Annonce

SSA-elev Jasmin Jensen - ramt af vaccineskade og får ti mio i erstatning

Tema: FOA hjælper

Sosu-elev livsvarigt syg af covid-vaccine: Nu får hun 11 mio. kroner i erstatning


Opdateret 21. december 2023

Et enkelt stik med den risikable covid-vaccine AstraZeneca i 2021 betyder, at Jasmin Jensen har fået reduceret sin erhvervsevne med 90 procent. ”Det er voldsomt,” siger den nu tidligere social- og sundhedsassistentelev, der i dag er førtidspensionist.

Annonce

Jasmin Jensen var ikke i tvivl, da hendes daværende leder på et bosted for autister kraftigt opfordrede alle medarbejdere til at lade sig vaccinere mod covid-19. Men da vaccinen gjorde hende syg, afviste arbejdsgiveren, Fredericia Kommune, at anmelde det som en arbejdsskade, fordi det var frivilligt at lade sig vaccinere. Nu er kommunen banket på plads. Tobias Stidsen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Det fik voldsomme konsekvenser, da Jasmin Jensen i februar 2021 lod sig vaccinere mod covid-19.

Det skete, da hun som social- og sundhedsassistentelev var i praktik på et bosted for autister og blev tilbudt at blive vaccineret med AstraZeneca. Det viste sig hurtigt, at hun ikke kunne tåle dén vaccine. Som i overhovedet ikke.

Hendes arbejdsgiver, Fredericia Kommune, afviste, at der kunne være tale om en arbejdsskade, fordi Jasmin Jensen havde ladet sig vaccinere frivilligt.

Det argument kom kommunen ikke langt med. I dag er status, at Jasmin Jensen er livsvarigt handicappet, hendes arbejdsevne er nedsat med 90 procent, og hun er tilkendt førtidspension.

Og i det billede er det kun en lille trøst, at hun netop er tilkendt cirka 11 millioner kroner erstatning som kompensation for sit erhvervsevnetab.

Beløbets størrelse skyldes, at Jasmin Jensen kun var 30 år, da hun kom til skade. Erstatningen udbetales løbende og modregnes i førtidspensionen og dækker den løn, hun kunne have tjent som social- og sundhedsassistent, indtil hun i 2064 fylder 73 år og kan gå på folkepension.

”Omstændighederne taget i betragtning er jeg glad for erstatningen, men jeg er ked af, at jeg ikke kan fuldføre min uddannelse, få et job og bevare mit normale liv med familie og venner. Det er meget voldsomt,” siger Jasmin Jensen.

Stoppede brug af AstraZeneca

Hun kan ikke lade være med at tænke på, hvordan det var gået, hvis der blot var ændret en smule i tidslinjen i hendes forløb.

Hun blev nemlig vaccineret lørdag 27. februar, og kun 12 dage senere – 11. marts – valgte Sundhedsstyrelsen at sætte brugen af AstraZeneca på pause, før vaccinen en måned senere blev taget helt ud af det danske vaccinationsprogram.
 
Det skete, efter at en række forsøg – både danske og internationale – viste, at AstraZeneca kunne føre til en række alvorlige bivirkninger som for eksempel blodpropper.

Bivirkningerne opstod typisk inden for de første to uger efter, at vaccinationen var blevet givet – og i et enkelt tilfælde i Danmark døde den pågældende.

Jasmin Jensen blev ikke ramt af blodpropper, men mindre end 10 timer efter, at hun var blevet vaccineret, reagerede hun på indsprøjtningen.

”Om aftenen mødtes jeg med et par af mine elevkammerater, men måtte gå hjem, da jeg fik kvalme, feber, hovedpine og begyndte at svede. Næste morgen havde jeg det ikke bedre, men umiddelbart bekymrede det mig ikke,” mindes hun og fortsætter:

”Jeg vidste jo godt, man kunne få det dårligt efter en vaccination og havde for en sikkerheds skyld taget en feriedag om mandagen, så lidt sygdom ikke ville gå ud over mit arbejde.”

Om tirsdagen havde Jasmin Jensen det stadig dårligt og gik på arbejde, men måtte i løbet af dagen give op og sygemelde sig.

Flere afgørelser på vej

Med afgørelsen i Jasmin Jensens sag har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) færdigbehandlet og tilkendt erstatninger i 11 anmeldelser om tab af erhvervsevne i forbindelse med covid-vaccinationer.

Det viser en opgørelse, AES har foretaget 20. december for Fagbladet FOA.

Opgørelsen fortæller ikke om det konkrete erhvervsevnetab i hver enkelt sag, ligesom den heller ikke indeholder oplysninger om de konkrete erstatningsbeløb. Det fremgår heller ikke, om der er nogle af de 10 øvrige afgørelser, der er anket.

Ifølge opgørelsen er der i alt anmeldt 429 sager vedrørende covid-vaccination. 240 af dem er anerkendt som arbejdsskader. De sager behandles nu af AES, som blandt andet vurderer et eventuelt tab af erhvervsevne.

Hvis du er blevet syg af covid-vaccine, men undlod at anmelde det som en arbejdsskade – måske fordi din arbejdsgiver som i Jasmin Jensens tilfælde afviste den mulighed, fordi vaccinen var frivillig  – er det ikke for sent at rejse sagen.

Det kan du gøre, hvis du eksempelvis har fået varige gener eller har været igennem et behandlingskrævende forløb. En afgørende forudsætning for at få medhold i en erstatningssag er, at det kan dokumenteres, at du som en del af frontpersonalet lod dig vaccinere, fordi det var i din arbejdsgivers interesse.

Er du i tvivl, kan du altid søge råd i din lokale FOA-afdeling.


+

Hun er træt. Træt, træt, træt

Siden har hendes liv ikke været det samme som før. Hun har konstant hovedsmerter, hun er lyd- og lysfølsom, hun kan have problemer med balancen, hun har muskelsmerter, hun har svært ved at huske og koncentrere sig, og hun er grådlabil.

Og så er hun træt. Træt, træt, træt.
 
”Det er hårdt. Før havde jeg mange bolde i luften, men nu skal jeg virkelig passe på mig selv. Jeg har lært at forvalte min energi,” siger Jasmin Jensen.

Det til trods, har hun gennem hele forløbet kæmpet for at kunne arbejde igen. Parallelt med utallige speciallægebesøg, psykologsamtaler, skanninger og udredninger har hun tre gange forsøgt at vende forsigtigt tilbage til sin uddannelse og praktik.
 
Alle tre gange forgæves. Og det gik ikke bedre, da hun i forbindelse med sin ansøgning om førtidspension kom i jobtræning i en forretning med hesteudstyr. Op til seks timer om ugen skulle hun pakke varer, men kommunen stoppede aftalen, fordi det var nyttesløst.

”Ejeren skrev, at jeg havde ’overpræsteret’. Men selv det var altså ikke nok,” siger Jasmin Jensen.

Måtte selv anmelde skaden

Der er særligt en detalje i forløbet, hun ser tilbage på med en vis bitterhed: Da hun blev syg, afviste Fredericia Kommune at anmelde hendes sygdom som en arbejdsskade. Det måtte hun selv gøre, selv om det er arbejdsgiverens pligt at anmelde ulykker og uheld, der kan skyldes i arbejdet.

”Det er frivilligt at blive vaccineret, så derfor kan det ikke betragtes som en arbejdsskade,” lød det argument, social- og sundhedsassistenteleven blev mødt af.

Det argument prellede af på Anne Blomme, der er faglig sagsbehandler i FOA Trekanten og hurtigt i forløbet blev kontaktet af Jasmin Jensen.

”Der var i bedste fald tale om frivillig tvang,” siger Anne Blomme med henvisning til det pres, som frontpersonalet i blandt andet pleje- og sundhedssektoren blev mødt med under coronakrisen. Det pres oplevede Jasmin Jensen også.

”Vores leder var meget tydelig i sin opfordring til, at vi lod os vaccinere. De kolleger, der sagde nej, skulle hele tiden testes og kunne jo ikke være med, når vores beboere skulle på indkøb eller café. Og jeg ville ikke stille mig på tværs,” fortæller Jasmin Jensen og noterer, at hendes status som elev også spillede ind.

”Jeg vidste, at jeg senere på året skulle i praktik på et hospital, så det var på alle måder mest fornuftigt med den vaccination.”

Faglig sagsbehandler Anne Blomme FOA Trekanten (tv) og SSA-elev Jasmin Jensen, der blev ramt af vaccineskade og får ti mio i erstatning
”Det er en ret ekstrem sag, og den bliver ikke bedre af, at Jasmin er så ung,” siger faglig sagsbehandler i FOA Trekanten, Anne Blomme (tv). Hun er en af de tre, hovedpersonen sender en særlig tak, fordi de troede på hende. De to andre er speciallæge Unni Jeppesen og Jasmins farmor, der undervejs har trøstet, handlet, gjort rent og været med til alle lægebesøg. Tobias Stidsen

Klar tale i endelig afgørelse

I dag har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) klart underkendt Fredericia Kommunes fortolkning – og den anke, som kommunens forsikringsselskab North Risk undervejs forlængede sagsbehandlingen med.

”Du er kommet til skade som følge af arbejdet,” lyder det klokkeklart i afgørelsen fra AES, som også noterer, at arbejdsgiveren havde en særlig interesse i, at hun blev vaccineret.

”Vi har lagt vægt på, at sundhedsmyndighederne anbefaler brug af vaccination mod covid-19 til specifikke medarbejdergrupper og til specifikke arbejdsopgaver, hvortil du hører i form af dit virke som social- og sundhedsassistentelev,” hedder det.

Kommunen efterlevede anbefalinger

I Fredericia Kommune kalder Mette Heidemann, der er direktør for Beskæftigelse og
Velfærd, sagen for ’dybt ulykkelig for den berørte medarbejder’. Og så forklarer hun kommunens reaktion med, at coronatiden på mange måder var ’speciel’:

”Vi var nødt til at læne os op ad nationale anbefalinger. Både fra Sundhedsstyrelsen, Kommunernes Landsforening (KL) og andre,” meddeler hun i et skriftligt svar og understreger, at kommunen efterlevede alle daværende anbefalinger om håndtering af covid-vaccinationer.

”En arbejdsgiver kan ikke tvinge sine medarbejdere til at lade sig vaccinere. En arbejdsgiver kan kun komme med anbefalinger, hvilket kommunen også gjorde,” skriver Mette Heidemann og noterer, at medarbejderne som udgangspunkt blev bedt om at lade sig vaccinere i fritiden:

”Derfor var der heller ikke tale om arbejdsskader jævnfør KL’s anbefalinger,” skriver hun.

- Har I afvist andre tilfælde som arbejdsskader med henvisning til, at vaccinen var frivillig?

”Kommunen har ikke afvist sager.”

Løsninger og retfærdighed

I Fredericia er Jasmin Jensen, der 22. december runder 33 år, spændt på, hvad fremtiden bringer. Lige nu har hun mest brug for at forstå, at sagen er slut.

”Det var overvældende, da jeg fik at vide, at mit erhvervsevnetab var på 90 procent. Dér gik det op for mig, hvor syg jeg er. Men det gik også op for mig, jeg ikke var helt skør, når jeg forklarede andre, hvordan jeg havde det og følte mig som Palle alene i verden.”

- Hvorfor vælger du at fortælle din historie?

”Jeg håber, andre i samme situation kan bruge den til ikke at give op. I mit liv har jeg altid gået efter løsninger og retfærdighed, og det var også det, der holdt mig oppe her.

Faktaboks opdateret 21.12. kl. 10.04 med justering af antal skadesanmeldelser.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev