hvis det er de rammer, vi arbejder efter, må de også sige til borgerne, at det er det niveau, der kan leveres.”

Det gør de ikke nu. I stedet stikker man borgerne blår i øjnene om, hvad man kan forvente, mener hun.

”Det er benhårdt i øjeblikket. I stedet for at stå og pege fingre, så synes jeg, man burde hoppe med ned i båden og prøve at være med til at sejle det her skib. For det er svært i øjeblikket, og dem, det går ud over er de enkelte medarbejdere og de enkelte borgere. Det er medarbejderne og deres motivation, vi skal holde intakt. Det er deres gejst, vi skal holde ved lige.”

Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Gade fra Venstre. Malin Schmidt

Vi kan og skal løse opgaven

Netop forventningerne, mener Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Gade er nødvendigt at tale om.

”Man taler om, at vi bliver kompenseret i forhold til demografien, altså hvor mange ældre og børn, der kommer. Men den demografi, vi bliver kompenseret for, går til det specialiserede områder, hvor vi for alvor er pressede.”

Det gør, at man må tage penge fra det, han kalder normalområdet, altså børnepasning, folkeskole og hjemmepleje.

”Det mærker vi tydeligt. Vi mærker det også i de høringssvar, vi får. Både fra borgere, men også fra ældreråd, seniorråd og fra handicapråd. De synes jo også, at nok er nok.”

- Hvordan er det for dig som borgmester at gennemføre noget, du ikke synes, er i orden?

”Det er vilkårene. Jeg har været borgmester i 22 år, vi skal udføre opgaven, og det gør vi selvfølgelig. Jeg synes bare, at det, vi mangler fra centralt hold, er et større ansvar, end man tager i dag. Vi mangler koordinering og lidt mere forståelse fra Christiansborg for, at vi ikke kan levere på fuld skrue, når vi ikke får penge til det.”

Fagbladet FOA ville gerne have sendt kritikken fra Hoved MED og de borgmestre videre til finansminister Nicolai Wammen fra Socialdemokraterne, der også i debat på scenen på KØF, men han er ikke vendt tilbage på forespørgslen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev