Fra marts og frem til uge 40 har der været 675 bekræftede tilfælde af smitte med coronavirus på landets plejehjem.
Netop for at undgå smitteudbrud på plejehjemmene indgik regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i juni en aftale om at teste personalet i ældreplejen løbende for at holde smitten væk fra de mest sårbare, nemlig de ældre.
Af aftalen fremgår det, at personalet i ældreplejen skal testes regelmæssigt alt efter, hvor mange smittede, der er i den pågældende kommune. Antallet af smittede afgør om kommunen er rød eller grøn. Aarhus Kommune er lige nu defineret som en rød kommune.
Læs også: Ny aftale: Ansatte i plejesektoren skal testes jævnligt for corona
Mangel på analysekapacitet
Som rød kommune burde personalet i ældreplejen testes hver 14. dag, men alligevel testet der kun hver sjette uge. Kommunen forklarer det med, at det ikke kan lade sig gøre at få prøverne analyseret, hvis man testede mere.
”Vi går efter et seks ugers interval, som egentligt er gældende for en grøn kommune, fordi det hidtil har været vanskeligt at have analysekapacitet til at kunne køre 14. dages intervaller. Det har vi ikke gjort i flere uger nu,” lyder det fra Hanne Linnemann, Leder i Sundhedsstaben ved Aarhus Kommune. Hun tilføjer:
"Det er meldt til både KL, Danske Regioner samt Sundheds- og Ældreministeriet, at vi for nuværende ikke systematisk tester hver anden uge, selvom vi er ”rød” kommune. Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler os indenfor et geografisk afgrænset område i kommunen at teste hver anden uge, så gør vi selvfølgelig det.
Men det har ikke været aktuelt endnu.”
Læs også: Kend din ret: Kan jeg sige nej til coronatest?
Brud på klokkeklar aftale
Testfrekvensen i Aarhus udløser kritik i Sundheds- og Ældreministeriet. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) understreger, at det er centralt at teste frontpersonalet systematisk, så smitten ikke bryder ud blandt de mest sårbare ældre. Det fremgår af et skriftligt svar til Fagbladet FOA.
”Plejepersonalet i de ’røde’ kommuner skal derfor testes hver 14. dag. Vi har analysekapacitet til rådighed til det, og vi kan også rykke rundt og bruge det dér, hvor der er størst behov. Vi har en klokkeklar aftale med kommunerne om dette, og hvis der helt undtagelsesvis fraviges fra aftalen, må det kun ske på baggrund af konkret sundhedsfaglig rådgivning fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er ikke op til kommunerne selv at vurdere,” står der yderligere i mailen.
Også hos FOA møder den manglende testning kritik fra formanden for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann. Han mener ikke, at undskyldningen om manglende analysekapacitet er god nok.
”Det skal de få styr på. De burde have vidst, at det ville kræve flere ressourcer,” siger Torben Hollmann.
Han er bekymret for de ansatte i ældreplejen.
”Det er vores medlemmer, der bliver sat i fare – og derved også deres familie og de borgere, de skal passe på,” siger han.
På den anden side af efterårsferien er det meningen, at medarbejdergrupperne selv skal kunne teste deres kollegaer i Aarhus Kommune.