Birthe Nyberg har altid været en arbejdshest. I mere end ti år har hun haft to jobs. Og når hun snakker om sin tid som plejer på Egelunden i Kokkedal, er det stadig i vi-form.
Derfor var det ikke kun en stor del af sin bevægelighed hun mistede 19. december 2016, da hun faldt over en stålwire til et juletræ.
“Jeg fik så mange forbindelser både til kolleger, pårørende og beboere gennem mit job. Jeg havde en betydning for andre mennesker, som jeg virkelig godt kunne lide. Det er en stor del af min identitet, jeg har mistet,” siger Birthe, der stadig har stærke smerter efter faldet, som førte til et knust bækken og en hofte, der er gået af led.
Det var en helt almindelig mandag i december, da Birthe Nyberg mødte ind til sin aftenvagt klokken 15. Kort efter opdagede Birthe og hendes kollega, at der for enden af en åben altan mellem deres afdeling og en anden afdeling, stod en dør åben.
“Det var koldt, og vi var enige om, at den skulle lukkes,” siger hun.
Men tiden gik, og først kort før aftenvagten endte - omkring 21.30 - huskede Birthe igen på den åbne dør.
“Jeg sagde til min kollega, at nu kunne det være nok, og jeg ville løbe over og lukke den. Der var næsten ikke noget lys på altanen. Lyset over den åbne dør var mit eneste pejlemærke,” siger Birthe.
Men på altanen stod der et juletræ, der var hægtet fast med stålwirer til betongulvet, og fordi Birthe ikke havde været ude på altanen i lys, var hun ikke klar over det.
“Jeg kan huske, at jeg kiggede på døren og løb forbi juletræet, og så tror jeg, jeg var væk i nogle sekunder, for det næste, jeg huskede, var, at jeg ligger på betondækket, og jeg mærkede en smerte, der var helt ekstrem. Jeg har aldrig oplevet noget lignende,” siger hun.
Efter faldet bliver Birthe kørt direkte på Hillerød Hospital.
“På vej til hospitalet havde jeg så meget smerte, at jeg kunne mærke alle brostenene, vi kørte over,” siger hun.
Og turen på hospitalet blev ikke mindre smertefuld. Alligevel havde Birthe kun en tanke i hovedet. Hun skulle huske at kontakte FOA.
“Min mand blev sygemeldt fra sit arbejde som tømrer med en arbejdsskade, men kontaktede ikke sin fagforening. På et tidspunkt fandt de ud af, at han var syg, og de var en kæmpe hjælp efterfølgende,” siger hun.
Derfor kontaktede hun FOA allerede om onsdagen, blot halvandet døgn efter ulykken.
Fra første samtale med FOA Nordsjælland i 2016 til sagens afslutning i 2020, har FOA været ved Birthe Nybergs side.
“Det har betydet utroligt meget, at der har været nogle til at hjælpe med alle de praktiske ting. Det er et stort arbejde, FOA har gjort for mig, og det har været fantastisk,” siger Birthe.
Sagen har fyldt meget for hende. Men det store beløb, der er kommet ud af det, betyder en verden til forskel.
“Jeg har brugt mange nætter på at ligge vågen og tænke på, hvordan det hele skal gå. Men det store beløb, der er kommet ud af de godt fire års sagsbehandling, betyder, at vi kan leve et normalt liv,” siger hun.
Mere end en økonomisk sikring
I alt kommer Birthe til at modtage knap 2,2 millioner kroner i erstatning.
“At FOA har tilkæmpet mig en meget flot erstatning, det betyder alt. Det betyder, at vi kan blive boende i vores hus, og det betyder, at vi ikke kommer til at få økonomiske problemer,” siger Birthe, der i dag på grund af ulykken er tilkendt seniorpension.
Men for Birthe betyder erstatningen mere end bare økonomisk sikkerhed.
“Det er også en anerkendelse af, at jeg faktisk er kommet slemt til skade. Min erstatning giver mig en oprejsning. Jeg var begyndt at tvivle på mig selv, fordi jeg hele tiden havde smerter. Jeg følte mig som en hypokonder, men erstatningen viser mig, at jeg virkelig kom til skade,” siger hun.