Annonce

Mona Striib er en af landets mest magtfulde: Se hvorfor FOA lander i toppen på vigtig liste


Når det skal afgøres, hvem der har indflydelse på det danske arbejdsmarked, havner FOA helt i top på ny magtliste. ”Det vidner om en stærk holdindsats,” siger paneldeltager, der har været med til at udvælge de 100 mest magtfulde aktører.

Annonce

Ud over forbundsformand Mona Striib er FOA stærkt repræsenteret med  sektorformand Tanja Nielsen, faglig chef Per Lange og forhandlingsdirektør Jacob Bang på top 100 over landets mest magtfulde aktører, når det gælder arbejdsmarkedets organisering. Formand for KL’s Løn og Personaleudvalg Michael Ziegler er på plads 11. Rasmus Hargaard Breum

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Hvem er landets mest troværdige, når det gælder, hvordan arbejdsmarkedet er indrettet? Hvem har den bedste formelle position og offentlige gennemslagskraft?

Kort sagt: Hvem er med til at forme det danske arbejdsmarked?

Det er blandt andet FOAs forbundsformand Mona Striib, der lægger sig på plads fire på A4 Mediers så kaldte magtliste, Magtens Top 100 – Den Danske Model.

FOA-formanden ligger lige efter statsminister Mette Frederiksen og før finansminister Nicolai Wammen, mens også FOAs forhandlingsdirektør Jacob Bang, formand i FOAs Social og Sundheds Sektor Tanja Nielsen og faglig chef Per Lange er at finde i top-100.

”I alt fire på top 100, det kan FOA være godt tilfreds med,” siger politisk analytiker Gitte Redder, der har siddet med i panelet om at udvælge de personer, der former det danske arbejdsmarked.

”At både Tanja Nielsen, Per Lange og Jakob Bang havner så højt på listen, er med til at demonstrere, at FOA har stor indflydelse på den danske model. Det er en holdindsats.”

Læs også: Mona Striib melder nyt ud: ”Det, vi ikke får ved treparten, lander på OK24-bordet”

Holdindsats

Det er A4 Medier, der har bedt 16 eksperter kortlægge magten på arbejdsmarkedet. Panelet har vurderet 413 personer og udvalgt de 100 mest magtfulde, når det gælder arbejdsmarkedets indretning og organisering.

På listen er både personer fra fagbevægelsen, politikere, erhvervsfolk, folk fra interesseorganisationerne og forskere fra universiteterne, der er blevet vurderet ud fra deres formelle position, deres interne styrke, de resultater, de har skabt, deres offentlige gennemslagskraft og deres troværdighed. På plads nummer et ligger Dansk Metal-formand, Claus Jensen, efterfulgt af Dansk Industris direktør, Lars Sandahl Sørensen.

”Det er jo et samlet hele, hvordan den formelle position og den magt, positionen giver, bliver brugt. Og om det så bliver omsat til resultater,” siger Gitte Redder om, hvad der afgør magten på det danske arbejdsmarked.

Læs også: Krav udvekslet: Her er kampene, der skal kæmpes ved OK24

Stor respekt

Her scorer Mona Striib højt på alle parametre, mener Gitte Redder.

”Hun har skaffet store resultater det forgangne år, også på grund af lønløftet og treparten, der har fyldt meget i hele 2023. Her har hun spillet en hovedrolle. Hun har stor offentlig gennemslagskraft og stor troværdighed. Der er stor respekt om hende, også hos de fagforbund, der organiserer medlemmer i det private erhvervsliv. De lytter til hende,” siger Gitte Redder, der vurderer, at hun er dansk fagbevægelses stærke kvinde lige nu.

”Mona Striib er god til at finde løsninger for fællesskabet, og lønløftet til den offentlige sektor har været en sejr, både for regeringen og arbejdsmarkedets parter. Og i særdeleshed for Mona Striib, der har været en af hovedaktørerne. Det bliver der kvitteret for her,” siger Gitte Redder, der alligevel mener, at fjerdepladsen er en bedrift.

”At en kvindelig formand for et forbund, der hovedsageligt organiserer offentligt ansatte kommer så højt op på magtlisten i den danske model er en bedrift. Det viser, at samspillet mellem det offentlige arbejdsmarked og det private arbejdsmarked hænger sammen og kun er blevet stærkere.”

Også at Tanja Nielsen efter kun et godt år som sektorformand i FOA er med på listen, er bemærkelsesværdigt.

”Tanja Nielsen er kommet superflot fra start som sektorformand. Rekrutteringsproblemerne i ældresektoren har hun været dygtig til at løfte og til at tage debatten omkring. Hun er en dygtig debattør og god til at gribe de dagsordener, der kører.”

Læs også: OK24: Aftale er landet for pædagogisk personale ansat i region eller kommune

Samlet placering

Også for Benny Damsgaard, der er politisk kommentator og tidligere kommunikationschef i Konservative, er det tydeligt, at FOA er en vigtig spiller.

”FOA er en central og uomgængelig del af den offentlige side af den danske model. Det er ikke tilfældigt, at det er Claus Jensen og Lars Sandahl, der er nummer et og to, da industriens overenskomst lægger fundamentet for resten af forhandlingerne på det offentlige område. Og derfor er det naturligt, at FOA ligger i toppen.”

Han mener på den måde, at mekanismerne er givet på forhånd.

”Det er meget de organisatoriske kræfter og de faktiske forhold. Men at have en stærk kommunikator i spidsen af organisationen, som Mona Striib uomtvisteligt er, gør, at man står lidt stærkere.”

Og det er netop FOAs samlede placering, der glæder Mona Striib.

”Vi er fint og godt placeret som organisation og både sektorformanden, vores faglige direktør og forhandlingsdirektør er på banen. Det viser, at vi er lykkedes med vores strategi. Det er godt at have den indflydelse som organisation,” siger Mona Striib, der ikke hæfter sig ved sin egen placering.

For det er FOA og arbejdsvilkår for medlemmerne, det drejer sig om, understreger hun.

Magtens top 100 - Den Danske Model

Aktørerne er blevet vurderet på en skala fra et til fem, hvor fem er højest. De blev vurderet på fem parametre: Formel position, intern styrk, resultater, offentlig gennemslagskraft og troværdighed.

Her er de aktører, der kom i top 10

  1. Claus Jensen, formand Dansk Metal, scorer 4,66 ud af 5
  2. Lars Sandahl Særensen, administrerende direktør Dansk Industri, scorer 4,55
  3. Mette Frederiksen, statsminister, Socialdemokratiet, scorer 4,54
  4. Mona Striib, formand FOA, scorer 4,40
  5. Nicolai Wammen, finansminister, Socialdemokratiet, scorer 4,26
  6. Elisa Rimpler, formand BUPL, scorer 4,21
  7. Kim Graugaard, vice-administrerende direktør, Dansk Industri, scorer 4,13
  8. Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister, Moderaterne, scorer 4,04
  9. Carl Johan Dalgaard, overvismand, Det Økonomiske Råd, scorer 4,01
  10. Peter Hummelgaard, justitsminister, Socialdemokratiet, scorer 4,00

Kilde: A4 Medier

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev