Social- og Børneminister Mai Mercado (K) er kaldt i samråd, efter Fagbladet FOA har afdækket, hvordan ejerne af bostedskoncernen Habitus har budgetteret med at bruge mindst 33 millioner skattekroner på at købe ydelser af deres egne virksomheder.
“Det er under ingen omstændigheder hensigtsmæssigt, at bosteder udvikler sig til koncerner. Man bliver i tvivl om, hvad det er for nogle hensyn, som virksomheden ender med at tage. Det er et problem, fordi vi er nødt til at stole på, at de penge, vi afsætter til borgernes velfærd, bliver brugt til velfærd,” siger hun.
“Det er vigtigt, at de penge, vi betaler i skat, bliver brugt på det, de er beregnet til, nemlig de borgere, der har brug for hjælpen,” siger Kirsten Normann Andersen.
S: Loven skal ændres
Omfanget af ejernes salg af ydelser til sig selv kan være langt højere, end det budgetterne antyder. Ifølge budgetterne planlagde Habitus-ejerne eksempelvis at bruge 17,7 millioner kroner på vikarer fra deres eget vikarbureau på Habitus’ sjællandske bosteder.
Læs også: FOA: Umoralsk at private bostedsejere tjener millionbeløb mens borgerne svigtes
Koncernens regnskaber viser, at samme bosteder brugte 28,9 millioner skattekroner på vikarer. I regnskaberne har de dog ikke angivet, hvem de har købt vikarerne af. Ejerne har heller ikke ønsket at oplyse Fagbladet FOA, hvem de har betalt millionbeløbet til. Netop den manglende transparens i økonomien er problematisk, mener Pernille Rosenkrantz Theil (S), socialordfører i Socialdemokratiet.
“Vi bliver nødt til at få ryddet op på det her område. Vi har at gøre med nogle af landets mest udsatte borgere. Her har vi ét sigte med vores skattekroner, og det er at sørge for, at de borgere har de bedst tænkelige betingelser,” siger Pernille Rosenkrantz Theil.
Læs også: Handicappede låser sig inde af frygt for overgreb
Hun er imod koncerndannelsen på velfærdsområdet og slår fast, at lovgivningen, som Socialtilsynet fører tilsyn på baggrund af, er mangelfuld, og derfor mener hun, at den bør ændres. Står det til hende, skal det være lettere for Socialtilsynet at følge med i, hvordan private velfærdsleverandører bruger skattekronerne.
EL: Nej til profit på velfærd
Hos Enhedslisten er socialordfører Rasmus Vestergaard også meget imod, at private bosteder kan udvikle sig til koncerner, der udlejer bygninger og sælger kurser og vikarer til sig selv.
Rasmus Vestergaard mener ligesom S og SF, at Socialtilsynet skal styrkes.
Rasmus Vestergaard håber på, at forhandlingerne om Socialtilsynet, der kuldsejlede i efteråret, hurtigst muligt bør genoptages.
DF: Mere gennemsigtighed
Også hos DF mener de, at der skal være større gennemsigtighed i, hvordan skattekronerne bliver brugt – både hos private og offentlige velfærdsleverandører.
Hun ønsker ligesom flere andre partier forhandlingerne om Socialtilsynet genoptaget.
Fagbladet FOA har skrevet til socialordførerne hos alle partierne i Folketinget. Alternativet, Venstre, Liberal Alliance og De konservative har ikke svaret tilbage på fagbladets henvendelse.