For fire år siden havde de hyppige stress-sygemeldinger og 15 til 20 ubesatte stillinger på Hæmatologisk Afdeling X på Odense Universitetshospital – i daglig tale OUH.
I dag er der ingen ledige job. Og de elever og studerende, som er forbi afdelingen, vil rigtig gerne blive, fortæller chefsygeplejerske Ditte Therkildsen.
Forandringen er sket, siden afdelingen i 2020 besluttede sig for at arbejde målrettet med tværfaglig opgaveløsning. Dels fordi det var svært at ansætte sygeplejersker, og dels fordi man var overbevist om, at kvaliteten af behandlingen på afdelingen kunne løses ved at bringe flere faggrupper i spil.
I dag er hele ni faggrupper involveret i projektet – også for eksempel terapeuter, diætister og en tandplejer. Og hvor afdelingen før bestod af mere end tre fjerdedele sygeplejersker og næsten ingen social- og sundhedsassistenter, er der i dag 10 til 12 social og -sundhedsassistenter ansat, mens sygeplejerske-andelen er faldet til 63 procent.
”Vi begyndte med at sætte fokus på social- og sundhedsassistenternes arbejdsmiljø, fordi der var en fortælling om, at de udelukkende var ansat af nød. Vi fik set på kompetenceudvikling og udviklede kompetenceprofiler og -niveauer, hvilket har skabt en tryghed i denne faggruppe,” siger Ditte Therkildsen.
Det blev muligt for de social- og sundhedsassistenter, der ønskede det, at tage kurser og efteruddanne sig. Derfor varetager de i dag blandt andet også transfusioner, drop og administration af antibiotika.
”I denne her afdeling kan man bruge sin efteruddannelse til rigtig meget. Social- og sundhedsassistenterne får også kompetencer, der betyder, at de uddelegerer opgaver til andre på afdelingen,” tilføjer Ditte Therkildsen.
Partnerskab mødtes til topmøde
Eksemplet fra OUH er et af 25 konkrete initiativer, der er blevet sat i gang i partnerskabet ’Rette kompetencer til rette opgaver’ – et partnerskab, der begyndte for snart seks år siden mellem Danske Regioner og de faglige organisationer på sygehusområdet, herunder FOA.
I denne uge blev der så holdt ’topmøde’ i partnerskabet, hvor en række af initiativerne blev præsenteret for politikere og ansatte i sundhedsvæsenet.
En af deltagerne var Kenneth V. Marten, der er fællestillidsrepræsentant på netop OUH, hvor Hæmatologisk Afdeling X har arbejdet med at udnytte kompetencer bedre.
”Der er ingen tvivl om, at det giver større arbejdsglæde for alle faggrupper, der arbejder på afdeling X, og det giver en anden form for anerkendelse for social- og sundhedsassistenterne, som føler sig mere værdsat nu,” siger han.
Selv arbejder han på den onkologiske afdeling, hvor man også har arbejdet med at udnytte kompetencer bedre. Men på næsten alle andre OUH-afdelinger, er det – endnu – ikke en integreret del af kulturen, mener han.
”Jeg tror, det handler om, at vi har chefsygeplejersker, der tør gå forrest på den rigtige måde og få etableret de her ting i deres afdelinger,” siger Kenneth V. Marten, der selv er social- og sundhedsassistent.
”Og så skal vi selv blive bedre til at sige, at vi gerne vil have nye kompetencer og videreuddanne os – og insistere på at bruge de kompetencer, vi har.”
Mona Striib var blandt dem, der talte på Hotel Nyborg Strand til topmøde i partnerskabet om ’Rette kompetencer til rette opgaver’ den 6. maj 2024.
Lucas Helth Postma/Implement
Regionerne: Udvikling vil tage fart
Region Sjælland-formand Heino Knudsen deltog også på topmødet mandag som repræsentant for Danske Regioner. Han medgiver, at de mange eksempler, der blev fremhævet omkring bedre udnyttelse af kompetencer, ikke tegner et billede af, hvordan forholdene er på sygehusene over en bred kam.
”Det handler om at skabe en kultur, der hele tiden arbejder med at udnytte kompetencerne bedre,” siger han.
”Jeg er slet ikke i tvivl om, at det vil accelerere, fordi vi har det fokus, vi har i dag. Det er helt afgørende, at vi mentalt og kulturelt får nedbrudt nogle barrierer mellem faggrupperne.”
Heino Knudsen har store forventninger til ’Sammen om de Regionale arbejdspladser’, der blev aftalt i forbindelse med OK24 som en del af at forbedre det generelle arbejdsmiljø. Regionsrådsformanden håber, at mange af de gode eksempler på kompetencefordeling kan blive udbredt her.
Det samme gør FOAs formand Mona Striib, som samtidig er glad for, at partnerskabet, der mødtes til topmødet i mandags, har virket.
”Nu begynder vi at se resultaterne af seks års arbejde. Vi går fra tilfældige udviklingsprojekter til bevidst opgaveflytning. Vores største udfordring har ikke været at udvikle nye idéer – vores største udfordring er at implementere de bedste idéer og udbrede dem i hele Danmark,” siger hun.
Både Mona Striib og Heino Knudsen peger også på, at det kræver et stærkt fokus på ledelsesplan at gennemføre de nye tiltag.
Har været det hele værd
På OUH’s Hæmatologisk Afdeling X oplevede ledelsen i første omgang, at nogle faggrupper – herunder social- og sundhedsassistenterne – følte, at det var overvældende, at der var så mange tilbud om kompetenceudvikling. Derfor blev ledelsen nødt til at understrege, at der var tale om tilbud og ikke krav.
I dag er ledelsen ikke i tvivl om, at det har det været det hele værd at ændre arbejdsgangene – ikke bare er alle stillinger besat, men der er også en øget psykologisk tryghed i afdelingen, og det samlede kompetenceniveau er løftet betragteligt, lyder det.
”Det har været en kæmpe gevinst at få andre faggrupper i spil. For eksempel viste det sig, at medarbejdergruppen som helhed blev styrket af at få flere social- og sundhedsassistenter med lang erfaring ind, frem for at få tilført helt nyuddannede fra andre faggrupper,” siger cheflæge på afdelingen Hanne Vestergaard.
Læs mere om partnerskabet om ’Rette kompetencer til rette opgaver’ her.