Annonce

rejse

Tema: Coronavirus

Kend din ret: Sådan er reglerne for ferie og rejser i en coronatid


Kan det have betydning for din ansættelse, hvis du rejser til udlandet i ferien? Skal du isoleres, når du kommer hjem, hvis du er vaccineret? Og kan du blive kaldt på arbejde midt i ferien, hvis dine kolleger får covid-19? Få svar på det og andre spørgsmål her. 

Annonce

Der gælder forskellige regler for, hvordan du skal agere, når du rejser ud og kommer hjem fra en ferie i udlandet, afhængig af om du er vaccineret, tidligere smittet eller ingen af delene.  Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Sommerferien står for døren, og måske er en rejse udenlands fristende ovenpå en lang lockdown. Men hvilke regler gælder egentlig, hvis man rejser ud af Danmark i ferien? 

Fagbladet FOA har spurgt FOAs overenskomstafdeling og Udenrigsministeriet. 

Hvilke lande kan jeg rejse til?

Verdens lande og regioner kategoriseres i tre kategorier henholdsvis gul, orange og rød. Kategoriseringen opdateres hver uge, hvor du kan se, hvilke lande er gule, og hvilke der er røde. Resten af verden er orange.

Du kan se, hvilke lande der er røde, gule og orange her

De enkelte landes farver har betydning for, hvordan du skal agere, når du kommer hjem og rejser ud, og hvornår du kan møde på arbejde igen efter hjemkomst.

Skal jeg i isolation efter min ferie?

Det kommer an på, hvor du rejser hjem fra, hvilken farve landet har, og om du er færdigvaccineret, tidligere smittet eller ej. 
 
Rejser du hjem fra et land, der var gult, da du rejste ud, skal du ikke isoleres. 
 
Rejser du hjem fra et orange land og uden at være vaccineret eller tidligere smittet, skal du gå i isolation i ti dage. Det gælder også, selvom du er testet negativ forud for og ved ankomst eller efter indrejse i Danmark. Isolationen kan afbrydes ved en negativ PCR-test taget tidligst på fjerdedagen efter tidspunktet for indrejse i Danmark. Hvis du er vaccineret eller tidligere smittet, skal du ikke gå i isolation, hvis du kommer hjem fra et orange land, men Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til orange lande. 
 
Rejser du ind fra et rødt land, som Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til, skal du gå i isolation, lige meget om du er tidligere smittet, vaccineret eller ej. 

For at komme i kategorien 'tidligere smittet' skal du kunne fremvise dokumentation for en positiv PCR-test, som er foretaget mindst 14 dage og højst 8 måneder før ombordstigning på fly og før indrejsetidspunktet. 
 

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg rejser til udlandet? 

Du bør tjekke indrejsereglerne på dit rejsemål. Det kan du gøre på de danske ambassaders hjemmesider

Du bør også undersøge, hvordan din rejseforsikring dækker sygdom, herunder med covid-19, under rejsen, og hvordan du er stillet ved rejse til henholdsvis gule, orange eller røde lande. 

Du bør tjekke med dit luftfartsselskab, om du skal fremvise test før ombordstigning, hvis du ikke er vaccineret.
 
Du bør tjekke, om der er mulighed for at få en covid-19 test i det land, du skal rejse til, så du kan opfylde testkrav ved hjemrejse til Danmark, hvis du ikke er vaccineret. 
 
Udenrigsministeriet opfordrer desuden alle rejsende til at hente appen 'Rejseklar', hvor du blandt andet kan tilmelde dig 'Danskerlisten'. På den måde får du besked fra myndighederne, hvis situationen i det land, du rejser til, ændrer sig. 

Kan jeg blive kaldt på arbejde, mens jeg holder ferie, hvis for eksempel mange af mine kolleger bliver smittet med corona?

Nej. Har du allerede påbegyndt din ferie, kan arbejdsgiver ikke inddrage din ferie.

Kan min arbejdsgiver inddrage min allerede planlagte ferie, hvis der er brug for, at jeg kommer på arbejde?

Er ferien endnu ikke påbegyndt, kan arbejdsgiver udskyde afholdelsen, hvis væsentlige, upåregnelige driftsmæssige hensyn gør det nødvendigt. Der skal være tale om en force majeure-lignende situation.

Det skal have været uforudsigeligt for din arbejdsgiver, at situationen kunne opstå. Hvis din arbejdsgiver vil ændre din ferie, skal det desuden være nødvendigt, at det netop er dig, der skal udføre arbejdet på dette tidspunkt, altså at arbejdsgiver ikke kan få arbejdet udført ved hjælp af anden arbejdskraft.

Din arbejdsgiver må altså foretage en konkret vurdering i situationen, og det skal altså være en situation, hvor din leder ikke kan skaffe anden arbejdskraft til at dække arbejdet. Hvis din ferie ændres, har du krav på at få erstattet eventuelle økonomiske tab i forbindelse hermed – eksempelvis afbestilling af sommerhus. Du har dog pligt til at søge at begrænse dit tab mest muligt. Kontakt altid din lokale afdeling, hvis din arbejdsgiver vil inddrage din ferie.

Hvis jeg er blevet smittet med coronavirus og skulle have været på ferie, har jeg så ret til erstatningsferie?

Du kan ikke blive pålagt at afholde ferie, hvis du har meldt dig syg, inden ferien starter. Du har ret til få ferien suspenderet, og får dermed ret til at holde erstatningsferie på et andet tidspunkt. Hvis du melder dig syg, efter du har påbegyndt ferien, gælder det, at du kan få erstatningsferie efter fem karensdage. Det kræver, at du melder dig syg til din leder. Kontakt eventuelt din tillidsrepræsentant eller din afdeling, hvis du er i én af disse situationer.

Hvis jeg aflyser min rejse til et land, Udenrigsministeriet fraråder rejser til, kan jeg så udskyde min ferie til et andet tidspunkt og gå på arbejde?

Som udgangspunkt kan hverken du eller arbejdsgiver ændre en allerede fastsat ferie. Men du kan spørge din arbejdsgiver, om det kan lade sig gøre at ændre ferien. 

Hvad sker der, hvis jeg rejser til et ’rødt’ land, som Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til?

En arbejdsgiver kan ikke nægte en medarbejder at rejse på ferie til en given destination, men du skal være opmærksom på, at det kan have store, økonomiske konsekvenser for dig at tage af sted.

I forhold til din ansættelse kan en rejse til et af de lande betyde, at du kan risikere at miste retten til løn i karantæneperioden, ligesom nogle arbejdsgivere har forbeholdt sig retten til at vurdere, at der er tale om ulovlig udeblivelse. 

Hvis arbejdsgiveren vurderer, at der er tale om ulovlig udeblivelse, ville arbejdsgiveren kunne skride til bortvisning.

Hvordan er jeg stillet, hvis jeg bliver sendt i karantæne, før min ferie begynder?

Hvis du er i karantæne eller selvisolation på grund af smitterisiko, inden du har taget hul på din ferie, er du syg i ferielovens forstand. Der er derfor tale om en feriehindring, og du er ikke forpligtet til at holde den planlagte ferie.

Hvis du selv ønsker det, må du gerne holde ferien. Hvis du derimod ikke ønsker at holde ferien, skal du sygemelde dig efter de regler, der gælder for sygemeldinger på din arbejdsplads. Når din karantæne er overstået, skal du som udgangspunkt genoptage arbejdet. Ferien har du ret til at holde på et senere tidspunkt.
Kilder: Juridisk konsulent i FOAs overenskomstafdeling Camilla Bolvig Cazal, Udenrigsministeriets rejsevejledning og coronasmitte.dk 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev