Indsats 2.1 og 2.2: Styrket indsats for mennesker med svære psykiske lidelser og her-og-nu kapacitetspakke til den regionale psykiatri.
Indsat 2.1 og 2.2 har begge har til formål at styrke den samlede indsats for børn, unge og voksne med svære psykiske lidelser, på tværs af sundheds- og socialområdet.
Indsats 2.1 går ud på at udarbejde og implementere forløbsbeskrivelser for at sikre ensartethed og høj kvalitet i udredning, behandling og rehabilitering på tværs af landet. Der udarbejdes forløbsbeskrivelser for børn og unge samt voksne med svære psykiske lidelser.
Derudover udarbejdes en vurdering af de intensive sengepladser i psykiatrien. Der er også aftalt en ’her-og-nu-kapacitetspakke’ på 77,2 mio. kroner, som i overvejende grad vil gå til at ansætte mere personale. Pengene skønnes at give mulighed for at ansætte 100 årsværk med patientrettede funktioner.
Indsats 2.2 dækker over to indsatser. Den første er bedre overgange for borgere på botilbud, der udskrives fra behandlingspsykiatrien, som skal have botilbudsteams, der følger borgeren ved både indlæggelse, under indlæggelse og ved udskrivning.
Den anden indsats er en forsøgsordning med etablering af fleksible pladser i kommunerne, hvor borgere efter udskrivning fra behandlingspsykiatrien kan modtage støtte i en overgangsperiode. Det gælder både borgere i egen bolig og hjemløse.
Indsats 2.3: Øget kompetenceudvikling i socialpsykiatrien samt støtte i eget hjem efter udskrivelse fra behandlingspsykiatrien
Der afsættes penge til kompetenceudvikling for medarbejdere i socialpsykiatrien.
”… medarbejdere i socialpsykiatrien kan modtage kompetenceudvikling, hvor der særligt vurderes at være behov, herunder med særligt fokus på medhjælpere uden formel social- eller sundhedsfaglig uddannelse samt faggrupperne sosu-hjælpere og sosu-assistenter.”
Indsats 2.4: Pårørendeindsats
Pårørende til mennesker med psykiske lidelser skal tilbydes undervisnings- og støtteforløb.
Indsats 2.5: Fagligt oplæg til en handlingsplan for selvmordsforebyggelse
Sundhedsstyrelsen udarbejder et fagligt oplæg til en national handlingsplan for selvmordsforebyggelse med inddragelse fra relevante organisationer.
Indsats 2.6: Kvalitetsløft i socialpsykiatrien
Recovery-orienteret rehabilitering skal udbredes nationalt i socialpsykiatrien, blandt andet understøttet af viden og ressourcer fra peers – altså ansatte med brugererfaring fra psykiatrien.
Indsats 2.7: IPS for unge (Særlig udvidet beskæftigelsesindsats)
De mest udsatte unge, som har psykiske lidelser og er på kontanthjælp, skal hjælpes videre i job eller uddannelse via
IPS-metoden.