Annonce

8 råd til dig, der arbejder, når det er glat


Opdateret 04. januar 2024

Det er under normale omstændigheder arbejdsgiverens ansvar, at du kan arbejde sikkert, når det er blevet glat. Men du kan også selv gøre noget – læs rådene fra FOAs advokat.

Annonce

Gør opmærksom på problemerne, hvis der gang på gang ikke er blevet ryddet sne og is. Og sørg for at få det skrevet ned, lyder rådet fra FOAs advokat. Illustration: Gitte Skov

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Lige nu er det meste af landet dækket af sne. Nogle steder endda ekstraordinært meget.

Og med sne kommer der også en risiko for glatte fortove, stier og veje. Selv om det er arbejdsgivers ansvar, at du kan arbejde sikkert, er der også ting, du selv kan gøre.

Du kan blandt andet råbe 
op om problemerne, så der er dokumentation til senere, hvis uheldet er ude, siger advokat i FOA, Anne Signora Toft.

Lav et beredskab for glatføre

Brug et personalemøde til at tale om, hvor der er problemer med is og sne og find gode fælles løsninger. Ingen må være i tvivl om, hvem der har ansvar for snerydning, og hvad man skal gøre, hvis uheldet sker.

Brug de tilbudte hjælpemidler

Du bør tage imod hjælpemidler som for eksempel pigsko, såkaldte grippers, der kan trækkes ud over almindeligt fodtøj. Også selv om de ikke er pæne, siger advokat i FOA, Anne Signora Toft.

”Hvis kommunen har stillet hjælpemidler til rådighed, der ville have virket og forebygget, og man vælger at trippe afsted i almindelige sko og glider, er det svært at vinde sagen efterfølgende,” siger hun.

Udstyret skal være klar

Sørg for, at udstyret er klar. Der bør være vinterdæk på bilen fra november til april, og cyklen bør udstyres med pigdæk i samme periode. Der skal være sprinklervæske og isskraber i bilen og lys og reflekser på cyklen.

Råb op om problemerne og skriv ned

Råb op, hvis du gang på gang oplever, at det er glat de samme steder. Ryk, hvis der ikke sker noget og få det skrevet ned.

”Få det dokumenteret på mail, i et mødereferat eller skriv det i bøgerne, så vi efterfølgende kan dokumentere, at du gjorde arbejdsgiveren opmærksom på, at der ikke er ryddet sne hos borgeren. Arbejdsgiveren skal håndtere problemet ved at bede borgeren om at få det bragt i orden, lægge gummimåtter ud foran borgerens dør eller ringe til kommunens Teknik- og Miljøforvaltning, hvis det er en offentlig vej,” lyder rådet.

Ikke din opgave at rydde sne

Som udekørende kan du blive bedt om at tage for eksempel kattegrus med i bilen. Men det er som udgangspunkt ikke dit ansvar at sørge for glatførebekæmpelse.

”Social- og sundhedspersonale har mange besøg på en dag og skal ikke bruge deres i forvejen hårdt belastede ryg på at gruse og fjerne sne. Men der kan opstå situationer, hvor det kan være nødvendigt for, at du ikke skøjter afsted,” siger Anne Signora Toft.

Dokumentér ulykken – tag fotos med din telefon

Det er vigtigt at have dokumentationen i orden, hvis uheldet er ude – ikke mindst til en senere retssag. Det er godt at have fotos af stedet.
”Send din søn eller nabo hen for at tage et foto af det glatte fortov eller cykelsti, hvor du er faldet. Når vi kommer et halvt år senere, og alt er lysegrønt, er det svært at dokumentere, at der var is, sne eller fedtede blade. Fortæl til ambulancefolkene, hvorfor du er faldet – vi kontakter dem nogle gange efterfølgende,” siger Anne Signora Toft.

Anmeld sagen og søg erstatning

Informer straks din arbejdsgiver og arbejdsmiljørepræsentant, hvis du har en ulykke. Din lokale FOA-afdeling hjælper dig med at få anmeldt arbejdsskaden og eventuelt søge erstatning, da du hurtigt kan ende på sygedagpenge.

”Det kan være ubehageligt, at det er de borgere, man plejer at hjælpe, man skal anlægge et erstatningskrav imod. Men det er deres forsikring, der dækker – ikke dem selv personligt,” siger Anne Signora Toft.

Søg læge

Et vigtigt råd er at søge læge hurtigt.

”Man får ikke noget ud af at vente, men har alt at vinde. Man kan ikke selv vurdere, hvordan en skade vil udvikle sig,” siger Anne Signora Toft.

Kilde: Advokat i FOA Anne Signora Toft og Arbejdsmiljoweb.dk

Sne betyder ikke, at besøget kan aflyses

Du kan ikke aflyse et besøg hos en borger, hvis adgangsvejen er glat eller fuld af sne, da Arbejdsmiljøloven er sidestillet med Serviceloven. Det betyder, at arbejdsgiveren skal finde en anden måde at sikre arbejdet på, så borgeren kan få det besøg, han eller hun har krav på. Gør altid opmærksom på, hvis forholdene er farlige for dig.

Kilde: Arbejdstilsynet.dk

Hvem har ansvar for at rydde sne?

Det er typisk en kommune eller de private grundejere, der skal rydde fortove, indkørsler og gangarealer. Plejekrævende borgere er som alle andre grundejere forpligtet til at sikre, at der er ryddet mellem klokken 7 og 22 ved deres hus.

I lejeboliger har boligselskabet det juridiske ansvar. Er du dagplejer og ejer dit hus, har du selv ansvar for snerydningen. Har du en fast arbejdsplads, for eksempel plejecenter eller daginstitution, er det typisk en pedel eller kommunens vejdrift, der rydder sne.

Kilde: arbejdsmiljoweb.dk og FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev