Øjenbetændelse, skoldkopper, halsbetændelse og influenza. Lusekur, tandlægebesøg, en feberfri dag plus det løse.
Det kræver mere end to barns sygedage pr. forælder, hvis man skal overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer for, hvornår børnene kan komme i institution, mener Asger Kjærgaard-Vistisen.
Som far til børn på et, to og otte år ved den 36-årige social- og sundhedshjælper, hvad han taler om. I alt 52 sygedage på et halvt år for et enkelt barn er rekorden.
“Skoldkopper tager let 14 dage. Ved øjenbetændelse tager det én dag at komme til lægen, tre til fem dage at få svar på podning, og man skal være i behandling to dage, før man kan komme i daginstitution,” siger Asger Kjærgaard-Vistisen.
Det er ikke reglerne, den er gal med, understreger han.
“Det er helt fair og godt, at vi ikke går og smitter hinanden eller bruger for meget antibiotika. Men reglerne er ikke fulgt med ud i arbejdslivet, hvor det slet ikke hænger sammen,” siger han.
Læs også: Næsten hver anden har afleveret sygt barn i daginstitution
Presset af leder til at komme på arbejde
Under sin uddannelse som social- og sundhedshjælper i den kommunale hjemmepleje mødte han ikke stor forståelse for syge børn.
"Plejesektoren er jo presset til ukendelighed. Min leder spurgte, om der ikke var en bedsteforælder, jeg kunne ringe til, for de havde brug for mig på arbejdet. Der følte jeg mig meget presset,” siger Asger Kjærgaard-Vistisen.
Svigerforældrene bor i Nordjylland, hans egne forældre arbejder stadig, og hans kone Amanda læser HF og kan ikke have for meget fravær.
“Man har dårlig samvittighed, når børnene er syge, for man vil ikke presse sine kolleger. Vi ved godt, at der ikke kommer nogen vikar.”
Asger Kjærgaard-Vistisen har én gang prøvet at aflevere et sygt barn i institution – en oplevelse, der fik ham til at skifte til et mere familievenligt job.
I dag arbejder han på et gerontopsykiatrisk bosted 34 timer om ugen.
“Jeg ville aldrig vælge et sted, hvor der ikke er plads til min familie. Den prioritering skal der være plads til. Familien kommer over alt andet.”
Læs også: Pædagog: Det værste er, når børnene siger, de har fået en pille
Børns sygedage frem for løn
Han forstår ikke, hvorfor arbejdsmarkedet ikke tager højde for, at børn bliver syge.
“Det bliver dyrt for samfundet, når man presser sig selv og kollegerne til det yderste. Man får ikke sunde og stressfrie medarbejdere af, at man går rundt med en knude i maven, når børnene er syge.”
Han er selv villig til at betale for mere fleksibilitet, hvis han er tvunget til at vælge.
“Når FOA går ud og siger ‘mere i løn og flere hænder’ ved vi jo godt, at pengene kommer samme sted fra. Så vil jeg hellere have den lave løn, jeg får nu, men mulighed
for at prioritere familien."