Annonce

wesd

Tema: OK24

FOAs medlemmer er ikke i tvivl: Lønforhøjelse i kroner. Ikke i procenter


25 glade pædagogmedhjælpere skar budskabet ud i pap, da de deltog i det første af fem regionale medlemsmøder om de nye overenskomster. Det blev en aften præget af løn, anerkendelse, arbejdspres og rekruttering.

Annonce

Nye overenskomster er en alvorlig sag. Men det gør ikke noget med et strejf af humor. I hvert fald ikke ifølge de medlemmer af FOA/PMF Kbh. Syd, der mødte med kongekroner til debatmødet torsdag aften. ”Vi er lidt aktivistiske,” som en af initiativtagerne, Dorthe Jørgensen, udtrykker det. Rasmus Hargaard Breum

Af Sara Rested Suri
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Vores løn skal stige i kroner og ører og ikke i procenter.

Det ønske har i flere år været FOAs mantra op til nye overenskomstforhandlinger, og det vil også være tilfældet efter nytår, når det handler om OK24.

Og skulle nogen være i tvivl, sørgede 25 af FOAs PMF-medlemmer for at skære det ud i pap, da forbundet onsdag aften holdt det første af fem regionale debatmøder om de krav, som FOA – anført af forbundsformand Mona Striib – skal slås for ved forhandlingsbordet.

Iført kroner stjal de 25 medlemmer fra FOA/PMF Kbh. Syd nemlig billedet ved mødet, der foregik i København.

Uartig løn til husassistenter

Her var stort set alle knap 500 deltagere enige om, at betydelige lønstigninger i kroner og ører – ikke mindst til de grupper, der er mest bagefter – er og bliver hovedkravet. Og det satte en af PMF’erne, Lis Pedersen fra Børnehuset Trekløver i Hvidovre, trumf på i debatten:

”Jeg har været medhjælper i 25 år, men man når sidste løntrin efter 11 år. Det er forkert, at det stopper allerede dér,” sagde hun som repræsentant for en af de faggrupper på det offentlige arbejdsmarked, der ifølge den nye rapport fra Lønstrukturkomiteen både har den laveste løn og halter allermest bagefter i lønudviklingen.

Den gruppe tilhører husassistenter og rengøringsassistenter også, og de fik voldsom opbakning fra Søs Larsson, der i 36 år har arbejdet i ældresektoren. Først som ufaglært, siden som både social- og sundhedshjælper og -assistent, indtil hun for godt to år siden fik job som rengøringskoordinator på plejecentret Verdishave i Københavns Sydhavn.

Her gør hun rent og laver vagtplaner for seks kolleger, og mødet med rengøringsassistenterne har ’rystet’ hende, som hun udtrykte det.

”Jeg skammer mig over, at de får så lidt i løn. Det er faktisk uartigt,” sagde Søs Larsson.

ewsd
Søs Larsson, der er uddannet social- og sundhedsassistent og nu arbejder som rengøringskoordinator: ”Jeg skammer mig over, så lidt rengøringsassistenterne får i løn. Det er faktisk uartigt.” Rasmus Hargaard Breum
Knap 500 deltog i debatmødet om krav forud for OK24. Mange havde kroner på hovederne for at vise, at lønnen skal stige i kroner og ører og ikke i procenter.  Rasmus Hargaard Breum

Pas på eleverne

De to kvinder var langt fra de eneste, der tog ordet på en aften, hvor talelysten var stor – og ikke kun handlede om løn. Anerkendelse, vikarer og personalemangel var nogle af de begreber, der også fyldte meget.

”Hvis vi får en bedre løn, kan det være første skridt på vejen til at skabe et bedre arbejdsmiljø og en større tilfredshed blandt borgerne, fordi det forhåbentligt ville gøre, at der var knap så mange, der blev skræmt væk fra faget, fordi de ikke kan få enderne til at hænge sammen,” sagde Rasmus Soldthved Hansen, der er uddannet social- og sundhedsassistent og nu arbejder som læringsvejleder i Gladsaxe Kommunes udekørende rehabiliteringsteam.

Tammie Haack Sommer, pædagogisk assistent i den integrerede institution Børnehuset Regnbuen og fællestillidsrepræsentant, pegede på, at mange arbejdspladser oplever øget brug af vikarer.

”Det kan ikke passe, at man får mere i løn som tilkaldevikar, end vi som uddannet personale gør. Vi, der arbejder på gulvet hver evig eneste dag, skal løftes,” lød Tammie Haack Sommers hjertesuk.

Formanden for social- og sundhedssektoren i FOA Roskilde, Lone Rosenville Mikkelsen, satte ord på den store opgaver, der handler om at rekruttere nye kolleger.

”Vi oplever flere steder, hvor eleverne nu tæller med i normeringen og mangler oplæring. Det er den helt forkerte vej at gå. Vi skræmmer dem jo væk. Vi skal sørge for at give dem en ordentlig uddannelse, og det gælder ikke bare indenfor sosu-fagene, men alle elever,” fastslog Lone Rosenville Mikkelsen.

monaa
Forbundsformand Mona Striib var efter debatmødet glad for en aften, der var præget af ’engagerede medlemmer og mange vigtige bidrag om løn, faglighed, pres og anerkendelse’. Og så var hun tydeligvis også glad for den nye hovedbeklædning, hun fik som inspiration til ok-forhandlingerne. Rasmus Hargaard Breum

Afhængig af de andres solidaritet

Forbundsformand Mona Striib kvitterede for de mange bidrag og forsikrede, at FOA under OK24-forhandlingerne vil gøre sig meget store anstrengelser for at opnå de bedst mulige resultater for FOAs medlemmer.

”Ud over FOA er det kun 3F, der kæmper for lønstigninger i kroner og ører fremfor procenter. Så hvis vi virkelig skal løfte de lavest lønnede, er vi afhængige af, at de andre fagforeninger er solidariske med os. Det slås vi for,” forsikrede hun.

Samtidig nævnte hun også de kommende trepartsforhandlinger om de tre milliarder kroner, regeringen har afsat til et ekstra lønløft til den offentlige sektor.

”I skal ikke regne med, at det bliver et giga lønløft til alle,” sagde Mona Striib.

Hun blev også udfordret på, om FOA i tilstrækkelig grad kæmper medlemmernes sag. Og den tvivl besvarede hun med en appel.

”Vores største styrke i forhandlingerne er den opbakning, vi får fra medlemmerne og fællesskabet. I skal brøle og fortælle det til os, når I ude på arbejdspladserne oplever, at I når et niveau, hvor I ikke længere kan løse kerneopgaverne,” sagde hun og fortsatte.

”Men vi skal også være flere. I må meget gerne gå hjem og få nogle af de kolleger, der ikke er med i FOA til at melde sig ind. Og så skal I gå hjem og sende jeres ønsker til OK-krav til jeres afdelinger.”

Torsdag aften var der regionalt debatmøde i Middelfart og i de kommende uger følger Korsør, Aarhus og Aalborg henholdsvis 13., 19. og 28. september.

Senest 1. oktober skal afdelingerne aflevere forslag til OK-krav til forbundet, og 15. oktober samles Hovedbestyrelsen for at formulere den endelige liste.

Se oplægget til medlemsdebatten her.
Følg i øvrigt OK24 her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev