Annonce

Folketinget

Tema: Syge børn

LO: Politikerne skal sikre ret til børns sygedage


LO, der repræsenterer 1,1 millioner lønmodtagere, foreslår lovsikret ret til at passe sine syge børn. FOA støtter forslaget.

Annonce

Syge børn er et problem, der ikke vil forsvinde. Nu foreslår LO, at retten til at blive hjemme med syge børn sikres ved lov, som det for eksempel er sket med barsel. Colourbox

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Det kræver hjælp fra Folketinget, hvis danske forældre skal have ret til at passe deres syge børn, som det for længst er sket i Sverige og Norge. Sådan lyder budskabet i et oplæg fra LO om familiepolitik og børns sygedage.

"Jeg synes, man fra lovgivers side skal føle et stort ansvar for syge børn, for i Danmark har vi førertrøjen på som et af de lande, hvor mødre og fædre tilsammen arbejder mest. Det har nogle konsekvenser, når familie og arbejdsliv skal hænge sammen," siger Nanna Højlund, næstformand i LO, der repræsenterer 1,1 millioner lønmodtagere via LO-forbundene, som blandt andet er FOA og 3F.

Læs også: Næsten hver anden har afleveret sygt barn i daginstitution

LO foreslår en model, hvor forældre har ret til at blive hjemme med syge børn et vist antal dage med en form for dagpengedækning. Fagforeninger og arbejdsgivere kan så, i takt med at medlemmerne ønsker det, forhandle supplerende løn oveni som en del af overenskomstforhandlingerne.

Det står der i oplægget, der blev vedtaget af LO’s hovedbestyrelse i 2016, men ikke har været offentliggjort.

FOA: Politikerne kan ikke læne sig tilbage

Dennis Kristensen, formand for FOAs 182.000 medlemmer, mener også, at tiden er kommet til for alvor at få løst problemet med syge børn.

”Hvis man i loven giver forældre mulighed for at blive hjemme med syge børn, og vi med overenskomsterne sikrer, at man mister mindst mulig indtjening eller får fuld dækning, er det i mine øjne en win-win-situation for forældre og daginstitutioner. Det kan koste lidt for arbejdsgiverne, men det kan jo dækkes ind med sygedagpenge og ved at vi i overenskomsterne lægger ovenpå,” siger Dennis Kristensen.

Læs også: Tre ud af fire ansatte har taget imod syge børn i dagtilbud

Han håber, at Christianborg vil tage problemet alvorligt og finde fælles løsninger, som man for eksempel har gjort med barsel.

”Problemet er, hvis Folketinget læner sig tilbage og siger: ’Det må arbejdsmarkedets parter klare’. Så kommer det til at gå i et tempo, der slet ikke svarer til de krav, der er til danskerne om at være højeffektive, produktive og på dupperne – og i øvrigt passe vores egne børn, når de er syge,” siger han.

Børnefamilier høres ikke nok

Ved de private overenskomstforhandlinger i 2017 fik de fleste som noget nyt ret til en hel barns sygedag, omsorgsdage og bedre muligheder under børns hospitalsindlæggelse. På det offentlige område skal man helt tilbage til 2008, hvor der sidst blev givet mulighed for en ekstra barns sygedag. Ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2015 havde 10 af FOAs lokalafdelinger – næsten en fjerdedel – ønsket bedre muligheder for at blive hjemme med syge børn, men uden held.

Efterlyser solidariske løsninger

Joan Prahl, forbundssekretær i FOA og medlem af familie- og ligestillingspolitisk udvalg i LO, har været med til at sætte fokus på problemet med syge børn.

”Jeg synes, vi skal finde nogle solidariske løsninger, for som det er lige nu, er der ikke rigtig nogen, der tager ansvar for de syge børn,” siger hun.

- Har FOA været gode nok til at lytte til børnefamiliernes behov for flere børns sygedage, når næsten halvdelen af medlemmerne må melde sig selv syge eller aflevere syge børn i institution?

”De er opfyldt af at være børnefamilie – så hører vi deres stemme godt nok? Det er jeg ikke sikker på, vi egentlig gør,” siger Joan Prahl, der ser frem til at se, om børns sygedage afspejler sig i medlemmernes krav til overenskomstforhandlingerne i 2018.

Danmark halter bagud med børns sygedage

I Danmark har de fleste offentligt ansatte mulighed for at holde børns første og anden sygedag, hvis ’det er foreneligt med forholdene på arbejdsstedet’.


I Sverige har hver forælder ret til 60 dages fravær med syge børn under 12 år til 80 procent af lønnen, der betales gennem en fælles forsikringskasse – altså op til 120 dage årligt. Forældrene kan afløse hinanden. I 2014 havde svenske børn mellem 1 og 11 år 15 sygedage årligt.

Læs om barns sygedage i Sverige


I Norge har hver forælder ret til 10 sygedage med fuldt løn årligt per barn under 12 år. Med to børn under 12 år har man ret til 15 dage.

Læs om barns sygedage i Norge

Hvad stiller vi op med de syge børn?

  • 43 procent af FOA's medlemmer har prøvet at aflevere et syge barn i daginstitution, dagpleje eller SFO, fordi de ikke havde andre muligheder.
  • 42 procent har selv meldt sig syge for at blive hjemme med et sygt barn.
  • 35 procent af det pædagogiske personale får syge børn i daginstitutionen mindst en gang om ugen.

Kilde: Undersøgelsen 'Syge børn i pasningstilbud' 2017

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev