Mange år med hårdt fysisk arbejde har sat sine spor på social- og sundhedsassistent Laila Modin Sommers krop. Hun kan blandt andet få problemer med at gå ned i knæ og ikke mindst komme op igen.
”En dag var der en af de gamle, der sad på toilettet og spurgte: ’skal jeg hjælpe dig op’. Det var lidt pinligt,” griner 61-årige Laila.
Læs også: Dit postnummer afgør muligheden for seniorpension
Hun arbejder på et rehabiliteringscenter i Bornholm Regionskommune, hvor en bred gruppe af borgere med forskellige diagnoser og misbrugsproblemer skal have pleje og genoptræning.
Slidgigt og andre skavanker
Allerede som 35-årig fik Laila Modin Sommer slidgigt i fingrene og andre steder. Det giver hende besvær med finmotorikken, når hun for eksempel skal knappe tøj op, trække strømper af, åbne en mælkekarton, tage sko af de gamle eller knække en pille.
Problemer med knæ og hofte er senere skavanker, men netop dem, der gør svært at komme op fra og ned til gulvet. Dårlig ryg og nakke giver andre udfordringer.
”Jeg har svært ved at bukke mig ret længe ad gangen, og jeg må have massage to gange om måneden for at klare mig igennem,” siger Laila Modin Sommer, som ikke er i tvivl om, at de fleste af hendes problemer skyldes slid.
”Da jeg startede, var der ikke noget, der hed en lift,” forklarer hun.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
44 år i arbejde - plus det løse
Laila Modin Sommer har håbet på, at regeringens slagnummer om tidlig pension kan hjælpe hende.
”Jeg hørte, at de sagde noget om 45 år på arbejdsmarkedet, og så ville jeg kunne gå om et år. Men det afhænger jo også af satsen. Og hvis det kun drejer sig om tre år før normal folkepension, skal jeg være 64 år, før jeg kan bruge ordningen,” siger Laila.
Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’
Hun begyndte med at arbejde som sygehjælper den 28. juni 1976, 17 år gammel, blev social- og sundhedsassistent i 1993 og har altså arbejdet i faget 44 år.
Så længe det er uafklaret, hvad den tidlige pension kan bruges til, satser Laila på sin efterlønsordning. Men hun kan først få den højeste ydelse som 64-årig.
”Den giver mig 1000 kroner mere om måneden end den lave sats, og det er mange penge, når man ikke har så meget til overs og skal betale for et hus, som jeg sidder lidt dyrt i,” siger Laila Modin Sommer.
Har arbejdet altid
Hun ser meget frem til den dag, hvor hun kan stoppe med at arbejde.
”Jeg har arbejdet altid, kan ikke huske, at jeg havde fri en hel sommerferie. Mens jeg gik i skole, gjorde jeg rent i to banker og hos en privat, plus jeg stod i en kantine. Sådan var det bare, mine søskende gjorde det også. Allerede som 6-årig løb jeg rundt med morgenbrød, for vi havde brug for pengene.”
Laila Modin Sommer har været glad for sit arbejde, men hun kan mærke, at det efterhånden trækker tænder ud. Og ikke kun fysisk.
”For nogle år siden fik jeg tæv tre gange på tre måneder. Det kunne jeg godt mærke gjorde noget ved mig.”
Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret
Hun oplevede blandt andet en borger stå med et glas i en sok til at slå med, da hun trådte ind på stuen.
”Jeg har ikke rigtig lyst til at gå ind til de meget aggressive, men det skal jeg jo. Jeg er bange for at få en skade, så jeg ikke kan nyde min efterløn. Hvor jeg for første gang i mit liv skal gå hjemme og bare passe mig selv,” siger Laila Modin Sommer.
Når hun kommer så langt, kan hun se tilbage på i hvert fald én anerkendelse for sit lange arbejdsliv: Hun har fået Dronningens Fortjenstmedalje for 40 års tro tjeneste.