Annonce

5 mennesker står opstillet ved hver sit lille runde bord

Tema: Coronavirus

Ny aftale om corona-ferie: Det betyder den for dig


Som offentligt ansat kan du nu blive pålagt at afholde ferie, hvis du er hjemsendt uden opgaver. FOAs chefjurist, Ettie Trier Petersen, forklarer her, hvad den nye aftale betyder for dig.

Annonce

Pressemøde om offentligt ansattes ferie under coronakrisen med med deltagelse af regeringen, kommuner, regioner og fagbevægelsen. Yderst til højre ses FOAs og Forhandlingsfællesskabets formand Mona Striib.

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

OBS: Indholdet i nedenstående artikel kan have ændret sig, siden artiklen blev publiceret. Se de seneste opdaterede svar her

Regeringen indgik fredag en ny aftale med arbejdsmarkedets parter om offentligt ansatte, der efter deres arbejdsgivers anvisning ikke varetager opgaver de kommende to uger. De kan ifølge aftalen blive bedt om at afvikle op til fem dages frihed.

Men hvilke typer frihed er der tale om? Hvad nu, hvis man allerede har afholdt ferie eller afspadsering, mens man har været hjemsendt? Og kan man blive pålagt at bruge af næste års ferie, hvis man ikke har noget restferie at tage af?

Alt det og meget mere giver chefjurist i FOA Ettie Trier Petersen svar på her:

Hvem kan blive pålagt at afvikle op til fem dages frihed?

Det kan ansatte, der efter arbejdsgivers anvisning ikke varetager opgaver i hele eller dele af perioden fra 28. marts til 13. april.

Mette Frederiksen annoncerede på et pressemøde mandag, at man forventer at starte en gradvis åbning af landet igen efter påsken.

Hvis du har opgaver fra arbejdet, du skal udføre derhjemme, eller hvis du har dage, hvor du skal stå til rådighed for dit arbejde, skal du altså ikke afvikle fridage på de pågældende dage.

Så hvis din arbejdsgiver pålægger dig at afvikle ferie eller afspadsering, skal du altså ikke stå til rådighed i den periode. Afviklingen af frihed sker også i hele dage, så du kan for eksempel ikke stå til rådighed i en halv dag, og så blive pålagt at afspadsere resten af dagen.


De typer af frihed, der kan kræves afholdt nu, er: Feriedage, sjette ferieuge, afspadsering og flextid. Hvis medarbejderen ønsker det, kan det også være omsorgsdage og seniordage.

Din arbejdsgiver skal drøfte med dig, hvilken type frihed der skal anvendes, samt hvornår det skal ske. Men det er i sidste ende din arbejdsgiver, der tager beslutningen.

Det er aftalt, at din arbejdsgiver skal give dig besked tidligst muligt, men at afvikling af frihed kan gives med dags varsel. Det betyder, at din arbejdsgiver skal give dig besked senest dagen før, du skal afvikle ferie eller afspadsering.

Hvad hvis jeg ikke har mere afspadsering eller restferie?

Hvis du ikke har mere ferie, afspadsering eller flextid til gode, kan du ikke blive pålagt at holde fri. Din arbejdsgiver kan altså ikke pålægge dig at afholde den nye ferie, som du får ret til fra 1. maj.

Jeg har allerede planlagt ferie i slutningen af april. Hvordan er jeg stillet?

Aftalen giver din arbejdsgiver mulighed for at fremrykke ferie, der er planlagt til afholdelse i perioden 14. april – 30. april. Du må derfor spørge din arbejdsgiver, om du stadig kan holde ferien som oprindeligt planlagt.

Hvis du allerede for eksempel har lejet et sommerhus til din ferie, har du krav på at få dækket dit tab, hvis din arbejdsgiver ændrer din ferie i den nuværende ekstraordinære situation.

Læs også: Derfor kan covid-dødsfald føre til erstatning, selvom alle regler er overholdt

Jeg har aftalt at overføre en ferieuge til næste år. Kan jeg blive pålagt at holde ferien nu alligevel?

Ja, din arbejdsgiver kan i den nuværende situation godt ændre en tidligere aftalt overførsel af ferie og pålægge dig at afvikle den nu.

Jeg har allerede brugt feriedage, siden jeg blev hjemsendt. Kan jeg blive pålagt at bruge flere feriedage?

Aftalen er gældende med tilbagevirkende kraft til den 13. marts. Så hvis du allerede har brugt feriedage eller afspadsering i perioden fra den 13. marts, så medregnes de i opgørelsen af de fem dages frihed, som arbejdsgiver kan pålægge dig at afholde med dags varsel.

Kan jeg blive pålagt at afvikle ferie, hvis jeg er syg?

Du kan ikke blive pålagt at afholde ferie, hvis du har meldt dig syg, inden ferien starter. Hvis du melder dig syg under ferien, gælder det, at du kan få erstatningsferie efter fem karensdage. Kontakt eventuelt din tillidsrepræsentant eller din afdeling, hvis du er i denne situation.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev