Annonce

sosu-elev hos borger

Mandlig sosu-elev: Nu er jeg ligeglad med fordommene


Da mange af Jonathan Claudingers venner startede på gymnasiet efter 10. klasse, kunne  han mærke, at han havde brug for noget andet. I dag er han stolt af at uddanne sig til sosu.

Annonce

Sosu-faget handler om meget mere end pleje og omsorg. Man skal også kunne mange andre ting, understreger den 20-årige sosu-elev Jonathan Claudinger. Rune Evensen

Af Layal Freije
Journalist

Annonce

“Godmorgen Benny,” siger Jonathan Claudinger og træder ind hos en lille ældre herre i et gråt joggingsæt. Benny er gammel. 84 år for at være helt præcis og har brug for hjemmeplejens hjælp hver morgen.

Det er derfor, at Jonathan Claudinger, 20 år og social- og sundhedsassistent-elev, besøger ham i dag. Som en del af sin praktik i hjemmeplejeenheden Vanløse, Brønshøj og Husum skal han hjælpe Benny med inhalatoren og sikre, at han har taget sin medicin. 

Mange mænd i klassen 

Det har ikke altid ligget i kortene, at Jonathan Claudinger skulle læse til social- og sundhedsassistent. Da mange af hans venner efter 10. klasse valgte at starte på gymnasiet,
havde han brug for noget andet. 

Læs også: Markant flere unge mænd i sosu-faget

En uddannelse, hvor 
han ikke kun skulle sidde på skolebænken, men hvor han kunne kombinere teori med praktik. Han valgte sosu-skolen og blev optaget på EUX i 2017. Det var også det år, hvor rekordmange unge mænd mellem 20-29 år startede på en sosu-uddannelse. 

Jonathan Claudinger var da også overrasket over, hvor mange mænd der var i hans klasse: 

“Vi var 36 på holdet. Cirka en tredjedel af os var mænd,” siger han.

Finder stolthed i arbejdet

Sosu-faget er i høj grad kvindedomineret – og forbundet med fordomme. 

“Der er det der med, at piger godt kan lide en mand i uniform, men plejehjemsoutfit bliver ikke betragtet som en uniform,” siger Jonathan Claudinger. 

Læs også: Løn til voksne elever skal sikre flere hænder i ældreplejen

Men jobbet som social- og 
sundhedsassistent handler jo ikke kun om pleje og omsorg. Det handler om så meget andet. 

“De fleste er ikke klar over, hvor meget man skal kunne som social- og sundhedsassistent. Det er blevet gjort til en mindre faglig uddannelse, end hvad den egentlig er,” siger Jonathan Claudinger, som i begyndelsen lod sig påvirke af folks fordomme. 

”I starten gik jeg ikke og pralede med det, hvis jeg for eksempel var i byen. Men det er jeg blevet ligeglad med, for jeg finder stolthed i mit arbejde nu,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev