De seneste år har markant flere danskere end tidligere anmeldt psykiske arbejdsskader, men kun 4,4 procent opnåede sidste år at få anerkendt erstatning for det. Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings årsrapport, skriver
Ugebrevet A4.
En grund, til at så få psykiske arbejdsskader bliver anerkendt, er, at det ofte ikke kan bevises at de psykiske skader skyldes arbejdet. Det skal der laves om på, mener Marlene Gjedde, som er advokat i FOA og LO’s repræsentant i udvalget for erhvervssygdomme.
”Der skal sættes forskning i gang. Vi kan se, at folk ikke får anerkendt deres skader, fordi de havner i en skuffe med diagnoser, som ikke står på listen over erhvervssygdomme," siger hun til Ugebrevet A4.
Bliv ved med at anmelde
Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der vurderer de mange anmeldte psykiske arbejdsskader. De understreger, at man skal være sikker på, at det netop er arbejdet, der er skyld i sygdommen, for at få det anerkendt som arbejdsskade.
Selvom så få psykiske skader bliver anerkendt som arbejdsskader, anbefaler FOA, at man bliver ved med anmelde dem, så man kan se hvor arbejdsmiljøet halter.
”Man får gjort det synligt, at der er mange belastninger på jobbet, der gør folk syge. Det bliver tydeligt, at der er behov for at anerkende flere diagnoser som erhvervssygdomme,” siger Marlene Gjedde til Ugebrevet A4.