En ny type medarbejder har vundet indpas på plejecentre landet over – unge mennesker mellem 14 og 17 år.
Det seneste år er antallet af unge fritidsjobbere fordoblet, så der nu er 865 unge ansat fordelt på 48 kommuner. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), som KL har trukket.
”Det er fantastisk at se, at så mange unge mennesker gerne vil være arbejde med vores ældre medborgere og være med til at give dem en god alderdom. Det er en gave til de ældre og giver samtidig de unge nogle værdifulde erhvervserfaringer og en forståelse af, hvad det vil sige at være på en arbejdsplads,” siger Michael Ziegler, formand for Løn- og Personaleudvalget i KL.
De unge må ikke udføre plejeopgaver, men de yder omsorg og kan hjælpe til med lettere opgaver. Deres arbejdsopgaver kan for eksempel bestå af kortspil, gåture og borddækning. Og de unges tilstedeværelse har en enorm gevinst, oplever Tanja Nielsen, sektorformand i FOA.
”Det kan være med til at skabe ro på plejecentrene. Bare det, at der er nogle mennesker omkring borgerne, for eksempel omkring vagtskifte, hvor man går fra at være 4-5 i vagt til kun at være én aftenvagt. Hvis der så er en ung, der måske kan læse højt fra en bog eller være med til at synge. Det er guld værd,” siger sektorformanden.
Godt humør og overskud
Med 47 unge fritidsjobbere er Guldborgsund Kommune en af de kommuner med flest unge ansat på kommunens plejecentre.
12 af dem arbejder på Bakkehuset, hvor Tine Kjørvel-Rasmussen er én af tre ledere. Her er de glade for deres fritidsjobbere, der typisk arbejder to dage om ugen i tidsrummet 16 til 18.
”Vi ser dem som en form for servicemedarbejdere, der kan være med til at lette hverdagen for vores medarbejdere. Men de unge bidrager derudover med så meget til vores hus. De kommer med godt humør og overskud. De kommer fordomsfrie og kender ikke til de ældres sygdomme, og ser dem bare for dem, de er,” siger Tine Kjørvel-Rasmussen.
”De er glade for at være her. Størstedelen af dem, vi har, bliver faktisk til de er 18 år. Og flere af dem fortsætter derefter som ufaglærte afløsere ved siden af deres studie,” siger Tine Kjørvel-Rasmussen.
Flere starter på uddannelsen
Ordningen startede i Horsens Kommune tilbage i 2018 i et samarbejde mellem kommunen og FOA. En række kommuner fulgte trop, og ved overenskomstforhandlingerne i
2021 fik de unge fritidsjobbere deres egen overenskomst, der sikrer lige vilkår og rettigheder for de unge på tværs af kommunegrænser.
De unges officielle stillingsbetegnelse er inspirationsstilling, og et primært mål er da også at vække de unges interesse for faget, så flere søger ind på en af de to social- og sundhedsuddannelser.
”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i kommunerne – og særligt på ældre- og sundhedsområdet – står over for nogle meget store rekrutteringsudfordringer. Derfor vil vi også meget gerne forlænge ordningen, så vi kan få endnu flere unge til at se, at et arbejde i plejesektoren både er udfordrende og meningsfyldt,” siger Michael Ziegler.
”Det er en positiv udvikling, at vi har så attraktivt et område, at de helt unge har lyst til at snuse til at arbejde på plejecenter. Og vælger bare 5 eller 10 procent af dem at søge ind på uddannelsen, så er det en succes. Jeg har lige været med til evalueringsmøde med ti af de unge i Lemvig Kommune, og de var så inspirerende at høre på. De elskede arbejdet, og der var to af dem, der skulle starte på uddannelsen,” siger hun.