To medarbejdere fra socialpsykiatrien i Hjørring Kommune – den ene social- og sundhedsassistent, den anden ergoterapeut – slap heldigt og uden fysiske men, da de forleden blev overfaldet under et hjemmebesøg hos en 53-årig mand.
Efter at have slået den ene medarbejder med en stegepande, greb den 53-årige en køkkenkniv og stak ud efter den anden medarbejder, som fik et snitsår i underarmen, da hun parerede angrebet.
Det lykkedes de to medarbejdere at pacificere manden og kontakte politiet, før de selv måtte forbi skadestuen for at blive tjekket. Den 53-årige blev anholdt og varetægtsfængslet fire uger i surrogat efter et grundlovsforhør ved Retten i Hjørring.
Møder regelmæssigt trusler og vold
Episoden er langt fra enestående.
Tværtimod er vold, trusler og truende adfærd tæt på at være en hverdagsting for de ansatte i psykiatrien
ifølge en helt ny undersøgelse, som FOA har foretaget blandt godt 400 medlemmer, der arbejder inden for det sundhedsfaglige eller pædagogiske felt i behandlingspsykiatrien, socialpsykiatrien og på specialområdet.
Undersøgelsen fortæller blandt andet, at godt 4 ud af 10 – alene inden for det seneste år – månedligt eller oftere været udsat for truende adfærd.
Og lige så mange har inden for de seneste 12 måneder været udsat for decideret fysisk vold.
Mange tilfælde med våben
Tallene viser også, at 10 procent har oplevet tilfælde af trusler og vold, der involverer våben.
Her er det ikke mindst behandlingspsykiatrien, der har et problem. Her fortæller mere end hver fjerde medarbejder – helt præcist 27 procent – at de har oplevet den slags inden for det seneste år.
Samlet tegner der sig et ’skræmmende billede’, mener Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
”Det er grueligt galt. Det er alt, alt for mange, som oplever trusler og vold, og det er i sig selv udtryk for, at sikkerheden mange steder slet ikke er i orden for de ansatte. At det så ovenikøbet er så udbredt, at der bliver hevet våben frem, får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig,” siger hun og fortsætter:
”Selv om ingen skal leve med en frygt for deres liv og lemmer, når de går på arbejde, kan vi se, at det er det, mange gør.”
Selvforstærkende mønster
Undersøgelsen viser også, at hver femte af de adspurgte er så bekymrede over risikoen for at blive mødt med trusler og vold, at de overvejer at skifte arbejdsområde. Og spørger man dem, der har forladt psykiatrien, henviser et tilsvarende antal til vold og trusler som årsagen til, at de sagde stop.
Det mønster betyder ifølge Tanja Nielsen, at problemet bliver selvforstærkende. Patienter med dobbeltdiagnoser, mange vikarer og mange nye medarbejdere fører uvilkårligt til, at patienter og borgere bliver utrygge med øget risiko for endnu mere vold og endnu flere trusler.
Læs også: Ansatte i psykiatrien kritiserer nyt tiltag: Forkert at lade os scanne patienter med metaldetektorer
Og - som Tanja Nielsen bemærker - afslører FOAs medlemsundersøgelse ikke, at der for knap to år siden blev vedtaget en psykiatriplan med fokus på at højne både kvaliteten og kapaciteten i psykiatrien.
”Mange taler lige nu om at indføre metaldetektorer og kropsscannere for at højne sikkerheden. Vi skal øge sikkerheden her og nu. Men det er symptombehandling,” siger hun i en pressemeddelelse, hvor hun efterlyser ’andre, langsigtede løsninger til for at løse selve problemet.’
Overrasket over adfærd
Tallene fra FOAs undersøgelse understøttes i et par af de meget omtalte episoder fra de seneste år.
For en måned siden blev en læge på Psykiatrisk Center Amager i København blev stukket tre gange i hals og nakke af en patient. Og for et år siden blev tre medarbejdere fra Retspsykiatrisk Center Glostrup angrebet med kniv i et overfald, der kostede den ene – en 66-årig læge – livet.
Og nu er sagen fra Hjørring med til at understrege usikkerheden i arbejdet.
I den sag er der tale om en borger, der var visiteret til støtte i eget hjem. Ifølge en medarbejder i kommunens kommunikationsafdeling var den pågældende mand ikke kendt for at optræde udadreagerende. Og selv om der blev sendt to fastansatte medarbejdere på hjemmebesøg, har hans adfærd overrasket.
Efter overfaldet blev en psykolog fra Falck Healthcare tilkaldt for at tale med de to overfaldne medarbejdere og debriefe hele afdelingen. Derudover gennemgår kommunen sagen grundigt for at finde ud af, om man kunne have taget eventuelle forholdsregler.
Væk med siloer
I FOA har sektorformand Tanja Nielsen også bemærket sagen fra Hjørring. Og det vækker eftertanke, at den opstår samtidig med, at FOA offentliggør sin nye undersøgelse.
”Det er selvfølgelig tilfældigt, men episoden forstærker behovet for at se på opbygningen af vores psykiatri. Hvis vi skal have bedre behandlingsforløb, skal vi væk fra silotænkningen, som betyder, at der er alt for ringe kommunikation mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien,” siger hun til Fagbladet FOA.