Cigaretter og hash ryges i store mængder på Søgården i Varde. På det alternative plejehjem må borgerne – mange med en baggrund som misbruger – nemlig gerne ryge i eget hjem. Det betyder, at plejepersonalet dagligt udsættes for passiv rygning.
“Selvom borgerne kun ryger på deres værelser, er gangene også røget til. Vi skal lufte ud en halv time før, vi går ind hos beboerne, men det hjælper ikke. Som personale går vi i tæt røg,” siger social- og sundhedsassistent Kate Ringgaard, som har været syv år på Søgården og også er arbejdsmiljørepræsentant.
De store mængder røg, personalet arbejder i, har givet minuspoint i arbejdspladsvurderingernes fysiske arbejdsmiljø. I 2017 var der således 40 procent af medarbejderne, der oplevede problemer med indeklimaet. Det fik Kate Ringgaard til at tænke i alternativer. Og hun har fundet en løsning på problemet: Luftrensere, som fanger røgpartikler og fjerner røglugt.
Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind
Mærker en forskel
“Jeg var på hjælpemiddeldepotet i Varde for at se på den nye teknologi. Der fik jeg øje på luftrenseren. Jeg tog fat i forhandleren for at afprøve den. Det er nemlig ikke et hjælpemiddel, der bliver ydet i Varde Kommune, og vores beboere har ikke selv råd til det,” fortæller Kate Ringgaard.
I første omgang stod en lille luftrenser og filtrerede luften i beboer Kim Wulfs værelse. Her blev mængden af røgpartikler målt til 3.700, før luftrenseren blev aktiveret. Syv dage senere var det tal faldet til 402. Metoden er ikke videnskabelig, men resultatet var trods alt drastisk.
“Det var helt vildt, som man kunne mærke en forskel. Det var som at komme ind i et lokale, der aldrig havde været røget i før,” siger Kate Ringgaard og fortsætter:
”Det underlige var, at Kim begyndte at få hovedpine en uge efter, vi havde fjernet luftrenseren. Det var ikke noget, han før havde døjet med.”
Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte
Fjerner vira og bakterier
På baggrund af resultatet har Varde Kommune sagt ja til et forsøgsprojekt og bevilget 12 luftrensere, som blev stillet op 1. september. Det glæder Margit Christensen, souschef i Ældreområde Syd, som har været med til at føre projektet i hus.
“På en afdeling som Søgården giver det god mening med luftrensere. Her handler det om at reducere de skadelige partikler ved røg og misbrug,” siger hun.
Både Margit Christensen og Kate Ringgaard mener, at luftrensere er vejen frem.
De kan både bruges til at minimere lugtgener i skyllerum og fjerne bakterier og vira, hvilket har påvist at kunne nedsætte sygefraværet i børnehaver.