Annonce

Pressemøde Mette Frederiksen Scanpix/martin Sylvest

Tema: Coronavirus

Statsministeren til sundhedspersonale: Vi får meget brug for jer den kommende tid


Antallet af smittede med corona er steget så dramatisk i Danmark, at statsministeren nu har besluttet at lukke store dele af landet ned.

Annonce

514 danskere smittede med coronavirus fik onsdag aften statsminister Mette Frederiksen (S) til at indføre nye, drastiske tiltag for at begrænse smitten. Martin Sylvest/Scanpix

Af Morten Bruun
Journalist

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Fra på fredag og 14 dage frem skal offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner blive hjemme fra arbejde.

Også elever i folkeskolen, og børn i daginstitutioner og uddannelsesinstitutioner vil blive sendt hjem. Sådan lød udmeldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.

Det sker i et forsøg på at bremse smitten med coronavirus, efter der de seneste dage er sket en markant udvikling i antallet af smittede.

Læs også: Medarbejder og beboere på plejehjem smittet med coronavirus

”Vi har som myndigheder, borgere og land en vigtig opgave. Vi skal undgå, at for mange bliver smittet på én gang. Det går allerede hurtigt, det går for hurtigt,” sagde statsministeren og fortsatte:

”Alle må være klar over situationens alvor. Der er en ting, der virker mod smitten. Det er, at vi mennesker ikke omgås hinanden for meget.”

Blandt de grupper, der fortsat skal møde på arbejde er ansatte i sundheds- og ældresektoren og ansatte i politiet. Dem bliver der ekstraordinært brug for den næste tid.

”Det her kommer til at stille store krav til os alle, især til sundhedspersonalet. Vi får meget brug for jer den kommende tid,” sagde Mette Frederiksen.

Dramatisk stigning

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præciserede udviklingen i coronasmitten, der har fået myndighederne til at tage disse nye tiltag:

”Vi har 514 bekræftede smittede, og her er et betydeligt mørketal. 10 er indlagt lige nu, og to er i en kritisk tilstand. Det tal er steget de seneste dage, og Danmark er det land med den mest dramatiske stigning af nye smittede,” siger han.

Den nye situation betyder desuden, at Folketinget torsdag vil vedtage at både udrednings- og behandlingsgarantien vil blive sat ud af spil i en periode.

Desuden åbner alle hospitaler med akutmodtagelser op for at kunne behandle smittede med coronavirus.

Mange vil gerne arbejde

Til gengæld medfører situationen også, at en række planlagte operationer vil blive udskudt, og det vil betyde, at mere sundhedspersonale står til rådighed til at behandle smittede med coronavirus. Det sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen:

”Det er vigtigt at sige, at man får den operation, man skal, men den vil blive udskudt. Vi passer godt på sundhedspersonalet – de får travlt nu. Vi kan prioritere benhårdt, hvordan bruger vi reserven. Men vi har også mange, der gerne vil ind og arbejde. Mange har allerede skrevet: Bare ring til mig,” sagde Søren Brostrøm.

FOA byder ind med alle kræfter

Hos FOA er forbundsformand Mona Striib parat til at byde ind med alle kræfter.

Læs også: Sundhedsminister om coronaberedskab: Vi får brug for alle. Også pensionister og studerende

”Nu er Danmark officielt gået over til en pandemisituation. Vi er alle nødt til at bakke op om de meget barske indgreb, og i FOA spiller vi ind med det, vi har og medvirker til at afdække de spørgsmål, hvor vi kan bidrage,” siger hun og fortsætter:

Læs også: Kend din ret: Hvad betyder corona-virus for din ferie

”Det er en helt ekstraordinær krisesituation. Der vil helt naturligt være hundredvis af spørgsmål, der først kan besvares de kommende dage. Blandt andet fordi nogle af forholdene kræver behandling i Folketinget, men der er også meget, der først kommer på plads de kommende dage. Sådan må det være.”

Blandt andet skal der de næste dage findes en løsning på, hvordan ansatte i sundhedsvæsenet kan få passet deres børn.

”Det er også tydeligt, at FOAs medlemmer får en virkelig vigtig rolle. Og vi skal i den grad passe godt på dem og hjælpe til, at de kan arbejde den kommende tid,” siger Mona Striib.


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev