Annonce

Blomster, lys og kort fra kolleger til den dræbte social - og sundhedsassistent

Tema: Vold i psykiatrien

Ansatte på Lindegården: Der bliver rippet op i det hele


Flere ansatte på Center Lindegården vidnede i retssagen mod Vivi Nielsens drabsmand denne uge. Flere af kollegerne har siden drabet skiftet job eller er sygemeldte.

Annonce

Flere ansatte på Center Lindegården vidnede i denne uge i retssagen mod den beboer, der dræbte kollegaen Vivi Nielsen med en kniv. Flere har valgt at sige op eller er sygemeldte. Jørgen True

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

For de to ansatte på Center Lindegården, der blev afhørt i retssagen om drabet på sosu-assistent Vivi Nielsen denne uge, blev der sat et foreløbigt punktum i den tragiske sag, der har sat sig dybe spor hos kollegerne.

 

Sosu-assistent Rikke Petersen og pædagog Sussie Juul var indkaldt som vidner i sagen, fordi de var på arbejde, da en beboer stak Vivi Nielsen i ryggen langfredag sidste år – et 20 centimer dybt stik, der kostede den erfarne sosu-assistent livet. 


Beboeren fik en anbringelsesdom på ubestemt tid på en lukket psykiatrisk afdeling.
 

”Vi får ikke Vivi tilbage, men dommen er en slags punktum i sagen, der har kørt i snart et år,” siger Sussie Juul og fortsætter:


"Jeg håber, dommen kan være med til at åbne samfundets øjne for, at der er mennesker i det her samfund, der ikke får den hjælp, de har brug for."  


Læs også: Drabsmand fra Lindegården får anbringelsesdom

Havde en klump i maven

Rikke Petersen var sammen med en kollega den første, der fandt Vivi Nielsen efter drabet.

”Det var en voldsom oplevelse,” siger hun.

 

Det var med blandede følelser, at hun modtog vidneindkaldelsen.

 

”Jeg tænkte: ’Nu har man lige fået det på afstand, og så skal man rippe op i det igen’. Men jeg ville selvfølgelig gerne vidne – ikke mindst så vores vinkel som medarbejdere kan blive fortalt,” siger hun.


Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Så det var med en klump i maven, hun var mødt op i retten i Roskilde for at fortælle om beboeren, som hun kendte godt fra sit daglige arbejde som en stille og rolig mand, der ændrede adfærd i månederne op til drabet.


Systemet har svigtet

Hun understreger, at hun ikke er vred på ham, men på de forringede forhold i psykiatrien, der førte til, at det endte så galt som det gjorde. Sagen har kun tabere, mener hun.

 

”I den her sag er det systemet, der har svigtet. Beboeren havde selv bedt om at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, og vi som personale havde også kæmpet for, at han fik en længere indlæggelse. Det lykkedes desværre ikke. Han blev kun indlagt over kortere perioder, men de korte indlæggelser havde han ingen gavn af,” siger hun og giver de manglende sengepladser i psykiatrien skylden.

 

Selve straffen er ikke så afgørende for hende.

 

”Jeg håber bare, at han bliver stabiliseret i medicin og får det bedre,” siger hun.


Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

Skrev personligt brev til kolleger

Sagen har haft personlige konsekvenser for Rikke Petersen, der efter at være sygemeldt lige efter drabet valgte at søge væk fra Lindegården i september måned sidste år. I dag arbejder hun på en lukket restpsykiatrisk afdeling på Sankt Hans Roskilde, hvor der er bedre normering og større sikkerhed.


I et personligt brev til sine kolleger forklarede hun dengang, hvorfor hun valgte at forlade sin arbejdsplads gennem seks år.

 

”Jeg elskede mit job på Lindegården. Der har ikke været en dag, hvor jeg ikke havde lyst til at komme på arbejde, men den lyst aftog sig efter langfredag 2016,” skriver hun blandt andet.

 

Mange sygemeldinger og jobskift

Rikke Petersen er ikke den eneste, der har sagt op i kølvandet på sagen. Det faktum, at op til 15 ansatte blev tilkaldt af alarmen, da Vivi Nielsen blev overfaldet, har medført, at mange har haft hændelsen helt tæt på.

 

Flere er langtidssygemeldte og kommer nok ikke tilbage, siger formand for FOA Roskilde, Bo Viktor Jensen.

 

”Nogle af dem har ikke kunne genfinde trygheden, eller de er selv søgt væk, fordi deres pårørende har ønsket det, da det gik op for dem, hvilke forhold de arbejdede under,” siger han.


Tillidsrepræsentant ser fremad 

Social - og sundhedsassistent Lene Mouritzen, der er suppleant for de sygemeldte tillidsrepræsentanter på Center Lindegården, ser nu frem til, at der falder mere ro over hverdagen.

”Vi har gået og ventet på dommen, og nu ser vi fremad og skal have hverdagen til at fungere,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev