Forsorgshjemmet Saxenhøj, hvor to ansatte i 2014 blev knivdræbt, har nu fået et nyt strakspåbud af Arbejdstilsynet. I en tilsynsrapport fra den 5. december vurderer tilsynet, at de ansatte er i risiko for ‘alvorlig legemsbeskadigelse’, når de går på arbejde.
Strakspåbuddet kommer efter flere alvorlige episoder med vold og trusler, bl.a. er en ansat blevet udsat for kvælertag, og tre andre er blevet truet med en kniv.
“Her har vi en arbejdsplads, hvor to medarbejdere er blevet dræbt. Det skal udløse, at sikkerheden er i top, og så ser vi alligevel et voldsomt antal trusler og en situation, hvor tre medarbejdere har været i godt og grundigt knibe. Det må simpelthen ikke ske,” siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
Flere hænder er nødvendigt
Han påpeger, at et politisk flertal med hjælp fra satspuljemidlerne vil oprette en række specialiserede socialpsykiatriske afdelinger fra 2018 med plads til 150 af de mest udadreagerende psykisk syge på bostederne.
Indtil de nye pladser er oprettet, så skal Guldborgsund Kommune, der driver Saxenhøj, sørge for, at der er tilstrækkeligt med hænder til at forebygge nye, grove voldsepisoder.
“Det kommer til at koste i 2017 at holde stedet fri fra de voldsepisoder, der ultimativt kan føre til drab. Og det er ikke nok at sætte folk to og to sammen. Det kræver, der er tilstrækkeligt ansatte i den periode,” siger han.
Flere syge beboere
Forholdene på Saxenhøj er blevet mere pressede i løbet af efteråret. Fagbladet FOA har fået aktindsigt i politiets kørsler til forsorgshjemmet fra januar til maj 2016. Aktindsigten afslører, at der allerede her var flere episoder med knive, vold og dødstrusler.
Hos talerøret for de sindslidende og deres pårørende, SIND, ser formand Knud Kristensen de mange alvorlige hændelser på forsorgshjemmet som et udtryk for, at hospitalspsykiatrien er presset.
“Der er for få sengepladser i regionspsykiatrien. Der er brug for, at patienterne kan få lov til at være indlagt så længe, de har behov for det,” siger han.
Han mener, at de socialpsykiatriske afdelinger, der skal stå klar i 2018, fylder for meget i debatten og fjerner fokus fra de akutte problemer.
“Jeg synes, det er irriterende, at det hele er kommet til at handle om den nye tilbudsform, som ingen rigtigt ved, hvad er for noget, mens det lige nu halter på flere bosteder og psykiatriske afdelinger,” siger Knud Kristensen.
Hos Guldborgsund Kommune oplyser forvaltningen, at de har svaret på strakspåbuddet og ikke ønsker at kommentere sagen yderligere, før den er afsluttet hos Arbejdstilsynet.
Fakta om våben, vold og trusler på Saxenhøj
* Fagbladet FOA har lavet en gennemgang af politiets kørsler til Saxenhøj i det først halvår af 2016. Den afslører, at politiet har konfiskeret en krysantemumbombe, flere knive og slagvåben, samt at de ansatte er blevet truet på livet flere gange.
* Den 5. december fik Saxenhøj et strakspåbud. Om begrundelsen for strakspåbuddet skriver Arbejdstilsynet:
“Arbejdstilsynet vurderer derfor samlet, at arbejdet med beboere i Modtagelsen på Saxenhøj udsætter de ansatte for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko. Utilstrækkelig forebyggelse af vold og trusler forøger medarbejderens risiko for at få stress og stressrelaterede sygdomme som fx angst, depression og hjertekarsygdomme. Udsættelse for vold og traumatiske hændelser kan endvidere forøge de ansattes risiko for at udvikle posttraumatiske belastningsreaktion (PTSD). De ansatte risikerer endvidere fysiske skader, herunder alvorlig legemsbeskadigelse. Arbejdstilsynet vurderer, at faren for at blive udsat for vold og trusler om vold er så alvorlig, at den skal imødegås straks.”
* I løbet af efteråret har der ifølge Arbejdstilsynet været flere episoder med vold og trusler på Saxenhøj. To episoder har været særligt voldsomme. “Ved den ene episode blev flere medarbejdere truet med kniv, og ved den anden episode blev en medarbejder taget rundt om halsen/udsat for kvælertag,” skriver Arbejdstilsynet.
* Ifølge Arbejdstilsynet er der ikke ‘iværksat tilstrækkelige forebyggende tiltag for at undgå risiko for vold og trusler om vold’ på Saxenhøj. Bl.a. er der ‘ofte direkte adgang til kontorerne’, hvor de ansatte opholder sig, ‘hvilket øger risikoen for vold og trusler’, vurderer Arbejdstilsynet.