Annonce

Pædagogmedhjælper Kasper Madsen oplever tit at modtage syge børn

Tema: Syge børn

Tre ud af fire ansatte har taget imod syge børn i dagtilbud


De fleste ansatte i daginstitution, dagpleje og SFO oplever at tage imod børn, som de mener burde ligge hjemme under dynen.

Annonce

Kasper Madsen, pædagog i klyngen Brønshøj/Vanløse, er en af de mange pædagoger, dagplejere og pædagogmedhjælpere, der oplever at få overleveret børn, der er for syge til at være med til dagens aktiviteter. Jørgen True

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Ansatte i daginstitutioner, SFO’er og i dagplejen oplever ofte, at et barn bliver afleveret, selvom det er klatøjet. Det viser en medlemsundersøgelse, FOA har lavet blandt 995 pædagogisk ansatte.

Her svarer tre ud af fire ansatte i daginstitution, dagpleje eller SFO, at de mindst en gang om måneden oplever, at et barn kommer i institution, selvom det er for sygt til at være der. Flere end hver tredje står med problemet mindst en gang om ugen.

Formand for FOA Dennis Kristensen finder det stærkt problematisk.

”På den ene side står der nogle forældre, der skal på arbejde. På den anden side et sygt barn, man gerne vil blive hos, og som risikerer at smitte de andre børn og ansatte,” siger han til Fagbladet FOA.

Personalet forstår forældrene

I undersøgelsen giver flere udtryk for, at de godt kan forstå forældrene. 

“Forældrene er meget pressede arbejdsmæssigt, så de prøver at aflevere poderne om morgenen og ser, hvordan det går," skriver en dagplejer.

En anden skriver: 


"Mange forældre virker til at have den opfattelse, at det er fordi, at jeg ikke vil passe barnet, at jeg siger, de er syge og burde tage et par dage hjemme."

Pædagog i klyngen Vanløse/Brønshøj Kasper Madsen forstår godt, at forældrene har travlt, men tænker først og fremmest på børnenes trivsel.

”Jeg synes efterhånden, det er blevet sådan, at det er børnene, der betaler prisen for de voksnes pressede arbejde,” siger han.

Læs også: Pædagog: Det værste er, når børnene siger, de har fået en pille

Tag snakken – før børnene er syge
Det kan være svært at sige fra og bede forældrene holde barnet hjemme, når de står i døren med et ben på vej på arbejde. Det er bedst at tage fat på emnet, før den situation opstår, mener Søren Laibach Smidt, forsker ved professionshøjskolen UCC.

“Det værste udgangspunkt for god kommunikation er, hvis to usikre parter står over for hinanden. Forældrene har dårlig samvittighed, og personalet synes, det er ubehageligt at sige noget, der går imod forældrenes behov.”

I stedet bør man formulere en politik om sygdom og smitte i partnerskab med forældrene, så de føler ejerskab, mener Søren Laibach Smidt.

“Det fælles projekt er at undgå sygdom – ikke for din eller min skyld, men for barnets trivsel,” siger han. 

Syge børn i daginstitution og SFO

  • 77 procent oplever mindst en gang om måneden at modtage et sygt barn til pasning.
  • 35 procent får syge børn i institutionen mindst en gang om ugen.
  • 11 procent oplever ofte eller meget ofte, at de ikke kan få fat på forældrene, når de ringer for at sige, at barnet er sygt.
  • 25 procent oplever nogle gange eller ofte, at forældre prøver at overtale dem t il, at de ikke skal hente barnet tidligere.

Kilde: Medlemsundersøgelse blandt 975 dagplejere og ansatte i daginstitutioner og SFO, 2017

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev