Husassistenter, serviceassistenter, køkkenmedhjælpere og andre medlemmer i FOAs Kost- og Servicesektor hører ofte til den måske mindste gruppe på deres arbejdsplads. Og de kan opleve, at de skal kigge langt efter en tillidsrepræsentant. I mange tilfælde ganske enkelt fordi de ikke er tilstrækkeligt mange til at vælge deres egen.
Den virkelighed skal ændres. Det var der mere end bred enighed om, da Kost- og Servicesektoren i FOA på sit årsmøde i Aalborg mandag vedtog retningen for de næste fire års politiske arbejde og anført af sektorformand Pia Heidi Nielsen ikke mindst støttede ønsket om løfte og styrke de faglige fællesskaber.
Hvis der ikke er nogen til at forhandle eksempelvis lokalløn for en faggruppe på den enkelte arbejdsplads, er det en god idé at få hjælp fra andre, lød budskabet.
Og det er ikke bare en drøm. Lokalt er der skubbet gang i det arbejde. Det gav Ulla Warming, sektorformand i FOA Århus, et par eksempler på, da hun fortalte, at der på arbejdspladserne i Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse kan vælges en tillidsrepræsentant til at dække alle FOAs faggrupper.
”I
et af vores sociale tilbud var der for eksempel en social- og
sundhedsassistent, der som tillidsrepræsentant rakte hånden frem mod en ny,
ufaglært kollega i køkkenet. Hun var ansat på løntrin 11 og fik løftet lønnen,”
sagde Ulla Warming og røbede, at modellen er på vej i andre af de kommunale
magistrater.
På årsmødet blev kampen for at styrke de faglige fællesskaber flere gange koblet sammen med strukturarbejde, der skal i gang i FOA. Her skal de nuværende fire sektorer ændres til tre, og Kost- og Servicemedlemmer har undervejs været bange for, om der bliver reel plads til dem. Den stemning satte Ulla Warming også ord på.
Hun har været fagligt aktiv siden 1987 og er altså en faglig veteran. Og i en pause hilste hun på Pia Andersen, der har været serviceassistent i to år og deltager i både årsmøde og kongres som debutant, efter at hun blev valgt til tillidsrepræsentant så sent som i august i år. I hendes ører lyder det som skøn musik at gøre samarbejde på tværs til en dyd.
”Vi kan ikke blive ved med at bevare grænser. Det gælder også i forhold til andre faggrupper på arbejdspladsen. De andre skal for eksempel vide, hvad det er, vi kan som serviceassistenter,” siger Pia Andersen, der arbejder på akuttraumecentret og skadestuen på sygehuset i Randers, og kunne referere et næsten dugfriskt eksempel.
”Det er kun få måneder siden, en sygeplejerske sukkede, fordi hun havde ventet to timer på en kollega, der skulle hjælpe med at flytte en patient. Hun anede ikke, at jeg er uddannet til den slags og at hun bare kunne spørge mig. Det ved hun nu,” mindedes Pia Andersen og høstede pause-anerkendelse hos veteranen:
Tilbage til årsmødet fortsatte debatten om Kost- og Servicesektorens målprogram for de næste fire år. Og det rummer selvfølgelig meget mere end arbejdet med FOAs struktur og kampen for flere tillidsrepræsentanter.
Fordelt under fire overskrifter – Fremtidens Fællesskab, Fremtidens Arbejdsliv, Fremtidens Faglighed og Fremtidens Velfærd – står opgaverne i kø og handler det blandt andet om at sikre mere fair fordeling af de midler, der bruges på lokalløn, øge indsatsen for at forebygge nedslidning, udbrede kendskabet til hygiejnisk rengøring og sikre, at alle medlemmer uddannes i at arbejde med ny velfærdsteknologi som eksempelvis robotter.
Og så fastholder FOA kampen for de husassistenter og køkkenmedhjælpere, der laver mad til børn i dagtilbud og hvert andet år oplever, at forældrene stemmer om, hvorvidt de vil forlænge madordningen.
”Det er et urimeligt vilkår. Der skal være et fast tilbud om mad i daginstitutionerne – og dermed faste stillinger,” sagde sektorformand Pia Heidi Nielsen, før hun de næste tre dage – sammen med flere af de delegerede ved årsmødet – deltager i FOAs ordinære kongres og her indvier resten af FOA i Kost- og Servicesektorens budskaber.
Næste år er et fagligt udviklingsår i FOA. På årsmødet gav Kost- og Servicesektorens medlemmer hinanden hånden på, at de vil spille en stor rolle i det forløb.
Tobias Stidsen