Fremover skal private velfærdsvirksomheder hindres i at tjene penge på anbragte og sårbare børn ved, at der trækkes penge ud af driften på de private bosteder i stedet for, at pengene bruges på pasning og pleje af beboerne.
Sådan lyder det fra Socialdemokratiet (S), der til august lægger et forslag på bordet med omfattende ændringer af hele døgnanbringelsesområdet for børn. Forslaget kommer, når der for alvor tages fat på satspuljeforhandlingerne på Christiansborg til august og bliver en del af forløbet.
Læs også: Private bosteder dominerer markedet for anbragte børn
Helt konkret foreslår partiet blandt andet at lukke for, at der kan trækkes penge ud af selvejende eller socialøkonomiske virksomheder, der arbejder for kommunerne. S foreslår også, at der stilles krav om uddannelse af både ledelsen og de ansatte på bostederne samt at tilsynet med bostederne styrkes.
Børn solgt til stanglakrids
”Vi arbejder for en hel omstrukturering af området. Vi har at gøre med en gruppe, der ikke har ressourcerne til at råbe op. De er samtidig anbragt uden for hjemmet og væk fra forældrene, så de almindelige mekanismer i forhold til at råbe vagt i gevær findes ikke. Derfor er børnene solgt til stanglakrids, hvis forholdene på deres bosted ikke er i orden. Det duer simpelthen ikke,” siger partiets børne- og socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil til Fagbladet FOA.
Også SF vil gå en anden vej end i dag. Partiet mener simpelthen ikke at velfærd egner sig til profit. Ifølge Politiken ønsker Enhedslisten også at stoppe muligheden for, at der kan trækkes penge ud af bostederne.
DF vil også have forbedringer, men har endnu ikke lagt sig fast på en model, og de borgerlige partier vil nøjes med at styrke tilsynet med bostederne.
Svigt af psykisk sårbare børn
Forslagene fra S fremsættes i kølvandet på en række afslørende artikler i Fagbladet FOA og andre danske medier som DR og Politiken af, hvordan en række private bosteder svigter psykisk sårbare børn samtidig med, at de tjener mange penge på at drive bostederne.
Læs også: Tilsyn lukker private botilbud på stribe
Artiklerne i Fagbladet FOA dokumenterede alvorlige svigt som eksempelvis en bostedskæde, der ulovligt låste handicappede og udviklingshæmmede borgere inde på deres værelser, ulovlige magtanvendelser mod en 12-årig beboer, alvorlige medicinproblemer på bosteder for børn samt en ansat på et privat bosted, der havde sex med en ung, handicappet kvinde og tog nøgenbilleder af hende.
FOA enig i linjerne
Hos FOAs næstformand, Thomas Enghausen, er der tilfredshed med S-forslagene, som rammer lige ned i en række ændringer på området, som FOA netop selv har stillet forslag om i fællesskab med Socialpædagogerne.
”FOA er enige i linjerne i forslaget, for det handler i bund og grund om at få sat grænser for den profit, som private firmaer trækker ud af velfærdsområdet. Man skal ikke tjene penge på anbragte børn,” siger Thomas Enghausen til fagbladet FOA.
”Hvorfor stoppe ved børnene? Hvorfor ikke lade ændringerne komme både børn og voksne til gavn? Hvorfor ikke udbrede ændringerne til at omfatte alle velfærdsleverandører på det private område? Nu har vi igennem mange år afdækket den ene private velfærdsvirksomhed efter den anden, der har haft mere fokus på at skaffe overskud til sig selv end sørge for de borgere, de skal give omsorg. Så det giver mening at udbrede ændringerne,” siger Thomas Enghausen.
FOAs fire forslag
Forslagene fra FOA og Socialpædagogerne bygger på eksisterende lovgivning, og de skal i bund og grund være med til at sikre fokus på kvaliteten i den private velfærd generelt.
Blandt andet ved at begrænse profitten hos de private velfærdsleverandører, så pengene i højere grad kommer beboerne til gode i stedet for virksomhederne, ved at indføre krav til faglighed, ved et styrket tilsyn med virksomhederne og ved at være med til at sikre ordentlige forhold for medarbejderne.
Flest opholdssteder er private
Siden 2014 er 17 opholdssteder for børn og unge lukket på grund af svigt. Alle 17 var private. Alligevel anbringer danske kommuner fortsat en stor del af de mest sårbare mindreårige borgere hos private velfærdsvirksomheder.
Således var 221 af opholdsstederne for børn og unge ejet af private virksomheder ved udgangen af 2017, mens 101 var offentlige. Ligeledes var 276 bo- og opholdssteder, der rummer en sammenblanding af børn, unge og voksne, ejet af private, mens 95 var offentlige.
S-forslag til ændringer i forhold til døgnanbringelse af børn
- Bedre styr på anbringelsesområdet. Incitamenterne skal være klare. Det er fagligheden og ikke ønsket om at lave store overskud, der skal drive værket. Står det til Socialdemokratiet må private fremover gerne drive et opholdssted som selvejende eller socialøkonomisk virksomhed med driftsoverenskomster med kommunerne. Men man skal ikke længere kunne tjene penge på anbragte børn.
- Socialdemokratiet vil udbrede Sverigesmodellen til flere kommuner. Allerede i dag har mange kommuner gode erfaringer med at reducere væsentligt i antallet af sager på sagsbehandlernes bord i forhold til anbragte børn. Sagsbehandleren er omdrejningspunktet for en stabil anbringelse, og derfor har Socialdemokratiet et ønske om at udbrede modellen til flere kommuner.
- Lovrammerne omkring anbringelsesområdet skal være langt klarere. Der skal være et uddannelseskrav til såvel ledelse som ansatte på anbringelsesstederne.
- Anbringelsesstederne skal have en klar hjemkommune, som aftager størstedelen af anbringelsesstedets pladser.
- Stærkere lovgivning skal give stærkere tilsyn. Socialtilsynet er ikke bedre end den lovgivning, de hviler på. Tilsynene skal fremadrettet lukke steder med overdreven brug af magtanvendelse. Ligesom Socialtilsynene skal have større adgang til at lukke steder med andre bekymrende forhold.
Kilde: Socialdemokratiet, juni 2018.