Annonce

Social- og sundhedsassistent får ’astronomisk’ højt beløb tilbagebetalt efter fejl


I gennem 10 år har social- og sundhedsassistent Morten Janussen fået betaling for merarbejde i stedet for overarbejde. Det var en fejl. Og med hjælp fra en ihærdig tillidsrepræsentant kan Morten Janussen nu glæde sig over, at han nu har fået mere end 400.0000 kroner efterbetalt af sin arbejdsgiver.

Annonce

Det var Monia Stoltz, FTR i Rudersdals Kommune, der hjalp Morten Janussen med at gennemgå samtlige af sine lønsedler for de seneste 10 år, hvilket i den grad gav pote. Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Christoffer Fauerby Rewitz
Journalist

Annonce

Måned efter måned tikker den ind i vores digitale postkasse.

Lønsedlen.

Dens indhold tages ofte for gode varer, og det er sjældent, at der granskes igennem de forskellige oplysninger, som florerer på den. Men det kan betale sig at tjekke op på, om alting er, som det skal være.

Det fandt 51-årige social- og sundhedsassistent Morten Janussen ud af, da han blev gjort opmærksom på en postering, der stod på samtlige af hans lønsedler for de seneste mange år.

Nu skal han have 426.817,24 kroner tilbage.

”Jeg blev meget overrasket. Jeg har aldrig tænkt over det. Jeg havde ikke regnet med, at beløbet, jeg skulle have tilbage, var så stort,” fortæller Morten Janussen.

Udklip af en lønseddel som viser efterbetaling.
Udklip af lønseddel

En undren

For Morten Janussen startede det tilbage i maj måned sidste år. Det var her, der stod noget andet på lønsedlen, end han var vant til.

”Der begyndte at stå, at vi fik betalt ’overarbejde’ i stedet for ’merarbejde’. Det fik en af mine kolleger til at tænke, om det ikke var noget, vi altid skulle have haft,” siger Morten Janussen, der i løbet af de seneste 13 år har arbejdet hos Rudersdal Kommunes vikarkorps.

Kollegaen gik til kommunen og endte med at få udbetalt korrekt løn for det seneste halvandet år. Det fik Morten til at gå hjem og tjekke sine tidligere lønsedler. Her fremgik posteringen ’merarbejde’.

Mens ’merarbejde’ giver samme lønsats som ordinære arbejdstimer, takseres ’overarbejde’ med et ekstra tillæg udover almindelig løn.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Herefter valgte Morten Janussen at henvende sig til FOA:

”Jeg kontaktede Monia Stoltz (Fællestillidsrepræsentant i Rudersdals Kommune red.), som hjalp mig med et løntjek. Der fandt vi hurtigt ud af, at den var helt gal,” siger Morten Janussen.

I begyndelsen havde Morten Janussen medbragt sine lønsedler for de seneste fem år. Og da fejlen optrådte på samtlige af dem, valgte Monia Stoltz at bede om yderligere fem år. Der stod også ’merarbejde’.

”Efterfølgende stod Monia for at grave det hele frem, organisere det og præsenterede fejlen for kommunen. De lagde sig fladt ned, beregnede beløbet og kom frem til det astronomisk høje beløb, jeg skulle have tilbage,” siger Morten Janussen.

Forskellen på merarbejde og overarbejde

  • Hvis du arbejder ud over de normale timer i et fuldtidsjob, er det overarbejde. Det vil sige, at det er overarbejde, hvis du på en arbejdsdag arbejder længere end planlagt, eller hvis du i norm- eller opgørelsesperioden arbejder mere end 37 timer pr. uge.
  • Hvis du er deltidsansat, er dine ekstra timer op til fuldtidsnormen en bestemt arbejdsdag eller op til 37 ugentlige timer i gennemsnit merarbejde.
  • Du får tillæg for overarbejde. Tillægget fremgår af din overenskomst.
  • Merarbejde får du din sædvanlige timeløn for.

+

”Det betaler sig at være en del af en fagforening”

Da Morten Janussens sag landede på Monia Stoltz’ bord, havde hun været tillidsrepræsentant i omkring et år.

”Jeg havde haft nogle sager her og der. Men intet på samme skala som Mortens,” siger Monia Schultz, som har brugt utallige timer på at få endevendt alle Mortens lønsedler.

”Det tager lang tid, når man minutiøst skal gennemgå dem alle. Der handler det om, at man skal have tungen lige i munden.”

For Monia Stoltz er det som tillidsrepræsentant fedt, at hun kan få lov til at hjælpe medlemmer som Morten, siger hun.

”De får det, de er berettiget til. Det er situationer som denne, der viser, at det kan betale sig at være en del af en fagforening.”

”Pengene skal ikke snoldes op”

Til trods for det høje beløb, som Morten nu får retur, har han ingen intentioner om, at pengene skal ud bruges nu og her:

”Jeg tror, de skal bruges til noget pension. Det skal i hvert fald ikke snoldes væk. Beløbet svarer til 3.000-4.000 kroner hver måned i ti år, som jeg ikke har fået udbetalt. Derfor skal de selvfølgelig bruges fornuftigt,” siger Morten Janussen.

Han vil gerne takke sin kollega, som i starten undrede sig over sin lønseddel samt FOA.

”Hvis det ikke havde været for FOA, havde jeg ikke fået den næsten halve million.”

Læs også: Sådan får du styr på dine rettigheder på døgnområdet med ny vejledning

Morten har også igennem denne sag fået et klart budskab, som han fortæller alle, der selv modtager lønsedler:

”Min opfordring er, at alle skal tjekke deres lønsedler. Hver måned. Og hvis det er uoverskueligt, så er det godt, at man kan kontakte FOA og få hjælp til at forstå den. Og når man kender sin lønseddel, så er det faktisk meget sjovt, at man selv kan holde øje med, om den passer,” siger Morten Janussen.

Pengene blev overført til Morten Janussen på hans seneste lønseddel.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev