Rotter er intelligente og hurtige. Det ved Preben Ullerichs, der arbejder som miljøkontrollør i Københavns Kommune. Derfor tyr han til både fælder, gift, røg – og ikke mindst pistoler – når han skal fange de sygdomsbærende og ubudne gæster i både private hjem, haver og butikker.
Rasmus Hargaard Breum
Af
Pernille Magaard Bøgh
journalist
Af
Rasmus Hargaard Breum
Fotojournalist
Det var tilfældigheder, der gjorde, at Preben Ullerichs i dag arbejder som miljøkontrollør, nærmere betegnet som rottefænger, i Københavns Kommune.
Hvis man for 40 år siden havde sagt til Preben, at han en dag ville bruge sin arbejdstid på at fange rotter, havde han prompte svaret:
”Aldrig i livet.”
Men man skal aldrig sige aldrig. Tydeligvis ikke. For efter at have uddannet sig og arbejdet som elektriker, været afdelingsleder og salgs- og serviceassistent rykkede Preben Ullerichs for første gang ud som rottefænger for snart 30 år siden.
”Jeg kan huske, at nogle fodboldkammerater spurgte, hvornår jeg skulle have et rigtigt arbejde igen. Men dertil svarede jeg, at det havde jeg allerede. For jeg faldt hurtigt til,” siger han.
Folk er altid glade for hjælp
Derfor har Preben arbejdet som rottefænger lige siden. Og det bedste ved hans arbejde er kundekontakten, fortæller han:
”Jeg kan huske, at folk kunne være lidt sure, når man kom ud som elektriker, fordi man kom ubelejligt. Som rottefænger bliver folk glade for at se en, fordi man hjælper med noget, de ikke selv kan håndtere.”
Så selvom jobbet som rottens værste fjende bestemt ikke var drømmen, og Preben beskriver det som ”et job, som ikke ret mange vil have”, sætter han pris på at kunne hjælpe og rådgive folk hver dag.
Han oplever mange reaktioner på, at han arbejder med rotter.
”Nogle siger ’føj for satan, hvordan kan du det,’ nogle siger ’sejt’, og andre spørger, om vi selv er bange for rotter. Reaktionerne er mange.”
Kom med Preben på intens rottejagt
Når Preben Ullerichs har en mistanke om, at der er en rotte på spil, drysser han talkum ud på strategiske steder. På den måde kan små rottespor i det hvide pulver afsløre, hvor rotten færdes.
Rasmus Hargaard Breum
Udover talkummet har rottefængeren en række faste redskaber i tasken. Lommelygten er uundværlig, når rotten gemmer sig i skabe og under møbler.
Rasmus Hargaard Breum
Preben Ullerich ved, hvor rotter kan finde på at gemme sig. Et løft af sofaen afslører den eftersøgte rotte sammen med afbidte paptallerkner og rottelort.
Rasmus Hargaard Breum
Luftpistolen af mærket Weihrauch HW 45 er oppe af tasken og ladet med et enkelt hagl. Med et opmærksomt blik følger Preben Ullerichs rotten, der piler rundt i rummet. Med ét sidder den stille på en radiator. Rottefængeren ser sit snit. Han hæver pistolen, tager sigte og skyder. Haglet rammer, men det er ikke dræbende.
Rasmus Hargaard Breum
Rotten piler videre, væk fra Preben, som rækker ud efter et nyt hagl og lader luftpistolen. Men inden han får det pelsede skadedyr på kornet, har den søgt dækning bag bagstykket i et køkkenskab. ”Der kommer vi ikke ind i dag, men den er skadet, så den dør nok i løbet af et par dage,” siger han.
Rasmus Hargaard Breum
Rotter kan smitte mennesker med en række sygdomme. Når rotten er fanget, skal alle ting, møbler og gulve gøres grundigt rent for at mindske smitterisikoen.
Rasmus Hargaard Breum
Det vidste du ikke om rotter
- Et enkelt rottepar kan under gunstige forhold formere sig til over 800 rotter på et år.
- Rotter er ekstremt atletiske. De kan klatre, svømme og dykke, og selv store rotter kan passere gennem et hul på to centimeter.
- En enkelt rotte kan bære op til 55 sygdomme, såsom salmonella, hepatitis og E. colibakterier, som kan overføres til mennesker. De kan også have lopper, flåter og mider.
- Rotters tænder vokser med en centimeter om måneden, og de skal derfor gnave for at slibe tænderne. Hvis de bliver for lange, dør den, fordi den ikke kan spise mad.
Kilde: Skadedyrkontroll1.No, 10 fakta om Rotter