Rekordmange unge mænd vælger at uddanne sig til social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Det var i hvert fald tilfældet i 2017, hvor 588 mænd i alderen 20-29 år startede på en sosu-uddannelse.
Det var det største antal siden Danmarks Statistik første opgørelse i 2005. Den gang var der knap 245 unge mænd, der søgte ind. På 12 år er der altså sket en stigning på næsten 150 procent, og den udvikling glæder Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Han hæfter sig også ved, at den øgede sosu-interesse fra mændene kommer på et tidspunkt, hvor sosu-skolerne på landsplan oplever nedgang i ansøgertallet.
“Hvis en større gruppe af mænd vil være social- og sundhedsassistent, er det ikke kun kvinderne, der skal løfte ansvaret,” siger Torben Hollmann.
Handler om kompetencer
Skolerne har dog ikke målrettede kampagner for at få flere mænd til at søge, fortæller uddannelseschef for SOPU-skolen i København og Nordsjælland, Jakob Lindberg Jensen.
Men da der er mangel på elever, glæder det uddannelseschefen, at man formår at fange interessen hos nogle, der ellers ikke plejer at overveje sosu-faget som en mulighed.
Lille fald blandt ældre mænd
Mens sosu-skolerne har oplevet en øget interesse fra unge mandlige ansøgere, er der sket et lille fald, når det gælder ældre mænd. I 2005 var der 531 mænd over 30 år, der søgte ind. I 2017 var det tal faldet til 466. Både for mænd og kvinder var det samlede antal ansøgere til sosu-skolerne faldet i 2018.
Kilde: Danmarks Statistik
7 procent af eleverne på sosu-uddannelserne er mænd. Oversat til tal svarer det til 441 mænd og 5.721 kvinder.
Kilde: FOAs nøgletal, januar 2019