Annonce

Sosu holder i hånd med ældre kvinde

Ansatte i ældreplejen kan holde ferie med ro i maven


For første gang siden pandemien er der nu normale sommer-tilstande i ældreplejen landet over. Jobbet som ferievikar er nemlig så populært, at folk står på ventelister for at få det. ”Det betyder meget for os,” siger tillidsrepræsentant.

Annonce

I flere kommuner står ansøgerne i kø for at få lov til at arbejde i ældreplejen hen over sommerferien. Colourbox

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Hvad siger du til at holde sommerferie i lige de uger, du ønsker? Det lyder ikke dårligt, vel?

Det kan de social- og sundhedsansatte i Skive Kommune se frem til hen over sommeren. I år er det nemlig – modsat de sidste par år – lykkes at finde det antal ferieafløsere, som de har søgt.

”Det betyder jo rigtig meget for os. Det gør, at vi kan holde vores ønskede ferie med god ro i maven,” fortæller social- og sundhedsassistent Belinda Sørensen, der er tillidsrepræsentant på Selde Ældrecenter i Skive Kommune, da Fagbladet FOA fanger hende på en fridag forud for tre ugers sammenhængende ferie.

Vigtigt med genkendelighed

På Selde Ældrecenter er der omkring 20 ansatte i hverdagen. Med den mængde ansatte skal der bruges fire ferieafløsere hen over tre til fem uger. Og det har ikke været noget problem, fortæller Belinda Sørensen.

”Vi har fået styr på ferieafløserne i rigtig god tid i år. Det gør, at vi kan sætte dem endnu bedre ind i tingene, inden ferien for alvor starter. Og faktisk har vi to gengangere, som tidligere har været afløsere, som så kommer igen og bliver fastansat på 30 timer hen over sommeren.”

Belinda Sørensen er glad på både sine kollegers og sine beboeres vegne over, at de i år er lykkes i så god tid. For det betyder meget, fortæller hun, at det er nogle velkendte ansigter, der kommer dag efter dag:

”Det betyder meget for de ældre. Det er derfor, det er så vigtigt at få dem i god tid, så de ældre bliver trygge ved dem.”

Læs også: Teenagere rykker ind på plejehjem: Tjek antallet i din kommune

Færre feriespørgsmål

Hos FOA Midtjylland, der blandt andet dækker Skive Kommune, har de godt bemærket, at der i år har været mere ro på end de tidligere år:

”Helt generelt har der været færre spørgsmål om ferie, end der plejer at være. Det har simpelthen fyldt mindre for vores medlemmer her i starten af sommeren,” siger Malene Nygård Larsen, der er afdelingssektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Midtjylland.

Hun fortæller desuden, at der i Skive Kommune er så stor efterspørgsel efter jobbet som ferieafløser, at der står unge mennesker på venteliste.

Det samme over hele landet

Det er ikke kun i Skive Kommune, at det i år er lykkes at skaffe nok ferieafløsere. Både i Aalborg Kommune og i Gladsaxe Kommune, hvor det de sidste par år har været vanskeligt at skaffe ferieafløsere, har de i år fået flere ansøgere, end der er slået stillinger op. Det skriver DR.

I Gladsaxe Kommune kørte man af og til med nødberedskab, men Anne Kristensen, der er leder af hjemmeplejen, fortæller til DR, at det i år er nemmere at skaffe afløsere, og at de derfor ikke forventer at indføre nødberedskab de kommende måneder.

Det samme gør sig gældende i Aalborg Kommune, hvor ældrechef Carsten Møller Beck siger til DR, at der i år er rift om jobbet som ferieafløser. Aalborg Kommune har ansat 183 vikarer bare i hjemmeplejen – og har fået flere ansøgere.

Læs også: 15-årige Marius med drømmejob på plejehjem: 'Det gør også mig glad'

Ferieafløsere bliver nysgerrige

Tillidsrepræsentanten Belinda Sørensen fortæller, at flere af de afløsere, de har haft over de sidste par år, faktisk er blevet interesseret i arbejdet med ældre. Én havde et sommerferiejob, inden hun skulle starte på politiskolen – men hun er lige blevet færdiguddannet sygeplejerske, siger hun.

”Og så har vi en mand, der er afløser, og som nu skal starte på social- og sundhedsassistentuddannelsen efter sommer. Så det er det, vi ser med de her ferieafløsere. At de faktisk gerne vil.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev