Det skal være slut med en timeløn på godt 100 kroner eller 75 procent af den sædvanlige løn når handicaphjælpernes udfører arbejde under de så kaldte rådighedstimer.
Det er konsekvensen af det brev, Ankestyrelsen netop har sendt til FOA og Dansk Erhverv om den problematik, mange handicaphjælpere under BPA-ordningen (Borgerstyret Personlig Assistance) længe har stået i, nemlig, at de kun får betaling for at stå til rådighed, selv om de helt rutinemæssigt flere gange i løbet af en rådighedsvagt udfører arbejde for borgeren. Som for eksempel at hjælpe den handicappede på toilettet i løbet af natten.
”Det er vi rigtig glade for. For selvfølgelig skal vores medlemmer have løn for det arbejde, de yder,” siger forbundsformand i FOA, Mona Striib om Ankestyrelsens skrivelse, der kommer som et svar på en henvendelse fra FOA og Dansk Erhverv om problemet.
”Det betyder, at vi nu får slået grundprincipperne på arbejdsmarkedet fast. Arbejde skal aflønnes,” siger Mona Striib.
Læs også: Handicappet føler med sine hjælpere: “Jeg ved, de er underbetalte”
Løn for den halve arbejdsdag
Det lyder basalt, at medarbejdere skal have løn for det arbejde, de yder. Men som Fagbladet FOA tidligere har afdækket, så har det ikke været givet.
For eksempel i sagen om Jeanette Vildenhoft Hansen, der er handicaphjælper i Københavns Kommune og kun får fuld løn halvdelen af sin arbejdsdag. I den anden halvdel får hun 100 kroner eller 75 procent af sin sædvanlige løn, også selv om der ikke er en eneste time, hvor borgeren, som er hendes arbejdsgiver, ikke har brug for hjælp.
Eller John Mølgaard i Randers Kommune, der fra 22 aften til 07 morgen kun får en timeløn på 98,86 kroner, fordi timerne er udmålt som rådighedsvagt, selv om borgeren har brug for hjælp til at komme på toilettet to til tre gange i løbet af en nat.
Læs også: Handicaphjælper får kun fuld løn halvdelen af arbejdsdagen: Kommunen udnytter min arbejdskraft
Følger sosu-overenskomsten
I brevet slår Ankestyrelsen fast, at overenskomsten skal følges, og at rådighedstimer skal udmåles efter overenskomstens bestemmelser.
At kommunen skal tage udgangspunkt i grundlønnen for sammenlignelige faggrupper og bruge det som udgangspunkt, når de beregner tilskud til rådighedstimerne.
For eksempel følger Randers Kommune sosu-overenskomsten på BPA-området, og i sosu-overenskomsten står der, at en rådighedsvagt skal honoreres med tre fjerdedele af grundlønnen, og tilkald i en rådighedstime skal honoreres med fuld løn plus 50 procent i tillæg.
Rådighedstimer, slår Ankestyrelsen fast, defineres som de timer, hvor hjælperen er til stede i borgerens hjem, men hvor der kun undtagelsesvist udføres aktiviteter for borgeren.
Læs også: FOA: Farvel til 6. ferieuge gør det sværere at få personale
Sætter også borgeren i dilemma
”Situationen indtil nu har været fuldstændig urimelig, både over for handicaphjælperne og over for de handicappede,” siger Mona Striib, der i april skrev et åbent brev til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om situationen, og understregede, at det hastede med en løsning.
”For de handicappede har også stået i et frygteligt dilemma. De har brug for omsorg på forskellige tidspunkter, men har ikke haft mulighed for at give tilskud til lønnen på grund af kommunernes udmålinger,” siger hun og understreger, at hun er glad for resultatet, men at hun havde undret sig, hvis Ankestyrelsen havde fastholdt, at hjælperne ikke skal have betaling for det arbejde, de yder.
Dansk Erhverv: Udgifter skal dækkes
Også Michaela Strand, der er chefkonsulent og jurist i Dansk Erhverv glæder sig over Ankestyrelsens udmelding.
”Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at Ankestyrelsen nu slår fast, at rådighedstimerne skal udmåles i henhold til en sammenlignelig faggruppe og dermed i forhold til en sammenlignelig overenskomst," siger hun.
”Det er afgørende for os, at de virksomheder, som vi repræsenterer og som har tiltrådt BPA-overenskomsten, der er indgået mellem os og FOA, får dækket deres udgifter fra kommunen, når der sker udmåling af rådighedstimer,” siger hun og understreger, at Dansk Erhverv håber, at kommunerne med udtalelsen fra Ankestyrelsen vil udmåle rådighedstimerne i forhold til BPA-overenskomsten i fremtiden.
"Vores medlemsvirksomheder skal naturligvis have dækket de udgifter, der følger af at have indgået en arbejdsmarkedsoverenskomst. Vi mener – og har hele tiden ment - at vores BPA-overenskomst bør kunne rummes i forhold til den udmåling kommunerne er forpligtet af i henhold til udmålingsbekendtgørelsen.”
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er tirsdag indkaldt i samråd af Enhedslistens Jacob Sølvhøj og Folketingets Social- og Ældreudvalg om, hvad hun vil gøre for at ændre kommunernes praksis på området.