Annonce

Virksomhedsejer Maya Soele står med sin sosu-træfigur, der forestiller to hænder, der holder et hjerte, i hånden

Maya anerkender sosu-fagene på én helt særlig måde: ”Jeg tænkte, det kan da ikke være rigtigt”


Maya Hiort-Soele har et brændende ønske om at anerkende de fag, der normalt bliver overset.

Annonce

Mange giver figuren som gave til en social- og sundhedshjælper eller -assistent for at markere, at de er færdiguddannede. Privat

Af Sara Rested Suri
Journalist

Annonce

De fleste forældre ønsker det bedste for deres børn.

Alligevel kan det være svært ikke at lade sig påvirke af idéen om, hvad et godt liv er, og hvordan ens børn opnår det. For man bør jo få sig en kæreste, som man sidenhen kan stifte familie med. Og en lang, boglig uddannelse er uden tvivl det bedste sikkerhedsnet, man kan få.

Den slags tanker tog 49-årige Maya Hiort-Soele sig i at tænke, da hendes to drenge, der i dag er 22 og 26 år, voksede op. Men i dag er der intet, hun hellere vil, end at gøre op med forestillingen om, at nogle uddannelser er bedre end andre.

”Vi forældre kan hjælpe vores børn med at følge deres hjerte, når de skal vælge uddannelse. Og vi kan støtte op om, at de kan være stolte – uanset om de bliver akademikere eller sosu’er. Det håber jeg, at mine figurer kan være med til at minde om,” fortæller Maya Hiort-Soele.

”Man bliver gladest af at gøre det, man brænder for og er god til,” slår hun fast.

Én oplevelse ændrede alt

Og lige præcis den erkendelse drev Maya Hiort-Soele til at sige sit arbejde op for at stifte virksomheden Maya Soele i 2022. En virksomhed, der laver træfigurer i nordisk design og hylder håndværksmæssige uddannelser og erhverv, der normalt ikke kaster meget prestige af sig.

”Denne her samfundsfortælling om, hvilke professioner vi værdsætter og synes er prestigefulde, begynder flere steder: Hos medierne, der kun hylder studenter for at blive færdiguddannede, hos landets skoler og så begynder den hos forældrene. Men samtidig vil vi gerne have flere til at blive sosu’er eller få en erhvervsfaglig uddannelse. Det giver ingen mening,” mener hun.

Særligt husker Maya Hiort-Soele dagen, hvor hendes ældste søn blev student som et vendepunkt for hende selv. Da familien var på vej ud ad døren for at give den ældste søn studenterhuen på, dukkede den yngste søn op i sit mekanikertøj. Han nægtede at skifte til en nystrøget skjorte, for han var stolt af den uddannelse, han var i gang med at tage.

Maya Hiort-Soele fortæller, at det den dag blev tydeligt for hende, at det at blive student er omgærdet med traditioner, fejring og skulderklap: Der findes tonsvis af pynt med studentertema, og den karakteristiske studenterhue og -kørsel viser omverdenen, at de unge mennesker kan være stolte af den sti, de har valgt.

Men det samme kan man desværre ikke sige om de uddannelser, der ikke er trædesten til en universitetsuddannelse, mener Maya Hiort-Soele. Der er sjældent traditioner, huer eller andre former for anerkendende symboler forbundet med at blive færdig som social- og sundhedshjælper eller -assistent, tømrer eller maler.

Det skulle være et hjerte

Maya Hiort-Soele kommer fra det, hun selv kalder en arbejderfamilie. Hendes far var malermester og sidenhen eksportchauffør, og hendes mor uddannede sig til social- og sundhedsassistent, mens børnene var små.

Derfor har Maya Hiort-Soele gennem sin opvækst fået et indblik i, hvad der holdt hendes mor til ilden i sit mere end 25 år lange arbejdsliv. Det betød også, at hun har fået et solidt indblik i, hvilke elementer, der er vigtigste at få med i den træfigur, som hun håber, bliver social- og sundhedshjælpernes pendant til studenterhuen.

”Jeg var ikke i tvivl om, at der skulle være et hjerte. For jeg har jo altid hørt fra min mor, hvor meget det betyder for hende at kunne hjælpe og være der for de mennesker, hun kom ud til,” siger virksomhedsejeren, der i skrivende stund har lavet ti forskellige figurer til forskellige uddannelser, men på sigt gerne vil have både flere figurer i porteføljen og nå ud til flere nordiske lande.

Sosu-figuren, der er den absolut mest solgte træfigur, forestiller to lyse hænder, der holder et mørkt hjerte.

Der findes dog endnu  flere andre måder at vise, at man eksempelvis er nyuddannet sosu-assistent eller -hjælper og er stolt af sit fag. Som medlem af FOA kan man for eksempel hente et emblem – en såkaldt uddannelsesnål – i sin lokale FOA-afdeling. Brochen kan man bære for at vise, hvilke kompetencer man har erhvervet sig.

Fire hurtige om Mayas webshop

  • Der gik et år fra Maya Hiort-Soele fik idéen til at starte sin virksomhed, til at hun havde produceret sin første træfigur.
  • Webshoppen ved navn Maya Soele åbnede i november 2023.
  • Sosu-figuren har Maya Hiort-Soele selv designet ud fra en gipsafstøbning af sin nieces hænder.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev