Indtil nu har myndighederne på grund af utilstrækkelig dokumentation ikke anbefalet gravide og ammende at blive vaccineret. Men i dag onsdag er anbefalingerne blevet ændret.
”Vi har over de seneste måneder været i løbende dialog med fødselslæger, jordemødre og andre fagfolk med viden om covid-19 blandt gravide og ammende, herunder vaccination. Samtidig har vi selv gennemgået de nye data fra andre lande. På den baggrund har vi i Sundhedsstyrelsen besluttet at udvide det generelle vaccinationsprogram med de vacciner, vi anbefaler, så det fremover også omfatter kvinder, der er gravide eller ammer,” lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.
Gravide har en øget risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19, og sygdom under graviditeten kan øge risikoen for at føde for tidligt. Derfor anbefaler man i Danmark at omplacere uvaccinerede gravide, som arbejder i sundheds-, social- og ældresektoren, eller som arbejder med børn mellem nul og seks år, til ikke-borgernært arbejde fra uge 28 af graviditeten. Men hvis man som gravid frontpersonale bliver vaccineret, kan man nu som udgangspunkt undgå omplacering.
”Dog bør hverken uvaccinerede eller vaccinerede gravide varetage patientrettet behandlings- eller plejeopgaver i akutmodtagelse, covid-19 afsnit eller lignende,” oplyser Sundhedsstyrelsen, som også opfordrer til, at man er opmærksom på, at den gravide ikke ufrivilligt opfordres til vaccination af sin arbejdsgiver.
I de nye data, som ligger til grund for beslutningen, tyder intet på, at vaccinen kan skade barnet. Tværtimod ser det ud til, at moren overfører antistoffer til barnet gennem blodet, hvis hun er gravid eller gennem modermælken, hvis hun ammer.
”Med vores anbefaling følger vi en række andre europæiske lande som for eksempel Sverige og Holland. Samtidig kan vi nu med baggrund i faglig viden om vaccinernes effekt og sikkerhed give et trygt tilbud til de mange kvinder, der har været kede af ikke at kunne blive vaccineret. Som fødselslæge ved jeg, hvor vigtigt det er, at de gravide kan føle sig trygge i deres graviditet,” siger Søren Brostrøm.
Sundhedsstyrelsen anbefaler ud fra et forsigtighedsprincip, at man som gravid bliver vaccineret i 2. eller 3. trimester (tre måneders perioder under graviditeten). Men efter aftale med en læge kan man også vaccineres i 1. trimester.