Annonce

Tegning af læge, der står med journalblok, der med store bogstaver oplyser, at diagnosen er Alzheimers

Tema: Demens

Forskere skal afklare, om demens kan smitte


Internationalt forskerhold får million-bevilling til at undersøge, om Alzheimers sygdom er smitsom. Men syge- og plejepersonale skal ikke være nervøse.

Annonce

Alzheimer er en frygtet sygdom, og et forskningsprojekt skal nu søge at modbevise en tidligere fremsat teori om, at sygdommen kan være smitsom. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

For cirka et halvt år siden offentliggjorde tyske forskere en højest overraskende teori om, at demenssygdommen Alzheimer kan være smitsom. Nu har andre forskere fået cirka 13 millioner danske kroner (1,75 millioner euro) til afgøre, om teorien holder vand, skriver forskning.no og Videnskab.dk.

Forskningsprojektet gennemføres i fem lande, og det primære formål er at modbevise hypotesen om, at Alzheimers sygdom kan smitte, fortæller en af de deltagende forskere, Jens Pahnke, til Fagbladet FOA. Han er professor ved Oslos Universitetssygehus og ved Universitetet i Oslo.

”De fleste forskere tror ikke på teorien. Men hvis mange hører om den tyske undersøgelse og tror, at sygdommen kan smitte, kan det skabe kaos både blandt patienter, pårørende og personale. Derfor laver vi en definitiv afklaring og får svaret ja eller nej.”

Brug for opmærksomhed på al smitterisiko

Hvad skal syge- og plejepersonale gøre, hvis jeres forskning mod forventning bekræfter teorien om, at Alzheimers sygdom kan smitte?

”Hvis Alzheimer viser sig at være smitsom, så må vi lave videre undersøgelser. Om hvor hurtigt den så udvikler sig for eksempel.

Hvis sygdommen udvikler sig i normalt tempo (30-40 år), vil det have lille betydning for det nuværende personale. Men går det hurtigere må vi finde ud af, hvordan smitten sker, og om det giver behov for at ændre rutinerne hos syge- og plejepersonalet. De vil selvfølgelig opleve det som et problem, men det er det ikke. Det svarer til at undgå HIV.

Det vigtigste er opmærksomhed på, at alle mennesker kan smitte med noget. Hvis man har at gøre med blod eller andre kropsvæsker, skal man bruge handsker. Hvis man generelt tager sine forholdsregler og udfører sit daglige arbejde korrekt, vil eventuel smitsom Alzheimer ikke give grund til at ændre rutiner i ældreplejen."

Ingen grund til frygt

Jens Pahnke understreger, at der indtil videre ikke er nogen evidens for, at Alzheimers sygdom kan smitte.

I den tyske undersøgelse er hypotesen, at Alzheimer kan smitte på samme måde som en anden hjernesygdom, Creutzfeld-Jacobs, hvor det er anerkendt, at der kan ske smitte fra patient til plejepersonale.

”Men de to sygdomme har intet med hinanden at gøre, og den tyske undersøgelse indeholder ingen beviser. Derfor mener jeg heller ikke, at personalet behøver at være bange,” siger Jens Panhke.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev